vaistai.lt

Ar uodai gali platinti SARS-CoV-2 virusą? Mokslininkai buvo sunerimę, bet jau turi atsakymą (474/0) 

Ar uodai gali platinti SARS-CoV-2 virusą? Mokslininkai buvo sunerimę, bet jau turi atsakymąSocialinės distancijos laikymasis parduotuvėse ir kitose viešose vietose yra ne tik malonus, bet ir veiksmingas, nes didžioji dalis žmogaus iškosėtų lašelių su virusais toli neskrenda. Tačiau mokslininkai kurį laiką buvo sunerimę, kad tai nėra tokia jau gera priemonė. Ar SARS-CoV-2 virusą jau gali platinti ir uodai?

Šis klausimas kilo todėl, kad nemaža dalis COVID-19 atvejų yra tiesiog nepaaiškinami. Atrodo, žmonės darė viską, ką galėjo, laikėsi visų rekomendacijų ar net buvo saviizoliacijoje, tačiau vis tiek susirgo ta nelemta infekcija. Pasaulio Sveikatos Organizacija jau seniai tvirtina, kad uodai negali platinti SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19, tačiau šis teiginys buvo pagrįstas tik tuo, kad toks infekcijos plitimo būdas dar nebuvo nustatytas ir patvirtintas. Taigi, dabar Kanzaso universiteto mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar uodai gali platinti šį virusą, ar negali.

Tam, kad uodai galėtų platinti SARS-CoV-2 virusą, jie privalo būti jo nešėjais. Kitaip tariant, virusas privalo patekti ir į uodo organizmą. Ant uodo adatos ar kojų niekada neprilips tiek virusų, kad jie sukeltų infekciją vien dėl to, kad uodas pirmiau įkando sergančiam žmogui, o tada nutūpė ant jūsų. SARS-CoV-2 privalo gebėti daugintis uodo organizme, kad tokiu būdu plistų tarp žmonių.

Mokslininkai ypatingo saugumo laboratorijoje patikrino tris dažniausiai sutinkamas uodų rūšis. Pasirodo, SARS-CoV-2 virusas negali daugintis Aedes aegypti, Aedes albopictus ir Culex quinquefasciatus uodų organizmuose. Vadinasi, uodai jo ir neplatina.

Tai yra gera naujiena. SARS-CoV-2 puola beveik išimtinai tik žmones ir tai yra ne tik pagrindinis, bet ir vienintelis tikrai žinomas šio viruso plitimo būdas. Taigi, žmonėms pakanka laikytis deramo atstumo,dažnai plauti ir dezinfekuoti rankas, dėvėti kaukes, prisiminti čiaudėjimo ir kosėjimo etiketą, ir jie bus daugiau-mažiau saugūs. Taip pat labai svarbu dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius viešose vietose ir, jei tik įmanoma, vengti masinio susibūrimo vietų.

Uodai platina maliariją, geltonąją karžtinę, Vakarų Nilo virusą, Dengės karštinę ir daugybę kitų ligų. Keliaujant svarbu pasirūpinti deramais skiepais bei apsauginėmis priemonėmis.

 

Parengta pagal:
SARS-CoV-2 failure to infect or replicate in mosquitoes: an extreme challenge

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos