vaistai.lt

7 priežastys atsikratyti antsvorio. Tai darykite ne tik dėl grožio (1339/0) 

7 priežastys atsikratyti antsvorio. Tai darykite ne tik dėl grožioPavasariui įsibėgėjus daugelis nori numesti svorio. Tačiau tai daryti reikėtų ne tik dėl grožio. Apkūnūs žmonės susiduria ir su rimtomis sveikatos problemomis. Jei atsikratytumėte keleto papildomų kilogramų, lengviau kvėpuotumėte, turėtumėte daugiau energijos ir galėtumėte rengtis gražesniais drabužiais. Ar tai nėra pakankamos priežastys mažiau valgyti ir daugiau sportuoti?

Tikriausiai viena pagrindinių priežasčių, kodėl norite numesti svorio, yra išvaizda ir kitų vertinimas. Tačiau tai, ką mano kiti, nėra taip svarbu nei tai, kad atsikratę keleto nereikalingų kilogramų, galėsite lengviau judėti ir vėl džiaugtis gyvenimu.

Turėsite daugiau energijos. Apkūnūs žmonės dažnai jaučia nuovargį, o labiau pajudėję jaučia, kaip stipriau plaka širdis ir išpila prakaitas. Jei norite gerai jaustis, turite prisižiūrėti savo mitybą. Svarbu valgyti daugiau vaisių, daržovių, riešutų, o ne riebių mėsos patiekalų, greitųjų užkandžių, kurie gal ir skanūs, bet organizmui teikia labai daug žalos. Atsikratę antsvorio, turėsite daugiau energijos, galėsite lengviau judėti, turėsite daugiau noro ir jėgų nuveikti kažką, kas iki šiol jums atrodė kančia.

Numetę svorio lengviau kvėpuosite. Daugelis antsvorio turinčių žmonių skundžiasi pasunkėjusiu kvėpavimu ar dusuliu net po nedidelio fizinio krūvio. Užlipti į penktą aukštą ar nueiti į tolimesnę parduotuvę gali atrodyti tikras iššūkis. Riebalų atsargos apsunkina įvairių sistemų darbą, todėl dažnai jaučiamas deguonies stygius. Sergančiųjų kraujyje randama per didelė anglies dvideginio ir per maža deguonies koncentracija, o šie požymiai rodo nevisavertį plaučių darbą, tad kvėpuoti yra kur kas sunkiau. Pagalvokite, juk būtų smagu užlipti į penktą aukštą nė karto nesustojus ir neatsikvėpus?

Išnyks sąnarių apkrova. Žmones, kurie turi antsvorio, dažniausiai kamuoja klubų, kelių ar nugaros skausmai. Tik pagalvokite – sąnariams tenka dvigubas spaudimas. Kremzlės greičiau susidėvi, prasideda degeneraciniai procesai. Tačiau pasitarus su specialistais, įmanoma sureguliuoti mitybą ir pasirinkti fizinį krūvį pagal galimybes. Žinokite, kad sumažėjus sąnarių apkrovai, išnyks nemalonūs pojūčiai, o jūs galėsite kur kas lengviau judėti. Numetus keletą kilogramų, judėjimas teks tik džiaugsmo, klausite savęs, kodėl to nesiėmėte anksčiau.

Pagelbėsite savo širdžiai ir kraujagyslėms. Antsvoris yra vienas didžiausių rizikos faktorių, lemiančių padidėjusį kraujospūdį. Širdžiai sunkiau pumpuoti kraują į arterijas. Kiekvienas antsvorio kilogramas širdžiai yra papildomas krūvis, gresia stenokardija, širdies nepakankamumas ir kitos ligos.

Dažniausiai manoma, kad sveikata pagerės tik numetus daug svorio, bet kraujagyslių ir širdies susirgimų tikimybė sumažėja per pusmetį praradus vos 10 procentų antsvorio. Tad užtektų atsisakyti vieno kito deserto ir šiek tiek daugiau pasivaikščioti.

Sumažinsite tikimybę susirgti vėžiu. Esant dideliam nutukimui yra didesnė tikimybė, kad atsiras navikinių ląstelių. Todėl antsvoris turi įtakos įvairių formų vėžiui atsirasti. Vyrams gresia gaubtinės ir tiesiosios žarnos, prostatos vėžys, moterims – tulžies pūslės, kiaušidžių, gimdos, krūties. Šios rizikos galima išvengti atsikračius papildomų kilogramų ir sureguliavus mitybą: pradėjus maitintis sveikiau ir reguliariau.

Grožis – ne paskutinėje vietoje. Pasaulyje vyraujant lieknumo kultui, apkūniems žmonėms labai sunku. Jie priversti arba vengti drabužių parduotuvių arba išvis jose nesilankyti, nes ten kabo tik mažų dydžių drabužiai.

Jei antsvoris didelis, tenka rinktis specializuotas parduotuves. Deja, pasirinkimas jose ne visada džiugina. Turintieji antsvorio dažniausiai dėvi tai, ką randa, o ne tai, kas patinka jiems. Neretai ne grasinimai ligomis ir įvairiais negalavimais, o noras atrodyti gražiai yra priežastis mesti svorį.

Pagerės socialinis gyvenimas. Nors sakoma, kad apkūnūs žmonės yra laimingesni, šis posakis turi daug netiesos. Kad ir kaip stengtųsi įrodyti, jog yra patenkintas savo svoriu, apkūnus žmogus iš tikrųjų apgaudinės tik save. Neretai tokius įsitikinimus lydi žema savivertė, graužatis, nežinia, ką daryti. Neretai pradedama vengti socialinio gyvenimo: rečiau bendraujama su draugais ir artimaisiais, nenorima dalyvauti viešuose renginiuose, o užsidarius tarp keturių sienų sunkiau susirasti antrąją pusę. Liūdesys, nerimas ar net depresija skatina dar daugiau užkandžiauti.

Tačiau atminkite, kad sportas teigiamai veikia depresija sergančių žmonių savijautą. Sportuojant išsiskiria laimės hormonai endorfinai, todėl žmogus vėl pradeda džiaugtis gyvenimu, atranda prasmę ir gauna viltį. Be to, pradėjus sportuoti, atsiranda ir bendraminčių, plečiasi pažinčių ratas. Ar tai nėra pakankama priežastis numesti nereikalingus kilogramus?

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos