vaistai.lt

EFSA atlieka katechinų, esančių žaliojoje arbatoje, vertinimą (1186/0) 

EFSA atlieka katechinų, esančių žaliojoje arbatoje, vertinimąEuropos maisto saugos tarnyba (EFSA) atliko žaliojoje arbatoje esančių katechinų saugos vertinimą, reaguodama į įtarimus dėl galimo jų žalingo poveikio kepenims. EFSA pateikė išvadą, kad žaliosios arbatos užpile ir kituose analogiškuose gėrimuose esantys katechinai yra nekenksmingi sveikatai. Tačiau juos naudojant kaip maisto papildus po 800 mg per dieną ar didesnėmis dozėmis, gali kilti sveikatos problemų.

Žalioji arbata plačiai vartojama dėl jos, kaip manoma, naudingumo, tačiau tiek Europos Sąjungoje (ES), tiek už jos ribų, gauta pranešimų apie galimą šios arbatos neigiamą poveikį. Katechinų, esančių šioje arbatoje, vertinimas EFSA buvo inicijuotas reaguojant į Šiaurės šalyse kilusius įtarimus dėl pranešimų apie kepenų pažeidimų atvejus, kurie galimai buvo susiję su žaliosios arbatos vartojimu.

Katechinai – medžiagos, natūraliai egzistuojančios žaliojoje arbatoje. Daugiausiai randama epigalokatechino galato (EGCG). EFSA atliktame saugos vertinime buvo nagrinėjamas ryšys tarp žaliojoje arbatoje ir maisto papilduose esančio EGCG suvartojimo ir nustatytų kepenų pažeidimų.

Žaliosios arbatos užpilai pavojaus nekelia

Dėl žaliosios arbatos užpilų EFSA ekspertai pateikė išvadą, kad net ir vartojant šią arbatą dideliais kiekiais, kepenų pažeidimų atvejų iš viso nebuvo nustatyta. Manoma, kad atskiri kepenų pažeidimų atvejai susiję su retai pasitaikančiomis, neprognozuojamomis organizmų reakcijomis. Ekspertų nuomone, karštu vandeniu plikomos žaliosios arbatos užpilai, tirpios ir paruoštos vartoti žaliosios arbatos gėrimai, kurių sudėtyje yra analogiškas katechinų kiekis, yra nepavojingi sveikatai, juos vartoti saugu.

EFSA ekspertai, remdamiesi medikų prižiūrimų savanorių asmenų tyrimų rezultatais, pateikė išvadą, kad EGCG vartojimas maisto papilduose, kai suvartojama dozė – 800 mg per dieną, gali būti susijęs su pirminiais kepenų pažeidimo požymiais. Pacientams, suvartojusiems žaliosios arbatos papildų mažesnėmis nei 800 mg per dieną dozėmis, kepenų pažeidimų nebuvo nustatyta. Tačiau ekspertams turimų duomenų nepakako, kad būtų galima nustatyti saugią dozę.

Katechinų koncentracija nevienoda

Su žaliosios arbatos katechinų turinčiais maisto papildais suvartojamo EGCG dienos dozė yra 5–1 000 mg. Šie maisto papildai apskritai yra skirti suaugusiems. Vidutinis EGCG suvartojimas per dieną, geriant įprastinius žaliosios arbatos užpilus, yra nuo 90 iki 300 mg, tačiau gali siekti iki 866 mg, kuomet suaugę asmenys suvartoja didelius šių gėrimų kiekius.

Žaliosios arbatos ekstraktuose, kurie naudojami maisto papildams gaminti, esantys katechinai gali būti didesnės koncentracijos arba gali būti kitos sudėties ir kitaip vartojami, lyginant su šios arbatos užpiluose esančiais katechinais. Pavyzdžiui, užpilai paprastai vartojami kartu su maistu ir geriami po truputį visą dieną. Papildai, ypač tie, kurie naudojami lieknėjimo tikslais, dažniausiai vartojami badavimo laikotarpiu vieną kartą per dieną.

Rekomendacijos ir tolesni veiksmai

Siekdama užtikrinti vartotojų apsaugą, EFSA rekomenduoja tęsti žaliojoje arbatoje esančių katechinų poveikio žmogaus organizmui tyrimą. Ekspertai taip pat siūlo pateikti aiškesnę informaciją, ženklinant žaliosios arbatos produktus (visų pirma maisto papildus), nurodyti katechinų kiekį ir jų galimą neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. EFSA rekomendacijos šiuo metu yra perduotos Europos Komisijai, kuri priims sprendimą dėl tolesnio tinkamo šio produkto rizikos valdymo.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos