vaistai.lt

Atliekant kai kurias medicinines procedūras – mažiau biurokratijos (594/0) 

Atliekant kai kurias medicinines procedūras – mažiau biurokratijosSeimas po pateikimo pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir Seimo narių Ramūno Karbauskio bei Agnės Širinskienės siūlymui supaprastinti paciento sutikimo atlikti medicinines procedūras gavimo tvarką. Taip būtų sumažinta gydytojams tenkanti administracinė našta, o tai reiškia, kad daugiau laiko jie galėtų skirti tiesiogiai pacientams.

Ministro A. Verygos teigimu, siūlomos naujovės leistų atsisakyti perteklinio reikalavimo iš paciento prašyti rašytinio sutikimo, pavyzdžiui, matuojant kraujospūdį ar atliekant tyrimą echoskopu.

„Dabar bet kokio medicinos prietaiso panaudojimas yra pripažįstamas „invazine ar intervencine procedūra“, tad turi būti paciento rašytinės formos sutikimas. Kitaip tariant, ir gydytojui, ir pacientui papildomai tenka gaišti laiką dėliojant nieko nekeičiančius parašus. Žinodami, kiek daug laiko medikai praleidžia pildydami dokumentus, manome, kad būtina ieškoti sprendimų, kaip tai palengvinti. Pavyzdžiui, kad atliekant procedūras, kurių metu galima rizika pacientui tiesiog teorinė, nereikėtų pildyti popierinių pažymų“, – įsitikinęs ministras A. Veryga.

Seimo narės A. Širinskienės teigimu, tai būtų labai svarbus, nors ir nedidelis žingsnis, mažinant administracinę naštą medikams, kad jie galėtų kuo daugiau laiko skirti pacientams ir kuo mažiau rūpintis popierinių pažymų pildymu.

„Gydytojai daugybę metų mokėsi ne tam, kad didžiąją savo darbo laiko dalį praleistų pildydami dokumentus, bet tam, kad galėtų gelbėti žmonių gyvybes, padėti jiems, skiriant reikiamą gydymą ar procedūras. Jei šiam siūlymui būtų pritarta, pacientams gydytojai galėtų skirti daugiau lako“, - sako A. Širinskienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas R. Karbauskis sako, jog valstybėje būtina atsisakyti perteklinių reikalavimų.

„Šiandien tą žingsnį žengiame apibrėždami mediko ir paciento santykius. Jie turėtų būti orientuoti į paciento poreikių tenkinimą, o ne pacientų parašų, papildomų dokumentų, formų pildymą. Manau, toks mūsų sprendimas palengvins gydytojų darbą ir leis sutaupytą laiką skirti sveikatos priežiūros paslaugų kokybės gerinimui, paciento apžiūrai“, – sako LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Taigi siūloma atskirti tas invazines ir intervencines procedūras, kurios nepažeidžia paciento audinių ir organų vientisumo bei gali kelti tik nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį paciento sveikatai, o šių procedūroms neprašyti paciento sutikimo.

Tokių procedūrų sąrašas būtų tvirtinamas sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Atliekant jas, nebebūtų reikalaujama pildyti specialią formą ir gauti nustatytos formos rašytinį sutikimą.

Projektas toliau bus svarstomas Seimo komitetuose. Jei Seimas pritartų, supaprastinta paciento sutikimo gavimo tvarka įsigaliotų jau 2020 m. sausio 1 d.

 

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos