vaistai.lt

Ar jūsų pėdos jau paruoštos prasidedančiam basučių sezonui? (1811/1) 

Ar jūsų pėdos jau paruoštos prasidedančiam basučių sezonui?Dar kelios savaitės ir galėsime savos kojas papuošti atvira vasariška avalyne. Deja, ne visi laukia šio sezono - ne viena moteris ar vyras pasitinka išsausėjusiomis ir sutrūkinėjusiomis pėdomis, kurias kartais „puošia“ ir grybelinė infekcija.

Išsausėjimo priežastys ir galimos pasekmės

Tokį akiai nemalonų vaizdą dažnas išvyksta dėl to, kad žiemą pėdas slėpė šiltuose batuose ir dažnai sintetinėse kojinėse, tad oda mažai kvėpavo, todėl išsausėjo, sukietėjo, o galiausiai ėmė skilinėti.

„Oda žiemos metu dėl šalčio poveikio praranda keramidus ir drėgmę. Be to, šaltuoju metų laiku pėdomis žmonės mažiau rūpinasi, nes jos būna paslėptos ir aplinkiniai jų nemato. Išsausėjusi oda rodo, kad organizme trūksta drėgmės, vitaminų, mineralų. Žinoma, įtakos gali turėti ir įvairios ligos, pavyzdžiui, endokrininės, diabetas, gastritas“, – sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Rasa Viršilienė ir atkreipia dėmesį į tai, kad pradėjusi ragėti ir trūkinėti oda yra pirmas žingsnis rimtos problemos link, nes į įtrūkimus gali įsimesti infekcija.

Kaip apsisaugoti nuo grybelio?

Grybelinė infekcija arba vadinamasis nagų grybelis yra dažna priežastis, dėl kurios žmonės, prasidėjus basučių sezonui priversti kreipiasi į vaistininkus. R. Viršilienės atkreipia dėmesį į tai, jog norint išvengti grybelio, pėdas reikia kuo labiau saugoti nuo prakaitavimo. Jas būtina kuo dažniau plauti, o nuplovus gerai nusausinti, taip pat svarbu reguliariai kirpti nagus, tačiau neapvalinti jų kampų. Nuo kojų prakaitavimo gelbsti ir specialūs dezodoratai, tepalai ar kremai kojoms, kurių sudėtyje yra antibakterinių ir antiseptinių medžiagų, kurios apsaugo nagus ir kojas nuo galimų infekcijų.

Nagų grybelis yra nemaloni liga, kuri ne tik pažeidžia estetinį nago vaizdą, bet ir sukelia fizinius nepatogumus, nes nagas deformuojasi, kartais jį skauda. Anksti pastebėjus grybelį ir parinkus tinkamą gydymą, jį galima greitai ir nesunkiai išgydyti.

Pirmoji pagalba

Jei jau nutiko taip, kad pėdų vaizdas nedžiugina akies, reiktų pirmiausia pašalinti suragėjusį odos sluoksnį. Tai padaryti galima pamirkius kojas vonelėje su jūros druska ar vaistinėmis ramunėlėmis, dirviniu asiūkliu, liepos žiedais ir nuprausus bemuile prausimosi priemone.

Pasak vaistininkės R. Viršilienės, suragėjusio sluoksnio šalinimas negali būti agresyvus. Toks būdas gali skatinti dar spartesnį suragėjusio sluoksnio kaupimąsi. Šveisti pėdas reikėtų kartą per savaitę. Po to jas rekomenduojama patepti riebiu kremu. „Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad sausoms pėdoms reikia naudoti riebų kremą, o ne losjoną ar pienelį. Riebus kremas, praturtintas šlapalu, salicilo, pieno rūgštimi, puikiai pamaitina ir sudrėkina pėdų odą. Į kremą galima įmaišyti arbatmedžio aliejaus, kremas turi būti įmasažuojamas, taip bus suaktyvinama kraujotaka. Jeigu oda labai sausa, galima kojas prieš naktį ištepti kremu ir eiti miegoti apsimovus medvilnines kojines“, – patarimais, leidžiančiais susigrąžinti pėdų švelnumą, dalijasi vaistininkė.

Kaip atgaivinti pavargusias kojas?

Pasibaigus intensyviai darbo dienai, ne vienas skundžiasi sunkumu ir nuovargiu kojose. Anot R. Viršilienės, tuomet padėti gali pėdų masažas, kontrastinis dušas, fiziniai pratimai, kuriuos atliekant reikia pasistiebti, o leidžiantis žemyn atsiremti kulnais į grindis, o pirštus tuo metu pakelti į viršų.

Blauzdas rekomenduojama pamasažuoti specialios liposominės struktūros geliu su diosminu ir heparinu. Atsigulus į lovą po pėdomis galima padėti pagalvėlę ir pakelti kojas į viršų. Taip pagulėti reikėtų 15-20 minučių.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Irena
Parašė Svečias 2018-05-26 17:38:16
Reklamos uždengia tekstą.


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos