vaistai.lt

Ultravioletiniai oro sterilizatoriai – prieš hospitalines infekcijas (697/0) 

Ultravioletiniai oro sterilizatoriai – prieš hospitalines infekcijasPrieš kelias dienas 2016 metų Ūminių širdies ir kraujagyslių sutrikimų gydymo kongresui skirtame žurnale pristatytas tyrimas, skelbiantis, kad sterilizuojant orą ultravioletiniais spinduliais, sumažinama sepsio išsivystymo rizika bei mirtingumas po kardiochirurginių operacijų, – rašo escardio org.

„Hospitalinės infekcijos yra dažniausia pooperacinė komplikacija, išsivystanti intensyvios terapijos skyriuje gulintiems pacientams. Tai lemia dar ilgesnę gulėjimo ligoninėje trukmę, aukštesnius mirtingumo rodiklius bei didėjančią asmens sveikatos priežiūros kainą. Patogenai, esantys ligoninės aplinkoje, perduodami kontaktuojant su oda, drabužiais, medicininiais instrumentais bei prietaisais. Kelios studijos parodė, kad standartiniai valymo metodai nėra pakankamai efektyvūs, kad visiškai sunaikintų ligų sukėlėjus. Tikimasi, kad naujoviški dezinfekcijos būdai, pavyzdžiui, vandenilio peroksido garai, ozono dulksna, mikropluošto rūbai, galėtų pagerinti situaciją“, – sakė vienas iš tyrimo autorių gydytojas J. Bustamante Munguira iš universitetinės Madrido ligoninės „La Princesa“ (The University Hospital La Princesa).

Prospektyvinis, atsitiktinės imties, neintervencinis klinikinis bandymas padėjo įvertinti oro sterilizavimo ultravioletiniais spinduliais įtaką pacientų, patyrusių kardiochirurginę operaciją ir gulinčių intensyvios terapijos skyriuje, būklei. Į studiją įtraukti 1097 atsitiktiniai pacientai: pirma grupė - 522, kurių palatose ITS oras buvo sterilizuotas ultravioletiniais spinduliais, ir antra grupė - 575 – be sterilizavimo. Pacientų amžiaus vidurkis buvo 68 metai, 67 proc. pacientų sudarė vyrai. Mokslininkai pastebėjo, kad sepsis išsivystė 3,4 proc. pacientų, kuomet buvo naudotas oro sterilizatorius, ir 6,7 proc. – nenaudojant tokio sterilizatoriaus. 30 dienų pooperacinio laikotarpio mirtingumo rodiklis buvo reikšmingai mažesnis pirmojoje grupėje (3,8 proc.) lyginant su antra grupe (6,4 proc.).

J. Bustamante Munguira komentavo: „Sepsis, liaudyje vadinamas kraujo užkrėtimu, pasireiškia sisteminiu uždegiminiu atsaku į infekciją bei kelia pavojų gyvybei. Mes padarėme išvadas, kad sepsis rečiau išsivystė ir mirtingumas buvo mažesnis tų pacientų, intensyvios terapijos skyriuje sveikstančių po širdies operacijos, kurių palatose buvo įrengtas oro sterilizatorius ultravioletiniais spinduliais “.

Pneumonijos išsivystymo dažnis pirmoje grupėje taip pat buvo mažesnis, tačiau statistiškai nereikšmingai. Abiejų grupių pacientai tiek pat laiko gulėjo intensyvios terapijos skyriuje.

„Mūsų tyrimas rodo, kad oro sterilizavimas ultravioletiniais spinduliais, nepriklausomai nuo kitų veiksnių, sumažino 30 dienų pooperacinio laikotarpio mirtingumo rodiklį. Tokia ultravioletinė radiacija nėra kenksminga žmogui, bet nužudo mikroorganizmus, įskaitant bakterijas, virusus ir sporas. Taigi ši technologija galėtų padėti sumažinti hospitalinių infekcijų ir mirčių dažnį. Atlikus didesnį tyrimą, galima tikėtis ir statistiškai reikšmingos naudos siekiant išvengti pneumonijos“, – sakė tyrėjai.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos