vaistai.lt

Daugelio žmonių antsvorį gali lemti „nutukimo virusas“ (753/0) 

Daugelio žmonių antsvorį gali lemti „nutukimo virusas“Ar nutukimas užkrečiamas? Daugėja duomenų, remiančių šią kontroversišką teoriją, skelbiančią, kad antsvorį ir nutukimą lemia virusas. Tačiau tai įtikina ne visus.

Svorio augimas gali būti užkrečiama. Daugėja įrodymų, kad daug antsvorį turinčių žmonių dėl to gali kaltinti virusą.

Dalis seniai manė, kad kai kuriais atvejais su nutukimu yra susiję virusai, bet idėja tebėra itin kontroversiška. Dabar tyrimas pirmą kartą rodo, kad šis virusas, adenovirusas-36, dažniau randamas žmonėse, kurie yra nutukę, nei kurių svoris sveikesnis. Nežinome, kaip žmonės šį virusą pasigauna, bet jis gali plisti nuo asmens prie asmens.

Antsvoris įprastai siejamas su persivalgymu ar per mažu fiziniu aktyvumu, o taip pat, manoma, savo vaidmenį vaidina genetika ir aplinkos faktoriai. Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje Nikhilas Dhurandharas, dabar dirbantis Teksaso technologijos universitete, išgirdo apie virusą, kurio paveikti viščiukai Indijoje užauga riebūs. Jis išsiaiškino, kad šio viruso giminaitis, adenovirusas-36, padidino pelių ir beždžionių svorį. O jei virusu užkrečiamos mėgintuvėlyje auginamos ląstelių kultūros, jos sukaupia daugiau riebalų.

Žmonėms adenovirusai paprastai sukelia peršalimą, diarėją arba akių infekcijas. Dėl etinių priežasčių tiesiog sušvirkšti adenoviruso-36 žmonėms ir žiūrėti, ar jie priaugs svorio negalima. Tad, Dhurandharas ir kitos grupės tikrino, ar viršsvorį turinčių žmonių kraujyje dažniau yra šio viruso antikūnų – ženklo, kad jų imuninė sistema su virusu buvo susidūrusi. Jie išsiaiškino, kad taip iš tiesų yra: pavyzdžiui, viename JAV tyrime 30 procentų nutukusių žmonių kraujyje šių antikūnų yra, o tarp sveiko kūno svorio atstovų tokių buvo 5 procentai.

Dabar Wilmore'as Webley'is iš Masačiusetso universiteto Amherste, žmonėse ieškojo paties viruso, o ne antikūnų. Jo komanda ištyrė 80 biopsijų, paimtų iš krūties vėžiu sergančių moterų. Analizuodama sveikus bandinių audinius, komanda 81 procente bandinių iš viršsvorį turinčių moterų, virusą rado, tuo tarpu sveiko svorio moterų bandiniuose jų buvo tik 19 procentų. „Tai didelis skirtumas,“ sako Webley'is. Tyrimo rezultatai buvo pateikti Atlantoje vykusioje Amerikos mikrobiologijos draugijos konferencijoje.

„Visi mokslininkai šioje viruso sukeliamo nutukimo sferoje, taip pat ir aš, laukėme tokių duomenų,“ sako Jae-Hwan Nam iš Katalikiškojo Korėjos universiteto Seule, P. Korėjoje.

NUOLATINIS UŽKRATAS

Viruso antikūnai išlieka dar gerokai ir po to, kai virusas sunaikinamas. Dhurandharas sako, kad naujausi duomenys, paremti virusų DNR, o ne antikūnų matavimu, rodo, kad nutukimą gali sukelti vykstanti viruso infekcija, o ne buvusi, kurią kūnas įveikė. Įmanoma, kad daugelis žmonių pasigauna virusą iš aplinkinių, kuriems jokie infekcijos požymiai nepasireiškia.

Tačiau norint įtikinti tuo visus, įrodymų dar nepakanka. „Didžioji problema, – kad ir kiek tyrimų rodys koreliaciją, tai neįrodo priežastinio ryšio,“ sako Nickas Fineris iš Londono universiteto koledžo (UCL).

Gali būti, kad viršsvorį turintys žmonės lengviau užsikrečia šiuo virusu. „Šie duomenys gali rodyti, kad nutukimas padidina tam tikrų infekcijų riziką,“ sako Keith Godfrey iš Southamptono universiteto ligoninė, JK.
Tačiau tokiam paaiškinimui prieštarauja ankstesni tyrimai, kuriuose virusu apkrėtus beždžiones, jos priaugo svorio.

Infekcijos lygis tarp krūties vėžiu sergančių moterų buvo aukštesnis, nei rodė ankstesni viruso paplitimo tarp viršsvorį turinčių žmonių vertinimai. Taip gali būti, nes virusas padeda tiesiogiai sukelti vėžį, spėja Richardas Atkinsonas iš Wisconsin-Madison universiteto, kartu su Dhurandharu atlikęs pradinius viruso tyrimus.

Nepublikuotame darbe Atkinsonas išsiaiškino, kad virusu apkrėstos krūtų ląstelės dalinasi sparčiau, nei įprasta, o tai gali rodyti, kad jos skatina vėžį. Yra žinoma, kad kitus auglius, tokius kaip gimdos kaklelio vėžys ir kepenų vėžys, sukelia virusai.

Atkinsonas padėjo sukurti vakciną, užkertančią kelią užsikrėtimui adenovirusu 36. Tai sėkmingai sustabdė pelių svorio augimą, nepaisant viruso veikimo, parodė tyrimas. Tačiau kol kas jokia kompanija nepareiškė noro investuoti į vakciną. „Žmonės tiesiog nepripažįsta, kad virusas sukelia nutukimą,“ sako Atkinsonas. „Bet idėjos, kad virusas gali sukelti vėžį, precedentas yra.“

Clare Wilson
www.newscientist.com

 

Parengta pagal:
An ‘obesity virus’ could be to blame for many people being overweight

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos