vaistai.lt

Elektroninės paslaugos medikams taupo ir laiką, ir pinigus (991/0) 

Elektroninės paslaugos medikams taupo ir laiką, ir pinigusŠiais metais medikų teiktos paraiškos, prašant išduoti ir patikslinti licencijas, panaikinti licencijos galiojimo sustabdymą ar suteikti spaudo numerį, beveik šimtu procentų buvo elektroninės. Tai rodo, kad šiuo Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnybos) elektroninių paslaugų portalo funkcionalumu sėkmingai naudojasi dauguma Lietuvos medikų.

Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės teigimu, elektroninės paslaugos padeda taupyti medikų laiką bei pinigus, tačiau ne mažiau svarbus aspektas yra socialinės atskirties mažinimas, ypač kalbant apie regionus.

„Džiugu, kad dabar medikams, kurie naudojasi elektroninėmis paslaugomis, nebereikia iš visos Lietuvos specialiai vykti į Vilniuje esančią Akreditavimo tarnybą, kai reikia pateikti dokumentus, juos papildyti arba tiesiog atsiimti licenciją“, – sako R. Ribokienė.

Pasak jos, elektroninių paslaugų populiarumą tarp šalies medikų rodo tai, kad elektroninės paraiškos 2018 m. sudarė 97 proc., o 2019 m. sausio–rugsėjo mėn. – net 98,76 proc. visų pateiktų paraiškų. Taip pat elektroninės paslaugos leido sumažinti administracinę naštą, nes teikiant dokumentus per elektroninių paslaugų portalą nereikia tvirtinti teikiamų dokumentų kopijų.

Be teikiamų paraiškų ir dokumentų, medikai savo paskyroje gali matyti suteiktus spaudo numerius, išduotas licencijas, jų būsenas, turimos licencijos pratęsimo terminus, taip pat stebėti pateiktos paraiškos nagrinėjimo eigą.

„Akreditavimo tarnyba stengiasi atsižvelgti į sistemos naudotojų poreikius ir tobulina sistemą, todėl nuo šiol el. paštu siųs automatinius sistemos pranešimus apie išduotą licenciją, įvykdytą licencijos sąlygų laikymosi priežiūrą bei panaikintą licencijos galiojimo sustabdymą. Tiesa, tokius pranešimus sveikatos priežiūros specialistai gaus, jei savo paskyroje nurodys ir reguliariai atnaujins savo el. pašto adresą“, – aiškina Akreditavimo tarnybos direktorė N. Ribokienė.

Pasak jos, itin patogi funkcija, kad Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų praktikos licencijų registras automatiškai gauna duomenis iš susijusių registrų ir valstybės informacinių sistemų. Tokiu būdu, jeigu medikas kreipiasi į Akreditavimo tarnybą dėl licencijos atitinkamai praktikai, savo asmens tapatybę ar pilietybę patvirtinantį dokumentą reikia pateikti tik tuomet, jeigu specialistas yra užsienietis. Kai licenciją turintis medikas pasikeičia vardą ar pavardę, pakanka informuoti Akreditavimo tarnybą apie tai telefonu ar elektroniniu paštu, nes naujus žmogaus duomenis  Akreditavimo tarnyba gauna iš Gyventojų registro. Taip pat automatiškai iš Valstybinės mokesčių inspekcijos gaunami duomenys apie sumokėtas valstybės rinkliavas už licencijos išdavimą.

Medikas, teikdamas paraišką, turėtų užpildyti visus privalomuosius paraiškos laukus (pavyzdžiui, dokumento pavadinimą, dokumento išdavimo datą), kiekvieną prisegtą dokumentą išsaugoti, o užpildęs ir pateikęs paraišką, turėtų įsitikinti, kad el. paraiška buvo užregistruota. Tai patvirtina sistemos pranešimas „Užregistruota DVS“ arba galima pasitikrinti skiltyje „Pateikti dokumentai“. Jei paraiškos pateiktų dokumentų skiltyje nėra, rekomenduojama patikrinti skiltį „Rengiami dokumentai“, baigti pradėtą pildyti paraišką ir ją pateikti.

Kilus sunkumų ar klausimų naudojantis elektroninių paslaugų portalu, galima pasikonsultuoti telefonu (8 5) 261 5177 ir elektroniniu paštu .

Instrukcijas, kaip prisijungti prie sistemos ir pateikti dokumentus, galima rasti Akreditavimo tarnybos interneto svetainės skyrelyje „Elektroninės paslaugos“. Taip pat sistema besinaudojantys sveikatos priežiūros specialistai kviečiami reikšti savo nuomonę ir pasiūlymus Elektroninių paslaugų vartotojų apklausoje.

Akreditavimo tarnybos informacija

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos