vaistai.lt

Dirbtinė gimda – viltis per anksti gimusiesiems (1376/0) 

Dirbtinė gimda – viltis per anksti gimusiesiemsPer anksti gimę ėriukai visą savaitę gyveno dirbtinėje gimdoje, o ne inkubatoriuje. Tikimasi, kad vieną dieną ši technologija pagelbės ir žmonių naujagimiams.

Ilgalaikiu Vakarų Australijos universiteto (The University of Western Australia) ir Tohoku universitetinės ligoninės Japonijoje (Tohoku University Hospital, Japan) bendradarbiavimu siekta sukurti efektyvaus gydymo strategiją patiems mažiausiems per anksti gimusiems naujagimiams (22 – 23 savaičių), kurių gyvybė kabo ant plauko,– rašoma sciencedaily.com.

Žmogaus vystymasis yra dinamiškas, nepertraukiamas ir sudėtingas: jeigu kiaušinėlis apvaisinamas, jis įsitvirtina gimdoje – „laikiname namelyje“ – ir auga iki vaisiaus susiformavimo. Prie gimdos priekinės arba užpakalinės paviršiaus dalies pirmojo nėštumo trimestro pabaigoje susidaro placenta, kuri per virkštelę jungiasi su vaisiumi. Ji yra laikinas organas, per kurį pereina motinos kraujas su maisto medžiagomis ir deguonimi, kad būsimas vaikelis gautų visko, ko jam reikia. Taigi vaisius auga unikalioje, niekuo nepakeičiamoje aplinkoje.

Praėjusią savaitę Amerikos akušerijos ir ginekologijos žurnale (The American Journal of Obstetrics & Gynecology) buvo publikuoti naujausi atradimai: prieš laiką gimę ėriukai visą savaitę buvo sėkmingai auginami ir apsaugoti nuo infekcijų ne gyvame organizme, o gimdą primenančioje aplinkoje (ex-vivo uterine enviroment, EVE).

Naujagimiams, gimusiems iki 37 nėštumo savaitės (nėštumas paprastai tęsiasi 40 savaičių, skaičiuojant nuo pirmos paskutinių mėnesinių dienos), būna trumpalaikių ar ilgalaikių sveikatos sutrikimų, daliai jų būna psichomotorinės raidos sutrikimų, didesnė lėtinių ligų rizika suaugus. Kuo ilgiau vaisius auga gimdoje, tuo mažiau tikėtina, kad gimęs jis turės rimtų sveikatos problemų. Vienas iš tyrimo autorių pasakojo: „Per anksti gimusiųjų plaučiai būna struktūriškai ir funkciškai neišsivystę, tad kūdikis negali laisvai kvėpuoti. Toliau vystant EVE terapijos metodą, būtų galima sukurti iki šiol neturėtas galimybes ir išsaugoti daugiau naujagimių gyvybių.“

„Iš esmės mūsų sukurtas įrenginys yra modernios technologijos amniono vandenų vonia, sujungta su dirbtine placenta. Šios dvi pagrindinės dalys su papildomomis detalėmis ir sudaro dirbtinę gimdą. Užtikrindami tinkamą deguonies ir anglies dioksido apykaitą, mes tikimės apsaugoti širdį ir plaučius nuo pažeidimų, susijusių su ventiliacijos sutrikimu. Galutinis tikslas yra suteikti galimybę geriau išsivystyti plaučiams ir kitiems ne iki galo subrendusiems organams prieš kūdikiui patenkant į šį pasaulį“, – aiškino mokslininkai.

„EVE terapija ir avies modelis, imituojantis nėštumą ir prieš laiką gimusį naujagimį, buvo ilgai brandinta idėja. Tai padėjo geriau suprasti, kas veikia, o kas ne. Nors dar reikės įdėti daug darbo, tačiau gyvybę palaikanti sistema, paremta EVE terapija, žada naują kelią saugant „ankstukų“ gyvybes“.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos