vaistai.lt

Mokslininkai netikėtai atrado plaukų žilimo ir slinkimo paslaptį (1669/0) 

Mokslininkai netikėtai atrado plaukų žilimo ir slinkimo paslaptįNe paslaptis, kad mokslo pasaulyje, atliekant įvairius eksperimentus, kartais aptinkami netikėti dalykai. Naujos ląstelės, naujos vaistų molekulės, nauji organizme vykstantys mechanizmai, reakcijos, naujos ligų priežastys ar net naujos ligos. Taip nutiko ir Teksaso universitete, JAV. Besidomint viena liga, išaiškėjo detalių, susijusių su visiškai kita liga. Ne šiaip detalių, bet informacijos, kaip tą antrą ligą pagydyti.

Pirmiausia mokslininkai tyrinėjo vieną genetinę būklę, t. y. pirmo tipo neurofibromatozę. Tai genetiškai paveldima liga, kuomet augliai auga ant nervų paviršiaus, pažeidžiami ne tik nervai, bet ir oda bei judamasis aparatas. Teksaso mokslininkų tikslas buvo kilnus – atrasti neurofibromatozės auglių susidarymo mechanizmą. Tačiau paieškų procesas nuvedė prie kito mechanizmo. Prie mechanizmo, kuris vyksta žilstant ir slenkant plaukams.

Žinoma, kad tiek plaukų žilimas, tiek slinkimas yra vienas su kitu susiję, dažniausiai nuo senėjimo neatskiriami procesai. Tačiau kartais plaukų slinkimas tampa tokiu alinančiu ir aktyviu, kad tai sukelia žmogui išties nemažai problemų. Ypač psichologinių, kai kompleksuojama dėl išvaizdos.

Jau ir seniau buvo žinoma, kad plaukų folikuluose slepiasi kamieninės ląstelės. Taip pat kad ten yra baltymo – kamieninių ląstelių faktoriaus ir jis yra atsakingas už plaukų pigmentaciją. Tačiau Teksase atrasta ir kito baltymo, KROX20, svarba. Šis baltymas geriau žinomas kaip nervų vystymesi dalyvaujantis baltymas. Tačiau jis dalyvauja ir plaukų senėjime bei slinkime. KRO2X0 aktyvuojamas, vykstant kamieninių ląstelių judėjimui plaukuose, lygiai taip pat kaip aktyvuojami žilimo ir plaukų slinkimo procesai. Abu baltymai – KROX20 ir kamieninių ląstelių faktorius - komunikuoja tarpusavyje ir su odos ląstelėmis melanocitais. Būtent melanocitai yra atsakingi už plaukų, akių, odos spalvą.

Atlikę įvairius eksperimentus su pelytėmis mokslininkai nustatė, kad pašalinus baltymą KROX20, plaukų žilimo ir slinkimo procesai nėra „užkuriami“. Tai suteikia viltį, jog plaukų žilimą ir slinkimą galima nukelti. Taip pat suteikia viltį sukurti išorinius vaistus, slopinančius KROX20 ar jį gaminančių ląstelių veiklą bei atitolinančius tai, ko ne vienas mūsų bijome – bent jau plaukų senėjimą ir slinkimą.

Tikimasi, kad tie vaistai netolimoje ateityje bus pakeliui ir leis žmonėms ilgiau džiaugtis jaunatviškais ir nepraretėjusiais plaukais.

Šaltinis
http://genesdev.cshlp.org/content/early/2017/05/02/gad.298703.117.full.pdf

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos