vaistai.lt

Bus nustatyta nauja sveikatos technologijų vertinimo sistema (554/0) 

Bus nustatyta nauja sveikatos technologijų vertinimo sistemaSeime pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui keisti esamą tvarką, pagal kurią į kompensavimo sistemą įtraukiami nauji vaistai, už kuriuos pacientams yra apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Farmacijos įstatymo pataisose numatyta įdiegti naują vertinimo sistemą, kuri užtikrintų, kad kompensuojami būtų patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai.

Šiuo siūlymu siekiama sukurti ir įdiegti sveikatos technologijų vertinimo sistemą Lietuvoje, kuri kuriama įvertinus iki šiol galiojančią tvarką, ekspertų siūlymus bei užsienio šalių patirtį.

Naujas vertinimas skirsis nuo dabar atliekamo tuo, kad bus įvertinama ne tik, ar vaistas veiksmingas medicininiu požiūriu, bet ir  finansinė nauda, kurią atneš siūlomas kompensuoti vaistas. Bus vertinama, kiek kainuoja gydymo tokiu vaistu sukuriami kokybiški gyvenimo metai, pavyzdžiui, kaip mažėja hospitalizacijų, negalios ir slaugos poreikio skaičiai. O tai labai svarbu, norint užtikrinti, kad į kompensavimą būtų įtraukiami patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai.

Siūloma  nustatyti, kad  paraiškos įrašyti vaistą ar medicinos pagalbos priemonę į kompensavimo sąrašus bus teikiamos sveikatos apsaugos ministro įgaliotai institucijai, kuri atliks išsamų klinikinį ir ekonominį vertinimą.

Taip pat siekiant efektyvinti Komisijos, kuri atsakinga už naujų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įtraukimą į kompensavimo sąrašus, veiklą ir užtikrinti visapusę vaistų įvertinimo sistemą, Seimas pritarė siūlymui į Komisijos sudėtį įtraukti universiteto ligoninių gydytojus, turinčius ne mažesnę kaip 5 metų medicinos praktiką, taip pat nevyriausybinių organizacijų narius, atstovaujančius šeimos gydytojus.

Šios naujovės leis užtikrinti kokybišką naujų vaistų vertinimą, atsižvelgiant į jo klinikinį efektyvumą, kaštus bei pacientų poreikius. Neabejotinai, tai leis racionaliau naudoti ir PSDF lėšas bei darys įtaką sveikatos rodiklių gerėjimui ir mažins išlaidas kompensuojamiesiems vaistams.

Svarbu ir tai, kad naujasis modelis sudarytas remiantis daugumos Europos Sąjungos (ES) šalių gerąja praktika, tad esant tokiam pat vaisto vertinimui kaip ir kitose ES šalyse, bus daugiau galimybių pasinaudoti kitų šalių atliktais siūlomų kompensuoti vaistų vertinimais, taip pat vykdyti bendras derybas dėl vaistų kainų su kitomis šalimis.

 

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos