vaistai.lt

EFSA paskelbė pirmuosius suminio pesticidų poveikio vertinimus (573/0) 

EFSA paskelbė pirmuosius suminio pesticidų poveikio vertinimusEuropos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino suminį pesticidų poveikį ir jų riziką vartotojų sveikatai. Viename iš vertinimų aptariamas pesticidų lėtinis poveikis skydliaukės veiklai, kitame – ūminis poveikis nervų sistemai. Abiem atvejais nenustatyta, kad suminio pesticidų poveikio rizika suaugusiųjų ir vaikų sveikatai būtų reikšminga ir reikėtų keisti šiuo metu galiojančius teisės aktus dėl didžiausių leistinų pesticidų likučių kiekių (sumažinti leidžiamus pesticidų likučių maiste kiekius ar pan.).

Pesticidų poveikio sveikatai vertinimas yra EFSA ir Nyderlandų nacionalinio visuomenės sveikatos ir aplinkos instituto (RIVM) ilgamečio bendradarbiavimo rezultatas. Jis parengtas pagal 9 Europos Sąjungos šalių narių (Danijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Belgijos, Čekijos, Bulgarijos) pateiktus oficialių stebėsenos programų metu surinktus duomenis. Tyrimo metu buvo nagrinėjami 2014–2016 metais nustatytų pesticidų likučių maiste bei maisto produktų suvartojimo duomenys.

Atliekant vertinimus buvo skaičiuotas lėtinis neigiamas poveikis skydliaukei (skydliaukės hipotirozė, parafolikulinių ląstelių hipertrofija, hiperplazija ir neoplazija) ir ūminis poveikis nervų sistemai (smegenų ir (ar) eritrocitų acetilcholinesterazės slopinimas bei motorinių, sensorinių ir autonominių funkcijų pakitimai). Nustatyta, kad skydliaukei neigiamą poveikį dažniausiai sukėlė šie pesticidai: bromido jonas, propinebas, tiabendazolas, ziramas, mankozebas, pirimetanilas, chlorprofamas ir ciprodinilas. Nervų sistemai – chlorpirifosas, triazofosas, ometoatas, dichlorvosas, formetanatas, karbofuranas, deltametrinas, beta-cipermetrinas, tiramas, chlormekvatas ir akrinatrinas.

EFSA ekspertų vertinimo metodika buvo paremta pesticidų, turinčių bendrą neigiamą toksikologinį poveikį vartotojų sveikatai, suminės rizikos vertinimu. Atlikus tokį vertinimą nustatyta, kad poveikis vartotojų sveikatai nėra statistiškai reikšmingas, todėl nėra būtinybės peržiūrėti ir sumažinti nustatytus didžiausius leidžiamus minėtų pesticidų likučių kiekius (MRL) maisto produktuose.

Pesticidų poveikį skydliaukės veiklai ir nervų sistemai EFSA pradėjo vertinti nuo 2014 m., nes šios sistemos yra jautriausios pesticidų poveikiui. Ateinančiais metais planuojama įvertinti ir pesticidų suminį neigiamą poveikį kitoms organų sistemoms..

Šiuo metu nustatomų pesticidų likučių maiste keliama rizika vartotojams skaičiuojama vertinant kiekvieną pesticidą atskirai, tačiau Europos Sąjungos reglamentuose numatyta ir turi būti nagrinėjamas suminis ir sinerginis pesticidų, esančių maiste ir pašaruose, poveikis.

Plačiau apie vertinimus čia.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos