vaistai.lt

Belgijoje tiriamas legionierių ligos protrūkis (586/0) 

Belgijoje tiriamas legionierių ligos protrūkisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimais, informuoja apie Belgijoje Evergem teritorijoje (Flandrija) užregistruotą legionierių ligos protrūkį. Iki šių metų gegužės 16 d. užregistruota 18 ligos atvejų (2 mirties), kurie tarpusavyje susiję geografiškai: gyvenamosios vietos arba darbovietės atžvilgiu.

Galimas protrūkio šaltinis šiuo metu nėra išaiškintas, vykdomi tyrimai.

Visiems keliautojams, kurie grįžo iš Flandrijos ir per dvi savaites pajuto kvėpavimo takų infekcijos simptomus, rekomenduojama kreiptis į medikus. ULAC specialistai primena, kad legionierių liga pavojingiausia pagyvenusiems, rūkantiems žmonėms ir tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs pavyzdžiui, sergantiems cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių, onkologinėmis ligomis ir kt.

Lietuvoje  2013–2018 m. buvo užregistruoti 62 legionierių ligos atvejai, daugiausiai iš jų 2018 m. (21 atv.). Per pirmuosius 4 šių metų mėnesius užregistruoti 2 legionierių ligos atvejai.

Europoje 2017 m. iš viso užregistruoti 9238 šios ligos atvejai. ES/EEE stebima bendra didėjanti sergamumo legionierių liga tendencija. Didėjantis legionierių ligos atvejų skaičius gali būti siejamas su klimatinių sąlygų pokyčiais, besikeičiančia ES/EEE gyventojų struktūra (daugėja vyresnio amžiaus asmenų, kurie yra imlesni ligai), kelionių ypatumais,  pagerėjusia legionierių ligos epidemiologine priežiūra kai kuriose šalyse ir kt.

Legionierių liga pasireiškia ūminės pneumonijos simptomais. Žmogus legionierių liga užsikrečia įkvėpdamas aerozolių su Legionella bakterijomis, kurie gali susidaryti baseine, duše, prie fontano ir t.t. Legionierių liga neužsikrečiama geriant vandenį ar vartojant jį maisto ruošimui. Ji neplinta nuo žmogaus žmogui.
Viena pagrindinių legionierių ligos profilaktikos priemonių yra tinkama vandens sistemų priežiūra. Karšto vandens temperatūra vartotojų čiaupuose turėtų būti 50-60º C, šalto – mažesnė kaip 20º C.
 
Apie ligą daugiau skaitykite čia

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos