vaistai.lt

Britai dėl to pamišo – naujas būdas stabdyti vėžį. Fitoterapeuto J.Ruolios komentaras (22987/0) 

Britai dėl to pamišo – naujas būdas stabdyti vėžį. Fitoterapeuto J.Ruolios komentarasKas antras onkologinis ligonis Didžiojoje Britanijoje vartoja kokių nors maisto papildų. Šios šalies mokslininkai įrodė – natūralios medžiagos, esančios granatuose, brokoliniuose kopūstuose, dažinių ciberžolių šakniastiebiuose ir žaliojoje arbatoje, gali padėti kovoti su prostatos vėžiu ir įveikti medikamentų sukeltą vėlyvąjį šalutinį poveikį.

Britai tiesiog pakvaišo dėl polifenolių, atliekama vis daugiau tyrimų ir jau net sukurta maisto papildų, kuriuose gausu polifenolių ir kitų fitocheminių medžiagų. Lietuvos medikai teigiamai įvertino šių tyrimų rezultatus ir sako, kad onkologinėmis ligomis sergantys žmonės pagaliau turi viltį.

Vyrų istorijos

Anglijos žinių tarnyboms pranešus apie mokslininko Roberto Thomo (Kembridžo universitetas) tyrimą, pavadintą Jungtinės Karalystės nacionalinio vėžio tyrimų tinklo Pomi-T tyrimu (angl. The UK NCRN Pomi-T study), daugybė vyrų puolė vartoti tyrime naudotus 4 augalinius produktus ar Didžiosios Britanijos mokslininkų iš šių produktų specialiai šiam tyrimui sukurtą maisto papildą.

„5News“ žurnalistė net du kartus kalbino Paulą Ruddicką: pirmąkart, kai jam buvo diagnozuotas prostatos vėžys, ir dar kartą – beveik po pusmečio. Sužinojęs apie vėžio diagnozę, Paulas buvo liūdnas, rodė žurnalistei nuotraukas, kur jie su šeima ketino švęsti vedybų metines. Visai kitaip Paulas atrodė praėjus keletui mėnesių. Jis sakė, kad jaučiasi gerai, visai neišgyvena dėl laukiančios operacijos. Visą tą laiką vyras vartojo Pomi-T tyrimui sukurtą polifenolių gausų maisto papildą.

69 metų Johnas Meva prostatos vėžio diagnozę išgirdo prieš 14 metų, gydėsi, dabar jam remisija. Johnas buvo vienas iš tų, kurie dalyvavo Pomi-T tyrime. Jis sako, kad su tokia diagnoze niekada negali jaustis laisvas. „Turi mąstyti, ką valgai, geri, ar mankštiniesi, ar gyveni sveikai. Turi galvoti apie visa tai, kad išgyventum“, – vienai iš britų televizijų pasakojo vyras. Jis, beje, kasdien išgeria po 7 puodelius žaliosios arbatos.

Pagal mirtingumą nuo onkologinių susirgimų prostatos vėžys pasaulyje yra viena iš dažniausių vyrų mirties priežasčių. Panašu, kad mokslininkai surado būdą, kaip padėti vyrams kovoti su prostatos vėžiu ir gydymo sukeltu šalutiniu poveikiu. Atsakymas slypi natūraliose augalinėse medžiagose – polifenoliuose.

Polifenoliai gelbėtojai

Polifenoliais vadinamos natūralios cheminės medžiagos, randamos augaluose. Augalams jos suteikia spalvą, aromatą ir skonį, o žmonėms padeda apsisaugoti nuo aplinkos ar į organizmo vidų prasiskverbusių kancerogenų, slopina uždegiminius procesus, stimuliuoja imuninę sistemą, slopina vėžinių ląstelių mitybai būtinų kraujagyslių augimą, blokuoja navikinių ląstelių augimą ir daro tiesioginį poveikį naviko progresavimui ir metastazių vystymuisi.

Didžiosios Britanijos mokslininkų neseniai atlikti tyrimai Bedfordo ligoninėje rodo, kad polifenoliai gali veiksmingai kovoti ir su hormonų terapijos ar kitų vaistų nuo vėžio sukeltomis šalutinėmis ligomis, pavyzdžiui, sąnarių skausmu. Mokslininkų nuomone, mityba, kurioje gausu polifenolių turinčių produktų – įvairiaspalvių vaisių, daržovių, žalumynų, ankštinių augalų, prieskonių ir arbatos, siejama su mažesne vėžinių bei kitų lėtinių ligų rizika ar retesniu jų atkryčiu po gydymo.

Didžiosios Britanijos nacionalinis Pomi-T tyrimas

Mokslininkai iš DidžiosIos Britanijos 2013 m. pirmą kartą ištyrė, kaip tinkamai suderinti skirtingų augalų (daržovės, vaisiaus, prieskonio, arbatmedžio lapų) polifenoliai, koncentruoti vienoje maisto papildo tabletėje, veikia prostatos vėžį. Jie atliko atsitiktinių imčių II fazės klinikinį Pomi-T tyrimą su 199 lokaliu prostatos vėžiu sergančiais suaugusiais vyrais. Tyrimui vadovavo Kembridžo universiteto profesorius onkologas Robertas Thomas. Tyrimas truko pusę metų ir buvo dvigubai aklas, t. y. nei tiriamieji, nei gydytojai nežinojo, kam atiteko specialiai tyrimui sukurtos tabletės, o kam – placebas.

Tyrimas parodė, kad po pusės metų specialiai Pomi-T tyrimui sukurtas tabletes vartojusių vyrų prostatos specifinio antigeno (PSA) augimas buvo vidutiniškai 64 proc. mažesnis nei placebo grupės ir net 46 proc. vyrų PSA sumažėjo arba nekito, palyginti tik su 14 proc. placebo grupėje. Beveik pusei polifenolių gausų maisto papildą vartojusių vyrų prostatos vėžys nustojo augti ar net sumažėjo.

Pasibaigus tyrimui, placebo grupėje chirurginės operacijos, chemoterapijos, spindulinės ar hormonų terapijos prireikė net 28 proc. vyrų. Maisto papildo grupėje agresyvesnio gydymo prireikė tik 8 proc. vyrų. Kitaip tariant, keturi augaliniai produktai, koncentruoti vienoje tabletėje, padėjo išvengti skausmingų, brangių ir invazinių procedūrų arba jas atitolinti ir nesukėlė šalutinio poveikio.

Naujojo tyrimo rezultatus britų mokslininkai 2013 m. paskelbė Amerikos klinikinės onkologijos draugijos (angl. ASCO) metinėje konferencijoje Čikagoje.

Pakartojo tyrimus

Nacionaliniam Pomi-T tyrimui sukurtų augalinių tablečių poveikį ne tik PSA, bet ir prostatos vėžiui mokslininkai dar kartą patikrino 2015 m. magnetinio rezonanso tomografijos tyrimais. Jie palygino 138 prostatos vėžiu sergančių vyrų kelerių metų PSA kraujo tyrimus su jų navikų vaizdais MRT (magnetinio rezonanso tomografija) nuotraukose ir priėjo prie išvados, kad PSA koncentracijos kitimas 100 proc. atitinka naviko didėjimą ar mažėjimą, todėl galima teigti, kad Pomi-T tyrime naudoto maisto papildo tabletės veikė ne tik PSA, bet ir prostatos vėžį.

Mokslininkų nuomone, polifenolių gausių keturių augalinių produktų derinys gali padėti mažinti įvairių onkologinių ar kitų lėtinių ligų riziką, padėti jas gydyti ir silpninti cheminių ar hormoninių vaistų šalutinį poveikį.

„Sveika mityba ir tinkamas gyvenimo būdas – pagrindinės priemonės, kurios padeda kovoti su prostatos vėžiu. Tačiau dabar vyrai gali rinktis ir natūralių augalinių produktų derinį, kurio veiksmingumas įrodytas moksliniais tyrimais“, – teigė prof. R.Thomas, pristatydamas tyrimo rezultatus.

Kaip keturi augaliniai produktai kovoja su vėžiu

Kiekvienas atskiras komponentas – granatai, žalioji arbata, dažinės ciberžolės ir brokoliniai kopūstai – saugo prostatos audinius nuo vėžio. Kiekvienas augalinis produktas įjungia skirtingą, bet stiprų epigenetinį mechanizmą, kuris pakeičia prostatos ląstelių augimo ir vystymosi savireguliaciją.

Granatuose gausu elago rūgšties. Šis polifenolis slopina vėžinių ląstelių dalijimąsi ir sukelia jų žūtį. Kaip rodo klinikiniai tyrimai, natūralios granatų sultys gali prailginti PSA dvigubėjimo laiką, slopinti PSA gamybą ir mažinti oksidacinį stresą. Panašiu poveikiu pasižymi ir granatų sėklų ekstraktas.

Žaliosios arbatos pagrindinės antinavikinės galios sutelktos polifenoliuose katechinuose. Tyrimų duomenimis, epigalokatechino galatas kaupiasi išskirtinai prostatos audinyje ir naikina vėžines ląsteles, todėl mažėja PSA koncentracija kraujyje. Katechinai slopina fermentą ornitino dekarboksilazę ir blokuoja biologinius signalus, kurie skatina ląstelę nenormaliai suvešėti ir padeda jai išvengti žūties. Naujausių tyrimų duomenimis, žaliosios arbatos polifenoliai slopina angiogenezę ir vėžio progresavimą.

Dažinės ciberžolės turi stiprių uždegimo slopinamųjų savybių. Pagrindinis ciberžolių polifenolis kurkuminas slopina uždegimą ir vėžinių ląstelių proliferaciją, skatina jų nykimą ir slopina navikų angiogenezę; moduliuodamas ląstelės biologinių signalų perdavimo mechanizmus, stabdo vėžinėms ląstelėms būdingą nekontroliuojamą replikacijos ciklą; slopina prostatos vėžio ląstelėse PSA gamybą, slopina epidermio augimo faktoriaus receptoriams svarbaus fermento tirozinkinazės aktyvumą; kliudo vėžinėms kamieninėms ląstelėms virsti prostatos, krūties ar žarnyno vėžiu; didina piktybinių ląstelių jautrumą spindulinei terapijai ir chemoterapijai.

Brokoliniuose kopūstuose daug antinavikinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, tokių kaip sulforafanas, kvercetinas, sinigrinas, lignanas enterolaktanas, kemferolio glikozidai, beta karotenas ir dar keletas kitų gliukozinolatų. Brokolinių kopūstų fitocheminės medžiagos padeda organizmui apdoroti tūkstančius potencialiai kancerogeninių molekulių, patenkančių su maistu. Šių daržovių aktyviosios medžiagos gali slopinti navikų augimo faktorius ir aktyvinti vėžinių ląstelių žūtį skatinančių baltymų gamybą.

Mokslininkų nuomone, polifenolių priešvėžinis veikimas universalus, todėl polifenolių gausių keturių augalinių produktų koncentruotas derinys gali būti naudingas sergant įvairiomis onkologinėmis ir kitomis lėtinėmis ligomis.

Nacionalinio vėžio instituto Fitoterapijos laboratorijos fitoterapeuto Juozo Ruolios komentaras

Laiku susigriebus, vėžį šiandien galima ne tik gydyti, bet ir išgydyti. O po to jau daugelį metų žmogų reikia saugoti ir padėti įveikti ligos sukeltus negalavimus. Žinoma, pirmiausia pats žmogus turi norėti sau padėti. Bedfordo ligoninėje atliktas tyrimas – dar vienas įrodymas, kiek daug gali padėti tinkamai parinkti maisto papildai.

Įveikti vėžį, kaip ir antinavikinių vaistų sukeltas ligas, padeda ne atskiros vieno ar kito augalo savybės, o natūralių veikliųjų medžiagų visuma, jų sinerginis poveikis. Būtent šiuo principu ir pagrįstos britų mokslininkų specialiai Pomi-T tyrimui sukurtos tabletės, sudarytos ne iš atskirų augalinių medžiagų ekstraktų, o iš keturių natūralių koncentruotų maistinių augalų – brokolinių kopūstų, granatų, dažinių ciberžolių šakniastiebių ir žaliosios arbatos ekstrakto. Visuose šiuose augaluose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, ypač polifenolių.

64 proc. PSA augimo sulėtėjimo negalima ignoruoti, ypač kai beveik pusei maisto papildą vartojusių vyrų vėžys daugiau neaugo ar net sumažėjo. Labai svarbu, kad klinikinio tyrimo rezultatus mokslininkai papildomai patikrino MRT tyrimais.

Ką tikrai kiekvienam žmogui svarbu žinoti – tai kad 4 koncentruotų augalinių produktų derinys buvo saugus ir nesukėlė jokio ilgalaikio šalutinio poveikio.

Pomi-T tyrimo patikimumą didina ir tai, kad brokoliniai kopūstai, granatai, ciberžolės ir žalioji arbata pasirinkti ne atsitiktinai: daugeliu laboratorinių ir klinikinių tyrimų įrodyta, kad kiekviename iš šių augalų gausu fitocheminių medžiagų, ypač polifenolių, kurie yra veiksmingi antioksidantai, padeda mūsų organizmui stiprinti imunitetą, kovoti su įvairiomis onkologinėmis ir lėtinėmis ligomis.

Jeigu žmogus valgo įvairiai, vartoja daug daržovių, vaisių, uogų, tikėtina, kad gaus reikalingų medžiagų, kurios sustiprins aktyvaus gyvenimo būdo ar radikalaus gydymo išsekintą organizmą ir padės atkurti imunitetą. Kad žmogus gautų visų jam būtinų medžiagų, vien geros mitybos gali neužtekti.

Per ilgus darbo metus nesutikau nė vieno onkologinio ligonio, kurio organizmas gautų pakankamai antioksidantų, natūralios sandaros vitaminų, kurių gausu iki piurė konsistencijos susmulkintose daržovėse ir vaisiuose. Besigydančiam vėžį ar jau sveikstančiam žmogui gydytojas turėtų patarti, kada ir kuriuos maisto produktus geriau rinktis, kuriuos navikui nepriimtinus antioksidantus, maisto papildus ar vaistažoles vartoti.

Daiva Ausėnaitė

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos