vaistai.lt

Dažnai girdimas faktas, bet ar jis teisingas - ar tikrai žmogaus ir banano DNR sutampa net 50 %? (Video) (655/0) 

Dažnai girdimas faktas, bet ar jis teisingas - ar tikrai žmogaus ir banano DNR sutampa net 50 %?Šį mažą, bet įdomų faktą tikrai esate girdėję ne kartą - banano ir žmogaus DNR sutampa net 40-60 %. Skirtingi šaltiniai pažymi skirtingus skaičius, tačiau faktas lieka faktu - žmogus yra beveik bananas. Ar kažkas panašaus. Bet ar tikrai?

Iš tikrųjų, net sunku pasakyti, iš kur ši legenda atsirado. 2013 metais sukurtame vaizdo įraše „The Animated Genome“ apie tai buvo užsiminta, o daugelis internetinių šaltinių, kurie pakartojo šį faktą, yra sukurti po to. Lawrence'as Brody'is, genetikos ekspertas prisidėjęs prie minėto vaizdo įrašo kūrimo, jame tvirtino, kad „žmogaus ir banano DNR yra panaši 41 %“.

Tačiau ką tai reiškia? Ogi nelabai ką. Įsivaizduokite, kad DNR yra tarsi namo planas. Žmogus - tarsi didelis modernus namas, bananas - paprastas ūkiškas namas kaime. Abu šie pastatai yra labai skirtingi, tačiau, techniškai, gali būti pastatyti iš panašių medžiagų ir netgi turėti identišką išplanavimą. DNR yra tik planas, o štai baltymai yra statybinės medžiagos, kurios gali būti labai skirtingos. „Šie planai yra panašūs 41 %“ - ką tai reiškia? Šiuo atveju tai reiškia, kad sienos yra panašaus storio, planai yra nubraižyti pieštuku ant tokio pat popieriaus, o architekto parašas yra apatiniame dešiniajame kampe.

Negana to, tik 2 % DNR koduoja tuos baltymus. Taip pat svarbus ir genų išsidėstymas, ir kitos detalės. Du organizmai gali turėti genus, kurie koduos deguonies įsisavinimą ląstelėse, bet kas užkoduota, gali būti visiškai skirtinga. Jei sugretintume žmogaus ir banano DNR, nebūtų taip, kad viena pusė būtų labai panaši, o kita - visai skirtinga.

Iš tikrųjų, mokslininkai norėtų ištaisyti šį labai plačiai pasklidusį mitą. Žmogus ir bananas turi maždaug 50 % panašių genų arba, kitaip tariant, apie 1 % mūsų DNR yra panašu į banano DNR. Pakartosime - ne 50 % DNR, o 50 % genų. Ir tarp „dalinasi 50 % genų“ bei „apie 50 % genų yra panašūs“ yra milžiniškas skirtumas. Nors mokslininkai labai aršiai neprieštarauja ir „žmogaus ir banano DNR yra panaši 41 %“ formuluotės naudojimui. Jūs ir jūsų kaimynas galbūt turite panašias spintas, bet tai, kas yra jų viduje, yra visiškai skirtinga.

Po 50 % DNR žmogus gauna iš kiekvieno iš savo tėvų. Tai - didžiuliai genų rinkiniai, tačiau ne visi tie genai yra išreikšti. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad bananas šiam palyginimui buvo pasirinktas praktiškai atsitiktinai - žmogus dalijasi genais ir su pušimis, ir su bulvėmis, ir su beždžionėmis.

Kaip skambėtų tokie vaizdingi palyginimai - „žmogus ir šimpanzė dalijasi 96 % DNR“ ar „žmogus ir katė dalijasi 90 % DNR“? Net labai keistai, nes juk jūs gavote tik 50 % savo tėčio DNR, tai negi jūs esate labiau katė nei savo paties tėvas? Tačiau tie du teiginiai yra lygiai tokie pat teisingai kaip ir „žmogaus ir banano DNR yra panaši 41 %“.

Galiausiai, kodėl kartais sakoma, kad žmogus dalinasi 41, kartais - 50, o kartais - net 60 % DNR su bananu? Visų pirma todėl, kad tai - internetas. Kuo neįtikinamesnis atrodo faktas, tuo geriau. Tačiau kartu tai gali būti ir tiesa. Juk panašumas yra labai subjektyvus dalykas. Du genai gali būti panašūs vieno mokslininko akyse arba pakankamai skirtingi kito.

Tiesiog atsiminkite - jūs esate labiau katė nei bananas.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos