vaistai.lt

Ar jogurtą įtraukti į sveikų produktų sąrašą? (1311/0) 

Ar jogurtą įtraukti į sveikų produktų sąrašą?Jeigu jogurto dar nėra produktų, kuriuos jūs laikote sveikais, sąraše, žinokite: jis vertas jame atsidurti.

Nesvarbu, kokį jogurtą (natūralų, graikišką, saldintą, su sumažintu riebalų kiekiu) bepasirinktumėte, jogurtas yra maistingas užkandis, aprūpinantis jūsų organizmą kalciu (1 puodelyje yra beveik pusė paros normos), baltymais, taip pat B grupės vitaminais ir mineralais (kaliu, fosforu, magniu).

Jogurtas – rauginto pieno produktas, kuris susidaro bakterijoms (Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus) fermentuojant pieną. Šios bakterijos, dar žinomos kaip probiotikai, nulemia daugumą gerųjų rauginto pieno produktų savybių, unikalų jo skonį bei tekstūrą. Probiotikai padeda suvirškinti pieno cukrų (laktozę), todėl jogurtą dažniausiai gali vartoti netgi pieno produktų netoleruojantys asmenys.

Tyrimai parodė, kad su jogurtu gaunami probiotikai gali padėti sušvelninti dirgliosios žarnos sindromo simptomus: studijos dalyviai reguliariai vartojo jogurtą su bifidobakterijomis ir jau po 3 savaičių pajuto, jog sumažėjo pilvo pūtimas, susinormalizavo tuštinimasis.

Kitoje studijoje gauti rezultatai taip pat patvirtino jogurto teigiamą naudą virškinimo sistemai – tyrimo dalyvės, kurioms nebuvo diagnozuotas joks virškinimo sutrikimas, taip pat teigė pajutusios, kad reguliarus jogurto vartojimas pagerino bendrą savijautą.

Jogurtas gali padėti sustiprinti ir imuninę sistemą: pastebėta, kad probiotikai sumažina uždegimą, palengvina ir sutrumpina peršalimo simptomus.

Jei norite gauti maksimalią naudą iš maistinės sudėties, rinkitės graikišką jogurtą – jame yra kone dvigubai daugiau proteinų, kurie svarbūs ne tik dėl savaime suprantamos mitybinės bei energinės vertės. Baltymai organizme atlieka ir daugiau funkcijų: katalizinę, struktūrinę, pernašos, apsauginę, hormoninę, reguliacinę. Tyrimai parodė, kad pastaroji svarbi metantiems svorį – pakankamas proteinų kiekis racione padeda sureguliuoti apetitą.

Pastebėta, kad graikiškas jogurtas suteikia ilgesnį sotumo jausmą negu įprasti jogurtai, turintys mažiau baltymų. Vienoje studijoje nustatyta, kad žmonės, kurie kaip užkandį pasirenka jogurtą, vakarienės metu suvartoja 100 kalorijų mažiau nei tie, kurie renkasi mažiau baltymų turintį užkandį (nors ir turintį tiek pat kalorijų, kiek jogurtas).

Dėl savo sudėties jogurtas gali padėti išvengti osteoporozės: tyrimai rodo, kad asmenys, kurie per dieną gauna tris baltyminių produktų (tarp jų ir jogurto) porcijas, taip prisideda prie kaulinio audinio tankumo bei tvirtumo išsaugojimo.

Žinoma, itin svarbu išsirinkti tinkamą jogurtą. Specialistų teigimu, visur galioja universali taisyklė –geriausias produktas yra tas, kurio sudėtis yra minimali (nėra konservantų, aromatizatorių, dažiklių, krakmolo ir kitų sintetinių priedų), nėra pridėtinio cukraus.

Šaltiniai
http://edition.cnn.com/2017/02/24/health/is-yogurt-healthy-food-drayer/index.html
https://authoritynutrition.com/7-benefits-of-yogurt/

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos