vaistai.lt

Būsimų tėvelių dėmesiui: ką svarbu žinoti artėjant vaiko gimimui? (video) (1073/0) 

Būsimų tėvelių dėmesiui: ką svarbu žinoti artėjant vaiko gimimui? (video)Artėjant vaiko gimimui ne viena jauna šeima susiduria su gausybe klausimų. Dažniausi iš jų: kiek kainuos gimdymas, ar nereikės mokėti už vaiko sveikatos patikrą ir skiepus. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad visas gimdymo paslaugų ir vaiko sveikatos priežiūros išlaidas visiškai apmoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Svarbu, kad gydymo įstaiga būtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK).
 
„Jeigu už paslaugas reikėtų mokėti patiems – jaunos šeimos išleistų ne vieną šimtą eurų. Pavyzdžiui, už paslaugas normalaus gimdymo metu ligonių kasos gydymo įstaigai sumoka nuo 496 iki 1045 eurų. Kai gimdymo metu atliekamas cezario pjūvis ir yra pavojingų gyvybei ar sunkių komplikacijų, ligonių kasos už gydymo paslaugas sumoka nuo 1189 iki 2126 eurų", – teigia VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Pasak jos, visas gimdymo paslaugų išlaidas nuolatinėms šalies gyventojoms, apdraustoms privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), visiškai apmoka ligonių kasos PSDF biudžeto lėšomis.
 
Į paslaugos kainą yra įskaičiuotos stacionarinės paslaugos teikimo metu reikalingos intervencijos ir procedūros, vaistai. Dėl jų reikalingumo kiekvienu atveju sprendžia gydytojas. Prieš gimdymą su gimdyve turi būti aptarti skausmo malšinimo būdai, o tuo pačiu medicininės indikacijos epidūriniam nuskausminimui.
 
„Vaikams teikiamos paslaugos taip pat apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Siekiant įvertinti ką tik gimusio mažylio sveikatos būklę ir laiku diagnozuoti galimas ligas, vos tik gimęs jis ištiriamas",– sako D. Berūkštienė.
 
Pasak jos, dar gimdymo skyriuje naujagimį apžiūri gydytojas oftalmologas: patikrina, ar nėra įgimtų ligų, įvertina optinių akies terpių ir akių dugno būklę. Be to, gimdymo skyriuje mažyliui otoakustinę emisiją registruojančiu medicinos prietaisu yra tikrinama klausa. Taip siekiama kaip galima anksčiau nustatyti įgimtą klausos sutrikimą.
 

Išnešioti naujagimiai taip pat tikrinami dėl kritinių įgimtų širdies ydų, matuojant neinvaziniu būdu kraujo įsotinimą deguonimi ir širdies susitraukimų dažnį. Be to, naujagimiai tikrinami dėl 4 įgimtų medžiagų apykaitos ligų:

  • dėl skydliaukės veiklos nepakankamumo – hipotirozės;
  • dėl fenilketonurijos;
  • dėl antinkščių hiperplazijos – adrenogenitalinio sindromo;
  • dėl angliavandenių apykaitos sutrikimo – galaktozemijos.

Šie tyrimai padeda laiku nustatyti, ar nėra sutrikimų, kurių galima išvengti skiriant gydymą ir specialią dietą.
 
„Pavyzdžiui, nepradėjus laiku gydyti įgimto skydliaukės veiklos nepakankamumo, išryškėja psichomotorinės raidos, o vėliau ir intelekto sutrikimai. Tuo tarpu, kai organizme kaupiasi amino rūgštis fenilalaninas, sutrikdoma normali vaiko smegenų raida, vystosi protinis atsilikimas. Kai yra sutrikusi antinksčių veikla, sutrinka hormono kortizolio gamyba, sutrinka lytinis brendimas, esant sunkiai ligos formai, organizmas netenka druskų, tuomet naujagimis vemia, atpila maistą, o laiku neskyrus gydymo, iškyla pavojus net jo gyvybei. Kai mažylio kraujyje kaupiasi galaktozė, gali sutrikti kūdikio psichinė ir fizinė raida, gali atsirasti akių lęšiuko sudrumstėjimas – katarakta",– aiškina D. Berūkštienė.
 
Be to, tik gimęs mažylis ligoninėje pirmą kartą paskiepijamas nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Neskiepijami neišnešioti naujagimiai ir tie, kurie turi sunkią įgimtą patologiją arba serga sunkiomis ligomis (jie skiepijami vėliau).
 
Su naujagimiu parvykus į namus, svarbu nedelsiant prirašyti naująjį šeimos narį pasirinktoje poliklinikoje, pas pasirinktą šeimos ar vaikų ligų gydytoją.
 
Per pirmąsias tris dienas nuo vaiko gimimo moterį namuose privalo aplankyti gydytojas ir slaugytoja. Gydytojas apžiūri mažylį, o slaugytoja konsultuoja tėvelius naujagimio priežiūros klausimais. Prireikus ji pamoko, kaip vaiką maitinti, prižiūrėti bambutę, maudyti ir rengti, atsako į rūpimus klausimus ir pan.
 
Taigi nuo pat mažens vaikų sveikatą stebi šeimos gydytojas, slaugytojas. Sutartį su TLK sudariusioje sveikatos priežiūros įstaigoje vaikams turi būti reguliariai atliekami sveikatos patikrinimai bei laboratoriniai tyrimai.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos