vaistai.lt

Atsakymas į visuomenei kilusias abejones dėl šeimos gydytojų darbo apmokėjimo (1224/0) 

Atsakymas į visuomenei kilusias abejones dėl šeimos gydytojų darbo apmokėjimoPirmiausia norėtume paaiškinti, kad pirminė ambulatorinė asmens sveikatos priežiūra (PAASP) apmokama metinėmis bazinėmis kainomis už kiekvieną prirašytą gyventoją. Skaičiuojant metines bazines kainas,  atsižvelgta į bendrą kiekvienos amžiaus grupės asmenų apsilankymų gydymo įstaigoje per metus skaičių ir numatyta vidutinė metinė bazinė kaina mokama kas mėnesį už kiekvieną prie gydymo įstaigos prirašytą gyventoją nepriklausomai nuo to, ar jie lankosi sveikatos priežiūros įstaigoje, ar ne.
 
Suprantama, kad pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimui įtakos turi sezoniškumas. Pavyzdžiui, vasarą pas gydytojus lankomasi žymiai rečiau, o tuo tarpu žiemą (pvz., gripo epidemijos metu) apsilankymų skaičius padidėja. Šiuo metu galiojanti PAASP paslaugų apmokėjimo sistema, kai kas mėnesį mokama vienodomis metinėmis bazinėmis kainomis už kiekvieną prirašytą gyventoją, užtikrina įstaigoms tolygų PAASP paslaugų  finansavimą. Jeigu įstaigų gaunamas finansavimas už PAASP skirtųsi atsižvelgiant į sezoniškumą, pvz., apmokėjimas būtų didinamas žiemos metu, kai yra gripo epidemija ir mažinamas vasaros metu, kai apsilankymų pas šeimos gydytoją skaičius mažėja, gydymo įstaigai būtų sunku užtikrinti pilnavertį infrastruktūros, personalo, diagnostikos laboratorijų išlaikymą visus metus.
 
Norime pastebėti ir pabrėžti, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto (PSDF) lėšomis yra mokama už suteiktas paslaugas. Kokia PSDF dalis lėšų, gautų už suteiktas paslaugas, yra skiriama darbo užmokesčiui ar kokį priedą skirti darbuotojui, kaip apmokėti viršvalandžius ar darbą poilsio dienomis, sprendžia įstaigos vadovas, vadovaudamasis teisės aktų nustatyta tvarka.
 
Beje, kasmet PSDF biudžeto lėšos, skirtos PAASP apmokėjimui auga: 2015 m. (175 772 100 Eur); 2016 m. (184 309 300 Eur); 2017 m. (193 442 500 Eur); 2018 m. (201 127 100 Eur).
 
Atkreipiame dėmesį, kad Šeimos gydytojo medicinos normoje, patvirtintoje sveikatos apsaugos ministro 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. V-1013 ,,Dėl Lietuvos medicinos normos MN 14:2005 ,,Šeimos gydytojas. Teisės pareigos, kompetencija ir atsakomybė"  ir sveikatos apsaugos ministro 2005 m. gruodžio 5 d. įsakyme Nr. V-943 „Dėl Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo bei Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų ir bazinių kainų sąrašo tvirtinimo" numatyta, kad gydymo įstaiga privalo užtikrinti visapusišką, nepertraukiamą PAASP prirašytam gyventojui.
 
Beje, džiaugiamės, kad kaskart klausimų daugėja – tokiu būdu didėja ir visuomenės sąmoningumas, žinojimas, kas yra apmokama PSDF lėšomis. Pavyzdžiui, vien pernai atsakėme į 555 tūkst. klausimų (telefonu, el. paštu, gyvai TLK skyriuose). Dar kartą norime priminti, kad rūpimus klausimus galima pateikti arba 8 700 88888

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos