vaistai.lt

Dažnai skiriami antibiotikai didina mirties nuo širdies bei kraujagyslių ligos riziką  (4770/0) 

Dažnai skiriami antibiotikai didina ir mirties nuo širdies bei kraujagyslių ligos rizikąBent penkias dienas skiriamas antibiotikas azitromicinas padidina mirties nuo širdies infarkto riziką: tokius rezultatus atskleidė JAV atliktas tyrimas. Rizikos padidėjimas nėra labai didelis, iš 1 mln. azitromicinu gydytų ligonių mirė 47 daugiau nei iš tų, kurie gydyti amoksicilinu. Kalbant apie didelės rizikos ligonių grupę šis skaičius išauga iki 245.

Sukelia širdies ritmo sutrikimus
 Jau seniai žinoma, jog makrolidų grupei priskiriami antibiotikai eritromicinas ir klaritromicinas gali sukelti sunkius širdies ritmo sutrikimus. Iki šiol buvo manoma, kad azitromicinas šiuo atžvilgiu yra saugus, tačiau šio tyrimo rezultatai šią prielaidą paneigia. JAV išanalizuoti 347 795 ligonių, kurie 1992-2006 metais bent kartą buvo gydyti azitromicinu, duomenys. Kontrolinė grupė buvo sudaryta iš atitinkamai atrinktų ligonių (1 391 180), kurie nebuvo gydyti antibiotikais arba gavo kitus antibiotikus: amoksiciliną, ciprofloksaciną, levofloksaciną. Rezultatai statistiškai patikimai parodė jau minėtą rizikos padidėjimą, gydant azitromicinu.

Skiria itin retai
UAB „Mano šeimos gydytojas“ direktorė, šeimos gydytoja  Rūta Radzevičienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ prisipažino, jog jau net nebeprisimena, kada ligoniui buvo išrašiusi minėtus makrolidus – šie vaistai jos praktikoje labai reti.

„Bet kartais, labai retai, dar tenka išrašyti eritromiciną, nes tai pirmo pasirinkimo vaistas, jei žmogus netoleruoja penicilino, o reikia gydyti anginą arba atipinį plaučių uždegimą, kurių sukėlėjus veikia tik makrolidai. Yra medicininių įrodymų, kad net prieš tuos atipinius sukėlėjus nebūtinai skirti antibiotikus – nuo lengvų atipinių infekcijų pasveikstama savaime“, – pasakojo ji.

Kad makrolidų grupės antibiotikai gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, jos manymu, šeimos gydytojams yra žinoma. Tačiau labiau baiminamasi ne šio šalutinio poveikio, o to, kad nuo šių antibiotikų vystosi bakterijų rezistentiškumas.

Pavojingesnis visuomenei -  bakterijų rezistentiškumas
„Rezistentiškumas – labai didelė visuomenės problema. Juk užteks paprasto plaučių ar ausų uždegimo – ir jis gali baigtis nepagydomomis komplikacijomis, nes nebeturėsime jokių vaistų. Pasaulyje tokių atvejų yra, nuo plaučių uždegimo miršta daug žmonių“, – pasakojo R. Radzevičienė.

Deja, azitromicinas, kuris pristatomas kaip skubančiam žmogui patogus vaistas, nes jo užtenka išgerti po tabletę tris dienas, itin pavojingas: vartojant tokį trumpą laiką, nors veikimas išlieka 10 dienų, vaisto koncentracija kasdien kraujuje vis mažėja. O mažėjant koncentracijai yra galimybė vystytis rezistentiškoms bakterijoms, kurios sugeba gaminti junginius, sugebančius vaistą suskaidyti ir nebereaguoti –  tą savybę jos įgyja ir visiems kitiems tos grupės vaistams.

„Todėl mano praktikoje azitromicino tikrai nėra“, – patikino šeimos gydytoja.

Kaip išeitį nuo antibiotikų keliamų problemų ji siūlo juos vartoti labai atsakingai, tik tada, kai labai reikia, tik paskyrus gydytojui, tam tikromis dozėmis ir tam tikrą laiką. Be to, yra ligų, kurioms gydyti užtenka penicilino.

Šaltinis
Ray et al. Azithromycin and the risks of cardiovascular death. N Engl J Med. 2012, 366, 1881-90.

Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos