vaistai.lt

Tobulo odos problemų sprendimo nereikia ieškoti toli (4570/0) 

Tobulo odos problemų sprendimo nereikia ieškoti toliMokslininkai dešimtmečiais ginčijasi, ar odos ligos, tokios kaip aknė ar egzema, atsiranda dėl odos paviršiuje gyvenančių mikrobų. Pasirodo, kad šie ligų sukėlėjai gali būti ir gydymo dalimi, – rašo www.nytimes.com.

Oda yra didžiausias žmogaus organas – bendras plotas prilygtų beveik trims vonios rankšluosčiams. Taip pat ne mažiau stebina ir jos „gyventojų“ skaičius: bakterijų, virusų, grybelių randami tiek ir ant linkusios riebaluotis veido ar nugaros odos, tiek ant neplaukuotų bei sausų delnų.

Biologas ir gydytojas dermatologas R. Gallo iš Kalifornijos universiteto (The University of California) su kolegomis sugalvojo visiškai naują egzemos (neužkrečiamos, dažnai pasikartojančios alerginės uždegiminės ligos, pasireiškiančios odos paraudimu, niežėjimu) gydymo būdą, kuris pasirodė esąs visai paprastas. Pastebėta, kad stafilokokai (Staphylococcus hominis ir Staphylococcus epidermidis), kurie sudaro normalią žmogaus odos mikroflorą, gali sunaikinti su egzemos išsivystymu siejamą stafilokoką – Staphylococcus aureus.

Taigi mokslininkai išskyrė minėtąsias gerąsias bakterijas nuo savanorių odos paviršiaus ir įmaišė jas į kremo sudėtį. Kitą dieną savanoriai tepėsi dilbius gautu losjonu, kad papildytų natūralią odos mikroflorą. Pastebėta, jog po 24 valandų tepalas beveik visiškai sunaikino ant odos buvusias patogenines Staphylocossus aureus bakterijas. Tyrėjai netgi sugebėjo išsiaiškinti, kokiu būdu gerosios bakterijos atbaido ligas sukeliančiąsias, o gautus rezultatus publikavo žurnale „Science Translational Medicine“.

Tik pastaraisiais metais įvairūs mokslininkai susidomėjo natūralia odos mikroflora ir jos terapinėmis galimybėmis, tačiau R.Gallo ir kolegų paskelbti rezultatai yra pirmieji tokio pobūdžio.

Suprantama, jog organizme turi būti palaikoma pusiausvyra, o jai sutrikus greitai pamatome ligos simptomus. Pavyzdžiui, sergant akne (paprastaisiais spuogais), odos paviršiuje įsivyrauja Propionibacterium acne bakterijos. Taigi ta pati mokslininkų komanda atliko panašų bandymą su pelėmis: joms buvo suleista injekcija su normalios odos mikrofloros bakterijomis į ausis ir jų duota su maistu. Vėliau stebėta, kaip sumažėjo patogeninių P.acnes bakterijų skaičius ir ėmė mažėti jų sukeltas odos uždegimas.

Kitų mokslininkų atlikti tyrimai patvirtina, kad normali mikroflora gali būti pasitelkiama ligoms gydyti. Pavyzdžiui, pastebėta, kad H. pylori, randama skrandyje, taip pat nuslopina P.acnes dauginimąsi ant pelių odos ir mažina jos uždegimą.

Vis dėlto mikrobiologai dar turi nemažai ką išsiaiškinti apie mikrobų ekosistemas, esančias sveikos odos paviršiuje, suprasti, kaip jos kinta įvairių ligų atvejais, bei kaip būtų galima saugiai paveikti šiuos procesus. Tačiau aišku – nauji gydymo metodai jau yra tiesiai prieš mūsų akis.

Parengė Justina Karpavičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos