vaistai.lt

Adventas – kaip blogus mitybos įpročius pakeisti gerais? (525/0) 

Adventas – kaip blogus mitybos įpročius pakeisti gerais?Savo planus ar blogų įpročių atsisakymą atidedame rytojui, kitai savaitei ar net kitiems metams. Adventas – puikus metas organizmo išsivalymui bei blogų mitybos įpročių atsisakymui. Žmonės dažnai sako, kad taip maitinosi mūsų senoliai ir buvo sveiki. Nieko panašaus! Ar tais laikais jie turėjo tiek spalvingų pakuočių, tiek perdirbtų produktų su įvairiais skonio stiprikliais? Atsigręžkime į savo senolius, bet pagalvokime, ką ir kaip valgome dabar.

Mažinkite porcijas – nepersivalgykite

Viena iš svarbiausių taisyklių, palankių sveikatai, yra saikas. Persivalgymas ne tik žaloja organizmą, bet visuomet tai buvo nuodėmė, o dabar kasdienybė. Toleruojami maisto perteklių provokuojame oksidacinį stresą, aktyviname senėjimo geną. Valgant mažiau, bet kokybiškesnio maisto ne tik išlaikomas normalus kūno svoris, bet ir sumažinama vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Persivalgome ne tik švenčių, bet ir kasdieninių valgymų metu. Daugelio žmonių judėjimas yra ženkliai sumažėjęs, lyginant su mūsų senoliais. Jiems gauti kąsnį ant stalo, reikėdavo ne už kampo nueiti į prekybos centrą, o žemę arti. Keldavosi anksti, dirbdavo fizinius darbus. O ir maistas anuomet buvo visai kitoks. Todėl dabar turim pajusti iki 80 proc. sotumą ir baigti valgyti“ – pasakojo mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Anot specialistės, šių dienų mityba – ne karo laikų, kai visi receptai buvo sukurti tik sotumui patenkinti. Šiuo metu esame pertekliaus laikuose, daug menkaverčio maisto, todėl būtina valgyti geriau mažiau, bet kokybiškesnio ir pilnavertiškesnio maisto. Svarbu atminti, jog saikas aktualus ne tik valgant įprastus patiekalus, bet ir sveikus produktus. Net ir vaisiai ar daržovės negali būti valgomi kilogramais.

Atsisakykite kancerogenų – žalingų įpročių ir ne tik

Advento laikotarpiu vertėtų pasirūpinti ne tik dovanomis ar šventiniu valgiaraščiu, bet ir savo įpročiais. Alkoholis, rūkymas ir netinkamas maistas – šie kasdieniai įpročiai kiekvieną dieną po truputį marina organizmą. Visų šių įpročių reikia atsisakyti, bent advento laikotarpiu.

Tam tikri maisto produktai ar jų grupės vienareikšmiškai nepalankios visų žmonių sveikatai. Pavyzdžiui, transriebalai, kurių gausu rafinuotuose riebaluose gruzdintame arba skrudintame maiste.

„Transriebalų galime rasti įvairiuose konditeriniuose gaminiuose ir kitame stipriai perdirbtame maiste, kurio sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų, maistas gruzdintas ar skrudintas riebaluose. Dėl to neverta stebėtis, jog tokį maistą valgydami lietuviai labai dažnai serga širdies kraujagyslių ligomis. Taip pat nei vienam iš mūsų nėra palankūs riebūs padažai ar rūkyti mėsos gaminiai. Pastarieji nėra sveikatai palankūs, dėl juose esančio didelio druskos, riebalų kiekio ir rūkymo metu susidarančių kenksmingų cheminių medžiagų. Geriau pirmos klasės kancerogenus rūkytus mėsos, žuvies gaminius keisti šviežiai tausojančiu būdu  ruoštais patiekalais“, – sakė R. Bogušienė.

Druskos ir cukraus turintys gaminiai ne tik išderina natūralų skonį, bet ir žalingai veikia visą organizmą. Bėgant laikui žmonių sūrumo ir saldumo patenkinimui reikia vis daugiau, nes receptoriai būna nualinti. Skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų maistinių medžiagų trūkumas maiste veda prie avitaminozės, virškinimo sutrikimų. Todėl rinkimės subalansuotus patiekalus, valgykime sakingai ir reguliariai.

Pasilepinkite organizmui palankiu maistu

Dažnai nepagalvojama, jog net ir sveikiausias maisto produktas gali būti žalingas organizmui, jeigu pasirenkamas netinkamas gaminimo būdas. Skamba neįtikėtinai? Deja, bet dažnai taip ir nutinka. Kepant riebaluose, gruzdinant, perverdant, pridedant daug cukraus, druskos ar riebalų, pašalinant skaidulines medžiagas, vitaminus patiekalai tampa sveikatai nepalankūs.

„Virimas garuose pats sveikiausias maisto ruošimo būdas: išlaikoma spalva, kvapas, sultingumas, vitaminai, skanu ir sveikatai palanku. Tokiu būdu paruoštas maistas išlieka vertingesnis ir be kancerogeninių medžiagų“, – patarimais dalijosi R. Bogušienė primindama, jog vertėtų nepamiršti mitybą praturtinti kokybiškais maisto papildais, kuriuose gausu vitamino C, probiotikų, omega-3 riebalų r., vitamino D ir t.t. Anot jos, svarbu mitybą praturti, nes ne viską gauname su maistu ir tokiu būdu slopiname uždegiminius procesus, užkertame kelią ligų atsiradimui.

Į savo racioną reikia įtraukti ir vaistažolines arbatas, kurių nauda organizmui neginčijama. Ramunėlės daugeliui žinomos dėl raminamojo poveikio, tačiau jos taip pat slopina uždegimą, atpalaiduoja spazmus ir mažina dujų kaupimąsi žarnyne. Pelynas turi keletą junginių, iš kurių vienas pagrindinių yra artemizininas, kuris yra atsparus kenksmingiems organizmams. Vaistažolinės arbatos ir prieskoniai (pankoliai, cinamonas, kmynai, medetkos, čiobrelis ir tt) ne tik sušildys advento laikotarpiu, bet ir palaikys gerą virškinimo sistemą.

Sveikos mitybos įpročius formuokite visą laiką

Advento laikotarpis tik pradžia ir puiki galimybė įsitikinti tuo, kas skambėjo ar atrodė neįtikinamai. Svarbiausia nepamiršti, jog šis procesas nėra tik šventinė dovana organizmui. Įgūdžiai sveikai mitybai turi būti formuojami visą laiką ir tapti gyvenimo būdo dalimi.

„Šiuo laikotarpiu galime ne tik sumažinti maisto porcijas, valgyti kokybiškesnį maistą, bet ir atsisakyti produktų ir įpročių, kurie žalojo mūsų organizmą. To pasekoje susigrąžinsime natūralų skonį ir šventes pasitiksime ne tik laimingesni, bet ir sveikesni“, – įsitikinusi R. Bogušienė.

Iniciatyva sveikataipalankus.lt skatina gamintojų sąmoningumą gaminti sveikatai palankesnį maistą, o visuomenę – atpažinti ir rinktis sveikesnius produktus.

 

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, .

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos