vaistai.lt

Bandomas vaistas, kuris tiesiog užtrenkia duris tiesiai priešais SARS-CoV-2 nosį (814/0) 

Bandomas vaistas, kuris tiesiog užtrenkia duris tiesiai priešais SARS-CoV-2 nosįCOVID-19 serga daugiau nei milijonas žmonių. Na, tikrieji skaičiai nėra žinomi, nes daug žmonių nesityrė. Mokslininkai skubėdami ieško efektyvaus gydymo, kuris padėtų išgelbėti pažeidžiamiausius žmones. Štai Britų Kolumbijos universitete bandomi vaistai galėtų efektyviai užtrenkti duris tiesiai priešais SARS-CoV-2 nosį.

SARS-CoV-2 virusas prasiskverbia į ląsteles ir sukelia chaosą. Arši imuninės sistemos reakcija pasireiškia kosuliu, karščiavimu, o vėliau - ir plaučių uždegimu. Blogiausia tai, kad su COVID-19 kovoti gali tik imuninė sistema - jokio patvirtinto gydymo tiesiog nėra. Nėra ir vakcinų. Tai, ką dabar didvyriškai daro gydytojai, yra tik pagalba imuninei sistemai. Įvairios priemonės suteikia daugiau laiko kūnui išsigelbėti bei papildomų ginklų kovoje su šia siaubinga liga.

Štai dabar Kanados mokslininkai bando vaistus, kurie galėtų padėti ankstyvose infekcijos stadijose. Ląstelių membranos paviršiuje yra baltymas žymimas ACE2, kuris yra tarsi durys SARS-CoV-2 virusui. Jei tas duris pavyktų užtrenkti priešais viruso nosį, infekcijos plitimą organizme pavyktų sustabdyti. Mokslininkai žinojo, kad ACE2 atlieka šį vaidmenį SARS infekcijose, tačiau dabar jie gali patvirtinti, kad šis baltymas yra ir COVID-19 taikinys. Kanados mokslininkai dabar teigia, kad Europoje klinikinių bandymų laukiantis vaistas APN01 galėtų efektyviai kovoti su COVID-19 infekcija.

Tyrimams mokslininkai pasitelkė laboratorijoje užaugintus žmogaus kraujagyslių ir inkstų audinius. Jie buvo paveikti SARS-CoV-2 virusu, o tuomet - APN01 preparatu. Vaistai stipriai apribojo viruso plitimą audiniuose ir net sumažino infekcijos mastą. Tai dar kartą įrodo, kad SARS-CoV-2 yra giminingas pirmajam žmones puolusiam SARS virusui - abi infekcijos naudojo tas pačias duris į ląsteles.

Mokslininkai teigia, kad laboratorijose užauginti audiniai leidžia greitai ir tiksliai bandyti vaistus. Didžiausias dėmesys skiriamas jau naudojamiems vaistams, nes jų šalutinis poveikis jau yra žinomas. Tačiau svarbu nepamiršti to, kad laboratorijose pasiekti rezultatai nebūtinai bus atkartoti klinikiniuose bandymuose. Pavyzdžiui, šiuo atveju vaistai buvo skirti tik kraujagyslių ir inkstų audiniams. Tuo tarpu patekę į kūną jie tuos audinius dar turėtų pasiekti ir kas gali pasakyti, kokios reakcijos įvyktų iki to laiko.

Taigi, prireiks dar nemažai bandymų, kol koks nors gydymas bus patvirtintas. COVID-19 labiausiai pažeidžia plaučius, tačiau infekcija gali paveikti ir kitus audinius. Mokslininkai mano suradę duris, pro kurias SARS-CoV-2 patenka į ląsteles, todėl reikia tikėtis, kas sprendimas jau pakeliui.

 

Parengta pagal:
Inhibition of SARS-CoV-2 infections in engineered human tissues using clinical-grade soluble human ACE2

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos