vaistai.lt

Čiurnos patempimas: saugokite savo kojas (11913/0) 

Čiurnos patempimas: saugokite savo kojasČiurnos patempimas – itin dažnai pasitaikanti trauma tiek aktyviai sportuojančių, tiek pasyvesnį gyvenimo būdą praktikuojančių žmonių tarpe. Tereikia tik paslysti, netaisyklingai pastatyti koją ar netyčia suklupti lipant laiptais ir gali tekti ilgai bei skausmingai   gydyti patemptą čiurną. Tad, ką reikia žinoti apie tokią traumą ir kada reikia kreiptis į gydytoją ortopedą?

Jeigu įvykus net  ir nedidelei traumai jaučiate sunkiai tveriamą skausmą, tinsta koja čiurnos srityje arba matote toje vietoje kraujosruvas, tikriausiai pasitempėte čiurną. Nedelsdami kreipkitės į medikus. Tik kvalifikuotas specialistas išklausęs, kaip susižeidėte, atlikęs reikiamus tyrimus, galės tiksliai nustatyti ar kojos raiščiai patempti ar nutraukti.

Kaip gydomas čiurnos patempimas?

Jeigu gydytojas nustatė, jog Jūsų traumos pasekmė  – čiurnos patempimas, pirmas uždavinys turėtų būti sumažinti patinimą ir ūmų pėdos skausmą. Pažeista vieta yra sutvirtinama. Tam naudojamas elastinis bintas arba įtvaras. Labai svarbu traumuotos vietos neapjuosti per stipriai, kad nesuintensyvėtų kraujosruvos. O ir skausmą tokiu atveju sunku numalšinti. Šiuolaikinė medicina gali pasiūlyti gana platų čiurnos įtvarų spektrą. Gydytojas, apžiūrėjęs koją ir nustatęs traumos pobūdį, pasiūlys Jūsų atvejui tinkamiausią įtvarą. Jeigu trauma itin rimta, ortopedas gali nuspręsti panaudoti gipsą arba individualiai pagamintą ortopedinį įtvarą. Sutvirtinta koja laikoma apie 2-3 savaites. Svarbus momentas tokių traumų gydyme – šaldymas. Patinusios vietos šaldymas ypač aktualus pirmosiomis dienomis po traumos. Taip pat labai svarbu koją kiek galima dažniau laikyti šiek tiek pakeltą, o nakčiai po ja pasidėti pagalvę.

Kaip išvengti čiurnos patempimo?

Svarbiausia,  pasirūpinkite konkrečioje situacijoje tinkama avalyne. Tiek prieš treniruotę, tiek prieš intensyvesnį pasivaikščiojimą labai naudinga apšilti, padaryti keletą tempimo pratimų. Užtruksite vos kelias minutes, bet galite išvengti ilgo ir skausmingo gydymo. Jeigu trauma vis tik jau įvyko, jokiu būdų nenusiimkite įtvaro anksčiau laiko, nei nustatė medikai.  Iki galo nesugiję raiščiai gali sukelti vis besikartojančias traumas ir nuolatinius kojų skausmus. Tokiu atveju nauja nelaimė gali įvykti ir visiškai lygioje bei  saugioje vietoje.

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos