vaistai.lt

Dieta pagal temperamentą (1032/0) 

Dieta pagal temperamentąKiekvienas mūsų išsiskiriame savo temperamentu. Akivaizdu, kad tai turi įtakos visiems mūsų gyvenimo sprendimams, bendravimui su aplinkiniais ir... figūrai. Štai tyrimai atskleidžia, kad laikytis tam tikro mitybos režimo gali būti kur kas lengviau, jeigu atsižvelgsime į savo temperamento ypatybes. Taigi, kuriam tipui priskirtumėte save?

► Dieta sangvinikams

Tai labai energingi, judrūs, mėgstantys sportą, besidžiaugiantys gyvenimu žmonės. Jie greitai reaguoja į bet kokias situacijas, nesureikšmina nemalonumų, bet kartais būna per daug impulsyvūs. Taigi, atsižvelgiant į sangvinikų gyvenimo būdą, darosi aišku, kad papildomus kilogramus jie numeta be didelio vargo. Dažniausiai šio temperamento žmonėms pakanka atsisakyti konditerinių saldėsių, miltinių gaminių, kartą ar du per mėnesį ryžtis iškrovos dienai. Jos metu geriausia valgyti obuolius, daržoves, varškę ar gerti kefyrą.

Išbandykite!

Grūdėtosios varškės ir avokadų salotos

INGREDIENTAI

Varškė: 250 g (grūdėtoji)
Avokadai: 1 vnt.
Česnakai: 1 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 1 sauja (saulėje džiovinti)
Bazilikai: 1 žiupsnelis (geriausia švieži, bet tinka ir džiovinti)
Druska: 1 žiupsnelis (pagal skonį)

KAIP GAMINTI

Į dubenėlį sukrėskite grūdėtąją varškę, trintą česnaką, smulkintus džiovintus pomidorus ir gabalėliais pjaustytą avokadą.

Pagardinkite smulkintais šviežiais arba džiovintais bazilikais, jei reikia pagal skonį pasūdykite.

Gerai sumaišykite ir patiekite nedidelėse salotinėse arba išskobto avokado žievės puselėse su ledkalnio ar kitų mėgstamų salotų lapeliais.

Skanu šias salotas ir užtepti ant trapučio, skrebučio ar aptepti tortiliją ir suvynioti ją į ritinėlį. Ypač gardu ir gurmaniška su orkaitėje keptais burokėlių griežinėliais.


► Dieta flegmatikams

Flegmatikas visuomenėje įgavęs lyg ir neigiamų asociacijų, tačiau lėtesni žmonės jokiu būdu nėra prastesni nei kito temperamento atstovai. Tai ramūs, stabilūs, atvirai savo emocijų nedemonstruojantys žmonės, tačiau dietos laikytis jiems visai nepatinka ir nesinori. Todėl geriausia įprastus maisto produktus pakeisti mažiau kaloringais, tačiau tokiais pat skaniais ir maistingais. Flegmatikams patartina įtraukti į valgiarašti žolelių, žaliąją arbatą, valgyti salotas, riebalus deginančias sriubas. Na, o dvasinę ramybę ir dailias formas padės atgauti liekninamosios vonios su druskomis, soda ar žolėmis.

Išbandykite!

Salierų sriuba

INGREDIENTAI

Kopūstai: 300 g
Salierai: 1 vnt. (pusė šaknies ir ryšelis lapų)
Paprikos: 2 vnt. (žaliosios)
Morkos: 2 vnt.
Svogūnai: 3 vnt.
Laurų lapai: 2 vnt.
Česnakai: 4 skiltelės (3-4)
Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
Pomidorų pasta arba piurė: 1 st.
Krapai: 1 valg. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1 valg. š. (pagal skonį)

KAIP GAMINTI

Supjaustykite gabalėliais kopūstą, saliero šaknį, susmulkinkite paprikas, svogūnus (vieną pasilikite), saliero lapus. Morkas sutarkuokite.

Visas daržoves ir prieskonius užliekite 3 litrais vandens ir virkite 30 minučių.

Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje. Vėliau supilkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite kelias minutes.

Viską perpilkite į sriubą ir dar šiek tiek pavirkite maždaug 5-7 minutes. Pagardinkite žalumynais.

Druskos nedėkite, jeigu trūks sūrumo, pagardinkite šlakeliu sojos padažo. 

► Dieta cholerikams

Tai audringo charakterio, itin emocingi, aistringi, permainingos nuotaikos žmonės. Didžiausia cholerikų bėda – jie linkę „suvalgyti“ savo emocijas, tiksliau – nuobodulys, asmeninės ir darbinės nesėkmės, katastrofos meilės srityje gali paskatinti juos prisikimšti tiek, kad liemenį kaipmat papuoš riebalų sluoksnis, dar vadinamas gelbėjimosi ratu... Tokiems žmonės tinka laikytis greipfrutų-kiaušinių ar daržovių dietos. Stenkitės vengti saldainių, šokoladų, pyragų, rūkytų gaminių, daug riebalų turinčių riešutų. Saulėgrąžų aliejų keiskite į alyvuogių, o formas dailinkite gimnastika, mankšta, joga, pilatesu, vaikščiojimu, bėgiojimu.

Išbandykite!

Greipfrutų salotos

INGREDIENTAI

Greipfrutai: 1 vnt.
Krevetės: 100 g (atvėsintos, gali būti ir šaldytos)
Avokadai: 2 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1 arbat. š.
Balzaminis actas: 1 arbat. š.
Česnakai: 1 skiltelės
Druska: 1 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1 arbat. š. (pagal skonį)

KAIP GAMINTI

Greipfrutą perpjaukite per pusę. Išskobkite minkštimą taip, kad žievė liktų nepažeista – į ją bus dedamos salotos.

Nuo greipfruto minkštimo nulupkite visas odeles, kad liktų tik minkštimas. Susmulkinkite gabalėliais.

Gerai prinokusius avokadus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.

Smulkintus greipfrutus ir avokadus sukrėskite į dubenėlį, pasūdykite, užberkite pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, trintu česnaku, gerai išmaišykite ir palikite 5–10 minučių.

Krevetes patroškinkite garuose, nulupkite lukštus.

Į du greipfruto žievės „dubenėlius“ po lygiai padalykite paruoštą greipfrutų ir avokadų masę, ant viršaus uždėkite dar neatvėsusių krevečių.

Šias salotas galite tiekti su skrebučiais arba prancūziškuoju batonu su žalėsiais. Krevetes galite ne troškinti garuose, o paskrudinti keptuvėje.

► Dieta melancholikams

Šio temperamento žmonės yra labai pažeidžiami, jautrūs, ilgai kremtasi net dėl  menkiausių nemalonių smulkmenų, perdėtai reaguoja. Norėdami pagerinti nuotaiką ir  emocinę būseną, jie turėtų kuo toliau nukreipti neigiamas mintis – melancholikus tikrai išgelbės fiziniai krūviai, įvairios sporto rungtys. Išbandykite bėgimą, kuris padėtų atgauti jėgas, išvaikys depresines mintis. Svoriui mažinti idealiai tinka daržovių dietos. Nekariaukite su noru pakramsnoti saldėsių – mažutė porcija tikrai nieko bloga nepadarys, verčiau kalorijas sudeginkite jogos ar pilateso pratimais. Būtinai į valgiaraštį įtraukite imbierų arbatą, medaus ir citrinų gėrimą.

Išbandykite!

Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos

INGREDIENTAI

Kopūstai: 1 vnt. (nedidelis raudonasis)
Riešutai: 200 g (žemės)
Sezamų aliejus: 100 ml (užpilui)
Sojų padažas: 3 valg. š. (užpilui)
Imbieras: 20 g (gabalėlis šaknies - užpilui)
Česnakai: 1 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 1 vnt. (sultys - užpilui)
Rudasis cukrus: 1 arbat. š. (užpilui)

KAIP GAMINTI

Kopūstą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite specialia trintuve, apšlakstykite citrinos sultimis. Dubenį pridenkite dangčiu ir daržoves gerai sukratykite.

Riešutus suberkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą  orkaitę. Ištraukusi luktelėkite, kol atvės, tada pirštais nutrinkite odeles.

Paruoškite užpilą: sezamų aliejų sumaišykite su sojų padažu, citrinos sultimis, cukrumi, smulkiai tarkuotais imbierais, trinta česnako skiltele.

Serviravimo dubenyje kopūstus sumaišykite su riešutais, apšlakstykite paruoštu padažu ir išmaišykite.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos