vaistai.lt

Afganistane nuo poliomielito paskiepys per 9,5 mln. vaikų (752/0) 

Afganistane nuo poliomielito paskiepys per 9,5 mln. vaikųUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad Afganistano Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiaudama su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir UNICEF šią savaitę Afganistane nuo poliomielito paskiepys  daugiau nei 9,5 mln. vaikų iki 5 metų amžiaus.

Šiemet Afganistano Helmando, Kandaharo ir Kunduzo provincijose registruoti trys poliomielito atvejai, todėl Afganistanas vis dar išlieka viena iš trijų endeminių poliomielito šalių, kurioje cirkuliuoja laukinis poliomielito virusas.

ULAC specialistų duomenimis, Lietuvoje paskutinis šios ligos atvejis užregistruotas 1972 m., o nuo 2002 m. Europos regionas ir visos jo šalys (taip pat ir Lietuva) yra „laisvi“ nuo poliomielito viruso. Tačiau, pasak PSO specialistų, visos šalys turi išlikti budrios dėl įvežtinės poliomielito rizikos. 2016 m. PSO ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis (angl. ECDC), pasaulyje užregistruoti 37 susirgimai (2015 m. registruota 74 atvejai) sukelti 1 tipo laukinio poliomielito viruso (angl. WPV1). Daugiausiai viruso susirgimų registruota Pakistane (20 atvejų). Afganistane užregistruota 13 atvejų, o Nigerijoje – 4 (laukinio poliomielito viruso sukelti) atvejai.

Naujame Europos 2015-2020 m. vakcinacijos veiksmų plane valstybėms narėms nurodoma, kad norint išsaugoti laisvos nuo poliomielito šalies būklę, svarbu išlaikyti dideles skiepijimo apimtis bei užtikrinti imigrantų bei tranzitu keliaujančių asmenų iš endeminių šalių bei vietinių gyventojų, vykstančių į endemines teritorijas, skiepijimus.

Kai kuriose šalyse, kur poliomielito virusas sunaikintas – gali reikalauti, kad keliautojai, atvykstantys iš endeminių šalių, būtų pasiskiepiję nuo poliomielito. Todėl patariama turėti „Tarptautinį skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimą“, kuriame būtų įrašas apie atliktą skiepą.

Poliomielitas – ūmi virusinė liga, kuria sergant, dėl nugaros smegenų pažeidimo išsivysto vangūs paralyžiai. Liga plinta per maistą, vandenį, nešvarias rankas. Imlumas poliomielitui yra visuotinas. Susirgus specifinių gydymo priemonių nėra – antivirusiniai vaistai poliomielito viruso neveikia.

Didžiausią riziką sirgti turi neskiepyti nuo poliomielito vaikai iki 5 metų amžiaus.

ULAC medikai primena, kad skiepijimo nuo poliomielito tikslas – išlaikyti Lietuvą laisvą nuo poliomielito sukėlėjo bei pasiekti, kad šalyje nebūtų vietinių susirgimo atvejų ir sukėlėjai negalėtų plisti. Vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Lietuvoje nuo poliomielito skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Skiepijami 2, 4, 6, 18 mėnesių amžiaus vaikai bei 6-7 metų amžiaus vaikai. Penkios šios vakcinos dozės reikalingos tam, kad susidarytų pakankamas imunitetas ir vaikai nesusirgtų, jei turėtų kontaktą su virusu.

endeminės poliomielito šalys

Paveikslėlyje – endeminės poliomielito šalys (angl. „The Global Polio Eradication Initiative“)

Daugiau apie poliomielitą skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos