vaistai.lt

Ar žinojote, kad kadaise žmonės per naktį miegojo du kartus? (641/0) 

Ar žinojote, kad kadaise žmonės per naktį miegojo du kartus? Kai kurie mokslininkai mano, kad ir jums taip reikėtų darytiŠiais laikais mūsų laikas yra labai užimtas ir visuomet stengiamės jį išnaudoti kiek įmanoma produktyviau. Tai ne visada įmanoma, nes kartais tiesiog norisi miego. Bet ar žinojote, kad Europoje iki pat 17 amžiaus pabaigos buvo priimta per naktį miegoti net du kartus?

Istorikas Rogeris Ekirchas tvirtina, kad anksčiau žmonės per naktį miegojo net du kartus. Pirmą kartą guldavosi praėjus porai valandų po saulėlydžio. Šis laikas nebuvo fiksuotas - žmonės eidavo miegoti, kai nebeturėdavo ko veikti. Pamiegoję 2-4 valandas žmonės nubusdavo ir kuo nors užsiimdavo.

Rašytojai tuo metu ką nors sukurdavo. Kai kurie žmonės tiesiog vaikštinėdavo ir svajodavo ar net nesikeldavo iš lovos. Kiti užsiimdavo seksu - Ekirchas tvirtina, kad yra ir tokių duomenų. Žiemą ši pertrauka buvo tiesiog būtina, nes leisdavo pakūrenti ugnį. Iš tikrųjų, manoma, kad būtent dėl ugnies žmonės tokį miego grafiką ir išsiugdė.

Po poros valandų žmonės vėl guldavosi miegoti ir nepabusdavo iki aušros. Toks neįprastas miego grafikas išliko iki pat 17 amžiaus pabaigos. Pirmieji jo atsisakė Šiaurės Europos gyventojai, o vėliau tokias galimybes panaikino pramonės revoliucijos įtvirtinta pamaininio darbo struktūra.

Tiesa, ir šiandien kai kuriose šalyse priimta miegoti dukart - popiečio miegas milijonams žmonių yra labai svarbus dalykas. Tačiau dvi ilgos, vienodos reikšmės miego atkarpos daugeliui jau nebėra priimtinas dalykas. Mokslininkai teigia, kad miegoti du kartus žmogui tikriausiai vis dar yra visiškai natūralus dalykas, užkoduotas mūsų genuose. Toks miego ritmas yra geriau suderinamas su cirkadiniais ritmais.

Tyrimai parodė, kad miegojimas du kartus per parą padeda atminčiai, nuotaikai ir darbingumui. Dar daugiau - tai padeda kovoti su nemiga, kuri kankina vis daugiau žmonių.

Kita vertus, sugrįžti prie tokio dabar jau visiškai neįprasto meigo ritmo būtų nepaprastai sunku ar net neįmanoma - mūsų gyvenimo ritmas tam nebėra pritaikytas.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos