vaistai.lt

Akla vaizduotė - didžiausias afantazijos tyrimas atskleidė įdomių detalių apie šį fenomeną (1261/0) 

Akla vaizduotė - didžiausias afantazijos tyrimas atskleidė įdomių detalių apie šį fenomenąUžsimerkite ir įsivaizduokite saulėlydį prie vandenyno pakrantės. Daugeliui jūsų tai - lengva užduotis. Tikriausiai jūs net nežinote, kad kai kurie žmonės to padaryti tiesiog negali. Naujas afantazijos tyrimas atskleidė, kaip veikia žmonių protas, kai jie neturi fantazijos.

Mokslininkai Australijoje apklausė 250 žmonių, kurie teigė, kad kenčia nuo afantazijos. Tai - didžiausias iki šiol atliktas šio keisto fenomeno tyrimas. Mokslininkai iš karto pastebėjo, kad jis nėra susijęs tik su vaizduote - tie žmonės taip pat sunkiai galėjo prisiminti vaizdus iš praeities ar įsivaizduoti ateitį. Tai reiškia, kad šiems žmonėms sunkiau svajoti, kad ir kaip keistai tai skambėtų.

Kita vertus, afantazija yra susijusi tik su vizualiniais protiniais pojūčiais. Pavyzdžiui, afantazija pasižymintys žmonės negalėtų įsivaizduoti to saulėlydžio paplūdimyje, bet jie galėtų įsivaizduoti smėlį tarp savo kojų pirštų. Tik ne jo vaizdą, o jausmą - jo šiurkštumą ir net garsą. Tiesa, ne visi - 26 % apklaustųjų negali įsivaizduoti nei garsų, nei tekstūrų, nei kvapo, nei skonio, nei emocijų.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad afantazija pasižymintys žmonės neturi jokių problemų, kai reikia įsivaizduoti informaciją. Tai yra abstraktūs dalykai, apibrėžiantys laiką ar erdvę. Pavyzdžiui, jie gali prognozuoti, koks yra atstumas tarp kadaise matytų pastatų, nors pačių pastatų užsimerkę jie jau nebemato. Tai reiškia, kad šie žmonės be problemų naviguoja miestuose ir gali prognozuoti savo kelionės laiką, net jei to kelio negali įsivaizduoti.

Didelė dalis apklaustųjų taip pat negali ir sapnuoti. Kiti sapnuoja retai, jų sapnai nebūna tokie ryškūs, kartais juose dominuoja kiti potyriai, o ne vaizdai. Tiesa, jie dėl savo simptomų per daug neišgyvena, nes tiesiog neįsivaizduoja, kaip gali būti kitaip.

Iki šiol atlikta mažiau nei 10 tyrimų apie afantaziją. Tikėtina, kad tai - kažkokio deficito simptomas. Tačiau gali būti, kad jį sukelia ne vienas faktorius, o keli skirtingi faktoriai, dėl kurių afantazija įgauna skirtingas formas. Prognozuojama, kad apie vienas milijonas Australų pasižymi afantazija (šalyje gyvena apie 26 milijonai žmonių), tačiau niekas ir to tiksliai negali pasakyti. Tiesiog žinios apie šį fenomeną nėra plačiai paplitusios ir daugelis žmonių gyvena manydami, kad jų protas veikia taip pat, kaip ir kitų.

 

Parengta pagal:
A cognitive profile of multi-sensory imagery, memory and dreaming in aphantasia

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos