vaistai.lt

Atrastas nuo Alzheimerio ligos ir demencijos apsaugantis genas  (6928/1) 

Atrastas nuo Alzheimerio ligos ir demencijos apsaugantis genasTarp vyresnių nei 60 metų žmonių daugiau nei 5 proc. serga demencija, iš jų 2/3 sudaro Alzheimerio ligos sąlygota demencija. Žmonijai senstant sergamumas ženkliai didėja: tarp vyresnių nei 65 metų asmenų sergančių demencija padvigubėja kas 5 metus, taigi tarp 90-mečių demencija serga mažausiai 25 proc. Skandinavijos šalių mokslininkų grupė surado tam tikrą geną, kuris ženkliai sumažina riziką susirgti šia liga.

Tyrimo metu išanalizuota 1795 asmenų genetinė medžiaga. Mokslininkai tikslingai ieškojo amiloido beta baltymo pirmtako geno pakitimų. Vienas iš pakitimų, nustatytas šiame gene (mutacija A673T), sumažino ne tik tiriamųjų riziką susirgti Alzheimerio liga, bet ir bet kokios kitos kilmės demencijos riziką vyresniame amžiuje.

Mokslininkų nuomone, šio tyrimo rezultatai gali padėti sukurti efektyvų vaistą demencijai gydyti.

„Genetikos srityje tikrai padarytas didelis šuolis, tyrinėjamos sąsajos tarp genų ir ligų. Daug toje srityje dirbama ir jau padaryta, – pasidžiaugė gydytojas neurologas Antanas Lukošaitis. – Apie genų inžinerijos laimėjimus girdime kiekvienoje tarptautinėje konferencijoje, kai kurie nauji vaistai jau tyrimo fazėje, teko čiupinėti ir vakciną nuo Alzheimerio ligos.“

Gydytojas tikisi, kad per penkerius metus įvyks tikrai didžiulis perversmas gydant tokias sunkias ligas kaip Alzheimerio, Parkinsono ar kitas.

„Anksčiau kalbėdavome,  kad šių ligų neįmanoma pagydyti, bet greit kalbėsime, kad įmanoma“, – savo ir kolegų viltis išreiškė A. Lukošaitis. Jis priminė, jog dabar nuo demencijos vartojami vaistai ligą tik pristabdo, bet neišgydo.

Šaltinis
Jonnson T et al. A mutation in APP protects against Alzheimer’s disease and age-related cognitive decline. Nature 488, 96–99 (02 August 2012) doi:10.1038/nature1128

Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Rita
Parašė Svečias 2014-07-06 21:41:47
Gal galima greičiau, nes skaudu žiūrėti į sergančius šia liga senus žmones ir jų artimuosius. Paskubėkite prašau.


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos