vaistai.lt

4 priežastys, kodėl kiekvienas turėtų praleisti daugiau laiko vienumoje (921/0) 

4 priežastys, kodėl kiekvienas turėtų praleisti daugiau laiko vienumojeKokiam nors žmogui pasiūlykite kelias minutes pabūti vienam, apie nieką negalvoti ir išgirsite atsakymą, kad „esu per daug užsiėmęs, kad švaistyčiau laiką tokiems vėjams“, „aš negaliu sėdėti vienas“, „turiu nuolat būti produktyvus“ ir pan. Tačiau vienatvė yra reikalinga ir labai naudinga. Sužinokite, kuo.

Didina našumą

Galbūt skamba juokingai, kad sėdėjimas vienam ir nieko neveikimas didina darbo našumą, tačiau išties taip ir yra. Nors daugelis biurų įrengiami taip, kad visi galėtų lengviau bendrauti, susikalbėti, tyrimai rodo, kad žmonių apsuptyje mes esame kur kas mažiau produktyvūs. Tik pagalvokite: norite dirbti, bet kolegė, sėdinti priešais jus, netveria savo kailyje, kaip nori papasakoti linksmą istoriją, kitas bendradarbis siūlo pasidaryti 5 minučių kavos pertraukėlę, kai trečias atlekia turėdamas keletą darbinių klausimą. Tada tikrai norisi atskiro kabineto, ramybės ir galimybės dirbti vienam.

Garsusis vienišius ir atsiskyrėlis Henry David Thoreau tokias mintis išsakė jau prieš pusantro šimto metų: „Mano manymu, sveika didesnę laiko dalį praleisti vienumoje. Draugija, netgi geriausia, greit ima varginti ir blaško. Man patinka būti vienam. Aš niekad nebuvau sutikęs geresnio draugo už vienumą.“

Didina kūrybiškumą

Aišku, linksmai šnekučiuojantis su draugais ar bendradarbiais gali kilti išties gerų minčių.

Tačiau kartais genialioms mintims reikia ramybės ir atsipalaidavimo. Pagalvokite, kodėl daugelis rašytojų, menininkų nori mėnesiui apsigyventi miško trobelėje ar susirengia dirbti į privačią studiją, kur niekas netrikdytų minčių. Būnant vienam su savo mintimis, kūrybinis potencialas išsiplečia. Kaip teigė garsus mąstytojas A. Šopenhaueris, „kas nemėgsta vienatvės, tas nemėgsta ir laisvės, nes tik būdamas vienas žmogus yra laisvas“.

Tampate psichologiškai stipresni

Dar filosofas Paskalis įžvelgė žmonijai dabar taip aktualią problemą, susijusią su vienatve: „Visos mūsų bėdos kyla iš mūsų nesugebėjimo ramiai pabūti vienumoje.“

Žmonės – socialūs tvariniai, todėl svarbu turėti tvirtus ryšius su kitais žmonėmis. Bet vienatvė yra būtina, jei norite būti psichiškai stiprūs. Tyrimai rodo, kad sugebėjimas kontroliuoti vien tik savo laiką yra susijęs su padidėjusia laimės, gyvenimo pasitenkinimo ir mažesniu streso lygmeniu. Beje, žmonės, kurie dažniau būna vieni, rečiau serga depresija. Daugelis žmonių praleidžia daug laiko planuodami vestuves, atostogas, bet niekada neplanuoja, kaip kuo geriau išnaudoti laiką, kai yra vieni. Laikas, praleistas vienumoje, gali suteikti jums galimybę suvokti savo tikslus, ketinimus.

Savęs suvokimas

Truputis vienatvės labai naudinga. Jei žmogus gyvena norėdamas pasiekti ramybę, jis suras laiko pabūti vienas. Kartais tereikia atsisakyti menkaverčių plepalų, sėdėjimo kavinėse. Protas nors kelias minutes per dieną turi būti sutelktas į maldą ar meditaciją.

Po to jaučiamės tampame labiau sutelkti ir pajuntame dabarties akimirkos grožį. Pradedame matyti, kaip gelsta lapai, skleidžiasi gėlė ant palangės. Gyvendami dabartyje, susideriname su gamtos energijomis: žiema, pavasaris, vasara ar ruduo, diena, naktis. Taip suvokiant aplinką ir save paprasčiau suprasti kaip gamtos dalį.

Kada būti vienam?

Nereikia visko suprasti tiesiogiai ir mėnesiui užsidaryti atokioje trobelėje. Pabūti vienam su savo mintimis galima skiriant vos 10 minučių per dieną: vonioje, važiuojant automobiliu, einant parku. Svarbiausiai, tuo metu negalvoti apie darbus, rūpesčius, nekreipti dėmesio į skambantį telefoną. Stebėkite aplinką, apmąstykite, kaip praėjo diena, pagirkite save už pavykusius darbus, išgerkite puodelį arbatos ir stebėkite pro langą einančius žmones. Būti vienam nereiškia būti vienišam, tačiau kiekvienas turime suprasti, kad pabūti su savimi, įsiklausyti į save ir atrasti tai, ką esame giliai paslėpę, svarbu kiekvienam.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos