vaistai.lt

Kodėl atsiranda žilų plaukų? Priežastys, kurios nesusijusios su genetika (1929/0) 

Kodėl atsiranda žilų plaukų? Priežastys, kurios nesusijusios su genetikaDaugumai žmonių pirmieji žili plaukai įprastai pasirodo sulaukus maždaug 30 metų ir daugiau, tačiau priklausomai nuo rasės (kaukaziečiai žilti pradeda anksčiau nei, pvz., afroamerikiečiai) ir genetikos (jei tėvai ar seneliai pražilo anksčiau), nieko stebėtino, jei pirmųjų žilų plaukų atsiranda ir sulaukus 20 metų.

Vis dėlto jei jūsų plaukai savo pigmentą pradeda prarasti anksčiau nei jūsų giminaičių, gali būti, kad tam įtaką galėjo padaryti ir tam tikri aplinkos veiksniai ar gyvenimo būdo faktoriai.

Portalas time.com, konsultuodamasis su San Fransiske įsikūrusios klinikos „Premier Dermatology“ vadove ir sertifikuota dermatologe Marie Jhin, atskleidžia stebėtinas su genetika nesusijusias priežastis, kodėl galite pradėti žilti jau 20-ies metų.

Patiriate didžiulį stresą

Mokslininkai jau kurį laiką diskutuoja, ar stresas tikrai gali turėti įtakos žilų plaukų atsiradimui – kai kurie jų atlikti tyrimai šį ryšį patvirtina.

Pavyzdžiui, 2013 metais Niujorko universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad stresas tirtų graužikų plaukų folikuluose sukėlė kamieninių ląstelių kiekio sumažėjimą. Tad mokslininkų tikinimu, nors tyrimų derėtų atlikti ir daugiau, tai įrodo, kad stresas tikrai turi įtakos ir plaukų sveikatai.

Turite medicininį sutrikimą

Ganėtinai retais atvejais gali pasitaikyti ir taip, kad žilų plaukų atsiradimą paskatina tokios sveikatos problemos kaip skydliaukės sutrikimai ar problemos su hipofize (posmegenine liauka). Autoimuninės ligos, tokios kaip alopecija ar baltmė (vitiligo), taip pat gali paskatinti priešlaikinį žilų plaukų atsiradimą.

„Autoimuninių ligų atveju organizmas pradeda atakuoti pats save, taigi jei atakuojamos plaukų ląstelės, gali pasitaikyti ir taip, kad pradedama žilti anksčiau“, – tikina dermatologė Marie Jhin.

Jums trūksta vitaminų

Kitas paaiškinimas, anot specialistės, kodėl žilti pradėjote per anksti, gali būtų ir toks, kad jums trūksta vitamino B12. Yra begalė faktorių, kodėl organizme gali būti šio vitamino stoka – dažniausi iš jų: vegetarizmas, veganizmas, kontraceptinių tablečių vartojimas, mažakraujystė.

Vitamino B12 apstu gyvūninės kilmės produktuose: piene, kiaušiniuose, sūryje, mėsoje, žuvyje.

Jūs rūkote

„Rūkymas yra pats blogiausias dalykas, kurį galite padaryti savo odai ir plaukams, – tikina dermatologė. – Ir nors šie kenksmingi pokyčiai ne visada tokie akivaizdūs, ilgainiui rūkymo daroma žala odai ir plaukams vis labiau ryškėja. Maža to, mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė ryšį tarp rūkymo ir ankstyvesnio nei įprasta plaukų žilimo.“

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos