vaistai.lt

Šiauliuose cukrinis diabetas ir valdomas, ir kontroliuojamas (2850/0) 

Šiauliuose cukrinis diabetas ir valdomas, ir kontroliuojamasNors Respublikinėje Šiaulių ligoninėje nėra specializuoto skyriaus, kuriame būtų gydomi pacientai, sergantys cukriniu diabetu, medicinos pagalba teikiama įvairiapusė. Ligoninėje dirbantys vaikų ir suaugusiųjų gydytojai endokrinologai bei slaugytojai diabetologai pasirengę diagnozuoti ligą, ją koreguoti ir teikti pagalbą, kai žmogui nepavyksta išvengti ligos komplikacijų.

Į ligoninę – su diagnoze

Kiekvienu atveju ligą pacientui, atsiųstam šeimos gydytojo, pirmiausia patvirtina gydytojas endokrinologas, kuris ir pradeda paciento gydymą. Gydytojai endokrinologei Egidijai Baltrušaitienei, kaip ir kitoms Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikoje dirbančioms gydytojoms endokrinologėms Stanislavai Jokubaitytei, Aušrai Sirutavičienei, Rimai Kazakevičiūtei, Danguolei Jankuvienei bei Vilijai Guntaitei cukrinį diabetą diagnozuoti tenka dažnai.

Specialistų teigimu, sergančiųjų antro tipo diabetu skaičius sparčiai auga. Tai siejama su netinkama mityba, mažu fiziniu aktyvumu ir ypač nutukimu. Šiems pacientams skiriamas metforminas – ne tik gliukozės kiekį kraujyje, bet ir viršsvorį reguliuojantis medikamentas. Pasak E. Baltrušaitienės, šiuo metu Lietuvoje yra gausus vaistų pasirinkimas antro tipo diabetui gydyti. Tiesa, kokie vaistai tiktų konkrečiam žmogui, nuspręsti gali tik specialistas.

Diagnozavus pirmo tipo diabetą suaugęs pacientas gali būti guldomas į Gastroenterologijos skyrių, kur koreguojamas gydymas insulinu – kitokio medikamento šio tipo diabetui gydyti nėra. Pacientą konsultuoja endokrinologas bei slaugytoja diabetologė, kuri ir pradeda mokyti pacientą, kaip reikės gyventi, sergant cukralige.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydomi ir diabetu sergantys vaikai. Kaip ir suaugusiems cukrinis diabetas – lėtinė, progresuojanti neišgydoma liga, diagnozuojama pirminės sveikatos priežiūros įstaigose, atlikus gliukozės toleravimo mėginį. Į šeimos gydytoją kreipiasi ir vaikai, ir suaugusieji, kai blogėja sveikata: vargina troškulys, dažnas šlapinimasis, svorio kritimas. Pasak Moters ir vaiko klinikos vaikų endokrinologės Vidos Liugaitės, ši klastinga liga prasideda įvairiai. Nemažai vaikų į stacionarą atvyksta dėl ūmaus pilvo skausmo, o atlikus tyrimus diagnozuojamas cukrinis diabetas.

Kiekvienas vaikas, kuriam diagnozuojamas cukrinis diabetas, pirmiausia gydomas Moters ir vaiko klinikos Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje. Į stacionarą patenkama ir tais atvejais, kai liga ilgai nediagnozuojama ir prasideda diabetinė koma, galinti tapti ir mirties priežastimi. Pernai cukriniu diabetu susirgo keturi Šiaulių miesto ir penki Šiaulių rajono gyventojai. Kasmet Lietuvoje ši diagnozė nustatoma 90 vaikų. Šiuo metu šalyje yra per 800 vaikų ir paauglių, sergančių šia liga.

Specialistai pabrėžia, kad šiuolaikinis gydymas leidžia diabetu sergantiems žmonėms gyventi ilgus metus ir nepatirti sunkių komplikacijų.

Diabeto mokyklėlė – viena geriausių šalyje

Moters ir vaiko klinikos pediatrijos padalinio Konsultacijų poliklinikoje kone prieš 20 metų įkurtas cukriniu diabetu sergančiųjų vaikų ir paauglių standartizuotos savikontrolės mokymo centras, pacientų ir gydytojų vadinamas Diabeto mokyklėle. Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotoja, vaikų endokrinologė dr. Margarita Valūnienė ir vaikų endokrinologė Vida Liugaitė ne tik stebi bei kontroliuoja kiekvieno naujo paciento ligos formavimąsi, bet ir palydi į Vaikų konsultacijų poliklinikoje esančią Diabeto mokyklėlę.

Erdviame kabinete dirbanti diabeto mokytoja Vaida Karbočienė sako, jog mokyklėlė viena geriausių šalyje ne tik dėl to, jog aprūpinta visa reikiama įranga, diabeto mokymo priemonėmis, bet ir todėl, kad patalpos erdvios, tad dirbti su vaikais bei tėveliais galimybės išties puikios.

Vaikai ir jų tėveliai mokomi mitybos pagrindų, teisingos cukrinio diabeto kontrolės, sužino, kaip atitolinti cukrinio diabeto komplikacijas.

Vaiką, sergantį cukriniu diabetu, šeimos gydytojas kasmet siunčia konsultacijos pas endokrinologą. Po jo konsultacijos pacientui priklauso individuali tęstinė slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba. Pasak V. Karbočienės, kasmet kiekvienam vaikui tenka penkios konsultacijos kasmet. Be to, kartą per metus kiekvieną cukriniu diabetu sergantį vaiką šeimos gydytoja siunčia konsultacijos-mokymo pas slaugytoją diabetologę.

Kai diabetu suserga pradinių klasių vaikai (o šiais metais Šiauliuose susirgo net du pirmaklasiai), arba kai sergantis vaikas pradeda lankyti mokyklą, tėveliai prašo, kad diabeto mokytoja apsilankytų mokykloje ir supažindintų mokytoją bei klasės draugus su šia liga bei patartų, kaip elgtis sušlubavus sveikatai. Mokytoja pasirūpina, kad vaikas nepamirštų pasimatuoti gliukozės kiekį, kartu su vaiku stebi rezultatus.

Daug ko tenka išmokti Diabeto mokyklėlėje, nes tenka mokytis gyventi kitaip. Pasak vaikų endokrinologės V. Liugaitės, cukrinis diabetas yra gyvenimo būdas, ir jis, susirgus, turi keistis. Šiuolaikinis gydymas bei teisingai išmoktos mitybos, gyvenimo būdo, cukraus kiekio kontrolės, vaistų naudojimo pamokos suteikia galimybę diabetu sergantiems žmonėms gyventi ilgus metus ir nepatirti sunkių komplikacijų.

Išmoksta tolinti komplikacijas

Kaip ir vaikai, taip ir suaugusieji, atvykę į jiems skirtą Diabeto mokyklėlę, mokosi nustatyti gliukozės kiekį kraujyje, susišvirkšti insuliną, naudotis insulino pompomis, atpažinti hipoglikemiją, hiperglikemiją, ketonuriją ir imtis veiksmų joms šalinti. Taip pat reikia išmokti atpažinti angliavandenius ir suskaičiuoti jų kiekį maiste, mokytis mitybos režimo, aktyvaus gyvenimo būdo.

Suaugusiųjų diabeto mokyklėlėje per mėnesį apsilanko apie 30 naujų pacientų, kuriems diagnozuotas cukrinis diabetas. Slaugytoja diabetologė Gitana Jonaitienė kiekvienam pacientui suteikia reikiamų žinių, kaip gyventi sergant cukriniu diabetu.

Ir vaikai, ir suaugusieji mokomi prižiūrėti pėdas. Suaugusiųjų pėdų priežiūrai Respublikinėje Šiaulių ligoninėje yra įrengtas Diabetinės pėdos priežiūros kabinetas.

Mat viena sunkiausių lėtinių cukrinio diabeto komplikacijų, dažniausiai pasibaigianti invalidumu – diabetinė pėda. Pasak endokrinologės Egidijos Baltrušaitienės, tai yra infekcija ir išopėjimas arba giliųjų audinių pažeidimas, atsirandantis pėdoje dėl neuropatinių arba kojų kraujagyslių pakenkimo.

Diabetinės pėdos priežiūrai reikia ne tik daug dėmesio, bet ir ypač didelių išlaidų. Sergančiojo cukriniu diabetu pėdų pakitimai yra labai specifiniai, todėl negali tokiais asmenimis rūpintis specialaus pasiruošimo neturintys pedikiūrininkai.

Tai atlikti gali tik specialiai pasirengusios bendrosios praktikos slaugytojos diabetologės. Respublikinės Šiaulių ligoninės slaugytojos diabetologės Gitana Jonaitienė ir Vida Grincienė dalyvavo kursuose, kur mokėsi diabetinės pėdos priežiūros paslapčių.

Pasak G. Jonaitienės, sergantiems cukriniu diabetu patariama skirti ypač didelį dėmesį kojų priežiūrai, nes dėl galimos neuropatijos - visiško arba dalinio jautrumo netekimo - galima ir nepajausti odos pažeidimų. Jiems atsiradus būtina kreiptis pagalbos į specialistą. Dažniausia pagalba, kurios prireikia diabetinės pėdos varginamam žmogui - pėdos audinių bei sukietėjusių nagų šlifavimas, įaugusių nagų karpymas, nuospaudų šalinimas. Sunkesniais atvejais pacientai siunčiami ligoninės chirurgo konsultacijai ar specialiai endokrinologo konsultacijai į Kauno klinikas.

Pėdos ir nagų priežiūrai diabetinės pėdos kabinete yra specialus šlifavimo aparatas. Prieš ketverius metus kabinetui aparatą nupirko Šiaulių krašto žmonių, sergančių cukriniu diabetu, klubas „Lemtis". Šis aparatas morališkai paseno ir praėjusią savaitę Respublikinė Šiaulių ligoninė nupirko naują vokiečių gamybos pėdų priežiūros prietaisą šlifavimui su dulkių siurbliu. Diabetinės pėdos priežiūrai reikalingos specialios žnyplės, dildės, antgaliai šlifavimo prietaisui. Visi jie yra sterilizuojami, tad naudojami daugelį kartų.

Paslaugas, teikiamas Diabeto mokyklėlėje ir diabetinės pėdos priežiūros kabinete, finansuoja Valstybinė ligonių kasa iš PSD fondo, tad pacientui paslaugos teikiamos nemokamai. Pacientams, turintiems šeimos gydytojo siuntimą, diabetinės pėdos priežiūros kabinete teikiama kvalifikuota slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba keturis kartus per metus. Per mėnesį šiame kabinete apsilanko per 40 pacientų. Pagal poreikį kiekvienam atliekama reikiama diabetinės pėdos priežiūra.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos