vaistai.lt

Dantų gydymas – pačių dantų reikalas. Svarbu netrukdyti (3089/0) 

Dantų gydymas – pačių dantų reikalas. Svarbu netrukdyti„Viso gero, skylutės!“
sudie ir jums, plombos
nuo šiol dantys bijos tik
atominės bombos!

Gal skamba kiek bravūriškai, bet gamtos suteikto gydymo potencialo naudojimas atrodo labai viliojančiai.

Nedaugeliui nusišypsojo laimė turėti idealius dantis. Jei ne breketai ir ėduonis, tai protiniai dantys ar šaknų kanalai. Medicina pasistūmėjo toli į priekį, o štai odontologijoje, nors ir naujausiais įrankiais, dantų taisymas lieka itin nemaloniu laisvalaikio užsiėmimu.

Bet Scientific Reports publikuotas straipsnis gali būti gera žinia tiems, ką nuo mandagaus prašymo išsižioti išmuša šaltas prakaitas.

Įprastai, iš dantyse atsiradusios skylutės odontologai išvalo suirusią medžiagą, tada tuščią ertmę užpildo porcelianu, sidabro amalgama, kompozitais, etc. Šios plombos veikia gerai, tačiau po kelių metų jas dažniausiai reikia pakeisti, o taip pat jos silpnina dantį, tad galiausiai juos gali tekti pašalinti.

O ką, jei dantys galėtų pasitaisyti patys, atkurti suirusį dentiną?

Tai dantys daro ir dabar. Kai atveriama danties pulpa, mezenchimos kamieninės ląstelės – kurios gali diferencijuotis į sausgyslių, kaulų ar riebalų ląsteles – mobilizuojasi ir formuoja specifines dantų ląsteles odontoblastus. Šie išskiria dentiną, medžiagą, uždengiančią danties pulpą nuo išorinės aplinkos.

Šis natūralus procesas užtaiso mažus danties paviršiaus emalio įtrūkimus, bet su ėduonimi jau nesusidoroja. Naujuoju gydymo būdu skatinama natūralus dentino gamyba ir taip ištaisomi didesni defektai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tideglusibas, vaistas, paprastai naudojamas tokių neurologinių būklių, kaip Alzheimerio liga ir autizmas gydymui, gali būti panaudotas danties pulpoje esančių kamieninių ląstelių diferencijavimusi paskatinti. Jos sukuria daugiau odontoblastų, kurie savo ruožtu išskiria daugiau dentino.

Atlikdami tyrimą, mokslininkai įterpė tideglusibe išmirkytą bioskaidžią kolageno kempinėlę į pelių dantis, tada uždengė dantų klijais. Per kelias savaites kempinėlės suiro, o jų vietą užėmė naujas dentinas.

Tad, gera naujiena ta, kad dantys gali pasitaisyti patys, be dirbtinių plombų.

Bloga naujiena – odontologai vis vien pirma turės grąžtu pašalinti suirusią danties dalį. Guodžia tai, kad procesą reikės atlikti tik vieną kartą, nebereikės keisti plombų ar rauti dantų.

Mokslininkai ketina išbandyti procedūrą su žiurkėmis, kurių dantys didesnis nei pelių. Jei šie bandymai pasiseks, bandymai su žmonėmis galėtų prasidėti vėliau šiais metais.

Gali būti, kad mūsų dantys per dideli tokiam gydymo būdui. Pelių dantys daug mažesni už mūsų, tad kamieninėms ląstelėms teko užpildyti daug mažesnes ertmes.

Jei gydymas žmonėms tiks, bus gera žinoti, kad vizitų pas patogiojo krėslo šeimininkus sumažės.

Kariesas — kietųjų danties audinių suirimas dėl burnos ertmėje gyvenančių bakterijų išskiriamos rūgšties. PSO vertinimu, kuriuo nors gyvenimo metu su šia liga teko susidurti praktiškai kiekvienam suaugusiajam. Didėjant danties defektui, jis gali pasiekti minkštuosius audinius ir sukelti jų uždegimą – pulpitą. Kamieninės pulpos ląstelės gali sukurti ploną dentino (pagrindinės dantį sudarančios medžiagos) sluoksnį, tačiau visos ertmės užpildyti negali – jų aktyvumą slopina fermentas kinazė 3 glikogensintazė (GSK-3). Tas pats fermentas svarbus Alzheimerio ligos, II tipo cukrinio diabeto, uždegimo, onkologinių susirgimų ir bipoliarinio sutrikimo vystymuisi. Kol kas yra sukurti keli smulkiamolekuliniai GSK-3 inhibitoriai. Su vienu iš jų — tideglusibu — atliekami Alzheimerio ligos gydymo klinikiniai tyrimai.

Turėdami omenyje šio fermento vaidmenį karieso vystymuisi, Londono karališkojo koledžo mokslininkai išbandė tris jo antagonistus — BIO, CHIR99021 ir tideglusibą — su pelėmis, turinčius dirbtinius krūminių dantų defektus. Į šiuos defektus būdavo įterpiama kolageninė kempinėlė su preparatu. Augant dentinui, kempinėlė rezorbuodavosi.

Paaiškėjo, kad visi preparatai skatino dentino augimą kariozinėse ertmėse. Pulpa liko gyvybinga ir jai nepasireiškė atrofija, kaip kontrolinės grupės gyvūnams. Naudojant tideglusibą, danties defektas visiškai išnyko. Sisteminis preparato poveikis visam organizmui nepasireiškė. Taip GSK-3 antagonistai efektyviai pradeda natūralų danties atsistatymo procesą, ir nebereikia naudoti plombavimo, apibendrino mokslininkai.

Pasak darbo vyr. autoriaus Paulo Sharpe'o, atsižvelgiant į tai, kad kolageno kempinėlės naudojimas medicinoje leidžiamas, o tideglusibo saugumas patvirtintas pirminiais klinikiniais tyrimais, naujasis karieso gydymo metodas gali būti pradėtas naudoti praktiškoje jau gana greitai. Metodas paprastas, tad jį galima naudoti bet kuriame odontologijos kabinete.

Parengta pagal:
Forget Fillings: New Study Shows How to Regrow Teeth
Кариес впервые излечили по-настоящему

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos