vaistai.lt

Akupunktūra padės gydyti alkoholizmą? (2837/0) 

Akupunktūra padės gydyti alkoholizmą? Galbūt, bet gali būti, kad tai padeda tik žiurkėmsAkupunktūra, įvairių ligų gydymas adatomis, mokslui sukelia dvejopus jausmus. Viena vertus, nervų galūnių stimuliavimas kartais gali padėti, tačiau kartais akupunktūros mėgėjų entuziazmas gerokai lenkia ir modernios medicinos galimybes. Tačiau dabar Pietų Korėjos ir JAV mokslininkai turi įrodymų, kad akupunktūra gali padėti gydyti ir alkoholizmą.

Mokslininkai laboratorines žiurkes pavertė alkoholikėmis. Į vandenį jie įlašino šiek tiek alkoholio. Žiurkės pačios pasirinkdavo, kada jo gerti ir akivaizdu, kad naująjį kokteilį labai pamėgo. Tuomet po 16 dienų mokslininkai nutraukė alkoholio tiekimą ir vos po poros valandų pamatė rezultatus - žiurkės ėmė nerimauti, drebėti, krapštytis prie kadaise labai dosnaus gėrimo šaltinio. Abstinencijos simptomus išgyvenančioms žiurkėms tikriausiai nepadėjo ir pamatytos adatos, tačiau palengvėjimas netruko ateiti.

Mokslininkai įterpė adatas į žiurkių riešus (vadinamąją HT7 zoną - akupunktūros specialistai žino, kas tai) ir stebėjo, kaip greitai atsitraukia abstinencijos simptomai. Žiurkės nurimo, atsipalaidavo ir net turėdamos galimybę vėl išgerti alkoholio jo ragavo mažiau. Ir mokslininkai turi paaiškinimą, kodėl akupunktūra galėjo suveikti.

Alkoholis skatina beta endorfinų išsiskyrimą smegenyse. Pritrūkus alkoholio, tų endorfinų (vadinamų natūraliais opioidais) ima trūkti ir žmogus prastai jaučiasi. HT7 zonos stimuliacija, kaip dabar manoma, skatina endorfinų išsiskyrimą. Tai buvo patvirtinta vaistais blokavus endorfinus - tuomet akupunktūra tiesiog nebeveikė. Aplinkinių zonų stimuliacija taip pat nedavė tokių gerų rezultatų, todėl, panašu, mokslininkai padarė teisingą išvadą - akupunktūra gali padėti gydyti alkoholizmą, palengvindama abstinencijos simptomus.

Bet ar tikrai? Ne vienas ankstesnis tyrimas parodė, kad tradiciniai akupunktūros taškai tiesiog neegzistuoja. Kiti tyrimai rodo, kad akupunktūra nepadeda gydyti priklausomybių. Žinoma, yra ir priešingus rezultatus demonstruojančių tyrimų, tačiau jie įprastai turi rimtų trūkumų. Taigi, sunku pasakyti, ar akupunktūra tikrai gali padėti. Šis tyrimų laukas yra sujauktas ir neaiškus.

Kita vertus, galbūt akupunktūra padeda tik žiurkėms? Mokslininkai iš tokios idėjos tik juokiasi, tačiau dabar jiems teks įrodyti, kad šiuos rezultatus įmanoma atkartoti ir su žmonėmis. Taip pat svarbu įrodyti, kad akupunktūros poveikis yra ilgalaikis.

 

Parengta pagal:
Acupuncture attenuates alcohol dependence through activation of endorphinergic input to the nucleus accumbens from the arcuate nucleus
Acupuncture Points and Meridians Do Not Exist

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos