vaistai.lt

Ankstyva menopauzė pranašauja lengvą reumatoidinio artrito eigą  (8133/0) 

Ankstyva menopauzė pranašauja lengvą reumatoidinio artrito eigąNors ankstyva moterų menopauzė – 45 metų ir ankstesnė – yra reumatoidinio artrito (RA) rizikos faktorius, klinikiniai tyrimai rodo, kad sunkios RA formos tokiu atveju pasireiškia rečiau.

Analizavo ryšį su menopauze
Reumatoidinis artritas (RA) – sisteminė autoimuninė liga, kuri labiausiai pažeidžia sąnarius. Paprastai rizikos faktoriai susirgti sunkia RA forma yra genetiniai bei rūkymas. Kaip ir daugelis kitų autoimuninių ligų, RA dažnesnis tarp moterų, todėl neretai hormoninius pokyčius lydi ligos sunkumo svyravimai. Ir nors šis ryšys pastebėtas gana seniai, lieka neaiški jų priežastis.

Švedų kohortinė studija, kuri buvo vykdoma dešimt metų, analizavo RA ryšį su menopauze. Buvo atrinktos 134 moterys, kurioms išsivystė RA, 127 iš jų pasireiškė menopauzė, 25 moterims – ankstyva.

Klinikinė informacija apie RA (reumatoidinis faktorius kraujo serume, radiologiškai patvirtintos sąnarinių paviršių erozijos) buvo renkama retrospektyviai naudojantis medicinine dokumentacija.

Sveikatos kokybė buvo vertinama balais pagal standartizuotą klausimyną Health Assessment Questionnaire (HAQ). RA sunkumas klasifikuotas įvertinus reumatoidinį faktorių: sunkus, lengvas-vidutinio sunkumo seropozityvus ir seronegatyvus.

Studijos rezultatai parodė, kad moterų, sergančių RA, rizika sirgti sunkia jo forma susijusi su menopauzės pradžia. Tos, kurių menopauzė buvo ankstyva, riziką sirgti sunkios formos RA turėjo 50 proc. mažesnę nei tos, kurių menopauzė prasidėjo laiku ar vėliau.

Sąnariams geriau, kai menopauzė nevėluoja
Praėjus dešimčiai metų po tyrimais patvirtinto RA, moterys, kurių menopauzė buvo ankstyva, rečiau sirgo sunkiomis RA formomis, joms rečiau vystėsi sąnarinių paviršių erozijos, rečiau buvo taikoma biologinė terapija nei moterims, kurių menopauzė atėjo laiku (atitinkamai 16 proc. ir 35 proc.). Be to, jos buvo linkusios į lengvą arba vidutinio sunkumo RA dažnai su seronegatyviu reumatoidiniu faktoriumi (atitinkamai 58 proc. ir 20 proc.). Ankstyvą menopauzę turėjusioms moterims sunkus RA sudarė 16 proc., lengvo arba vidutinio sunkumo RA su seropozityviu reumatoidiniu faktoriumi – 26 proc., RA su seronegatyviu reumatoidiniu faktoriumi –  20 proc.

Vertinant sveikatos kokybę pagal standartizuotą klausimyną HAQ, po penkerių metų nustačius diagnozę, sergančiųjų sunkia RA forma balų skaičius buvo 1,17, esant lengvai arba vidutinio sunkumo formai ir seropozityviam reumatoidiniam faktoriui – 0,74, o esant seronegatyviam reumatoidiniam faktoriui – 0,88.  Rezultatai moterų, sergančių RA ir turėjusių ankstyvą menopauzę, buvo daug geresni  nei tų, kurioms menopauzė atėjo laiku ar vėliau. Ligos sunkumas nepriklausė nuo anksčiau naudotų kontraceptinių priemonių ar maitinimo krūtimi.

Tokiu būdu studija patvirtino, kad RA yra susijęs su hormoniniais pakitimais organizme, bet nepaaiškino, kodėl ankstyvos menopauzės atveju jo formos yra lengvesnės. Tyrimai parodė, kad medikams reikia mąstyti ne tik apie RA diagnozę, bet ir jo formas, o esant ankstyvai menopauzei prognozuoti daug lengvesnę ligos eigą, geresnę gyvenimo kokybę ir pritaikyti gydymą, neatsisakant ir pakaitinės hormonų terapijos. Atrodo, kad pacienčių pajuokavimas apie tai, jog išsigydyti RA per devynis mėnesius galima tik tapus nėščiai, yra labai pagrįstas.

Apie tokį gydymą negirdėjusi
Gydytoja reumatologė Loreta Bukauskienė aiškino, kad reumatoidinis artritas pasireiškia smulkiųjų pėdų ir plaštakų sąnarių skausmu, jų patinimu, bet šie nemalonūs simptomai galį atsirasti ir didžiuosiuose – kelio, peties, alkūnės – sąnariuose.

Apie RA gydymą, taikant pakaitinę hormonų terapiją, gydytoja sakė negirdėjusi. „Tačiau iš tiesų dažniau šia liga serga moterys. Yra du periodai, kuomet ji ištinka: dvidešimtieji-trisdešimtieji metai, kai gimdomi vaikai, ir menopauzė. Tai rodo, kad RA yra susijęs su hormonų persitvarkymu, bet niekur negirdėjau apie artrito gydymą pakaitine hormonų terapija“, – pakartojo reumatologė.

Šaltinis
Pikwer M, et al „Early menopause predicts a mild type of rheumatoid arthritis“ EULAR 2012; Abstract FRI0087, Presented June 8, 2012.

Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos