vaistai.lt

Esate alergiški karvės pienui? Yra ne viena alternatyva (1847/0) 

Esate alergiški karvės pienui? Yra ne viena alternatyvaKarvių pienas yra vienas labiausiai paplitusių alergenų. Vieni jo negali vartoti, nes netoleruoja laktozės. Nemažai yra ir tokių, kurie sąmoningai vengia gyvūninių produktų. Paanalizuokime, kokių yra įprasto pieno alternatyvų.

Sojų

Tai pati populiariausia gyvūninio pieno alternatyva. Sojos – vienas maistingiausių augalų pasaulyje. Jose daug baltymų, kurie turi aminorūgščių, gausu tirpių skaidulų, natūralių izoflavonų (darančių didelę įtaką moterų hormonų pusiausvyrai), vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Šiame produkte mažai cukrų, jis turi daug kalio, mangano, vario, fosforo ir geležies. Sojų baltymai prilygsta gyvūninės kilmės baltymams, tik yra kur kas lengviau virškinami.

Sojų pienas ruošiamas iš gerai sunokusių sojų pupelių arba sojų miltų. Pagal vieną būdą sausos pupelės keletą valandų brinkinamos, smulkiai sumalamos vandeyje ir gauta masė verdama 10–20 minučių. Sojų pienu vadinamas skystis, liekantis nukošus smulkius sumaltų pupelių gabaliukus. Pagal kitą – sumaltos pupelės nukošiamos prieš virimą.

Visgi, kaip ir bet kokių kitų produktų, sojų gaminių taip pat reikėtų valgyti saikingai. Be to, geriau rinktis tik turinčius sertifikatus. Tokių sojų produktų genetiką kontroliuoja nepriklausoma sertifikavimo institucija ir jie negali būti modifikuoti.

Migdolų

Dar vienas egzotiškai skambantis pieno pakaitalas, naudojamas nuo viduramžių. Itin maistinguose migdoluose daug kokybiškų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko normalią širdies veiklą. Juose taip pat gausu mineralų: vario, cinko, geležies, mangano, kalio, kalcio, magnio, fosforo, seleno. Šie riešutai ypač naudingi ir dėl skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą, teikia ilgalaikio sotumo jausmą. Migdoluose ypač daug vitamino E – antioksidanto, svarbaus mūsų odai, akims, kraujagyslėms.

Migdolų pieną galima lengvai pasidaryti namuose: tereikia gerai išbrinkintus riešutus (stiklinę) kuo smulkiau sutrinti plakikliu su vandeniu (4 stiklinėmis), nukošti tirščius ir pridėti norimų priedų, pvz., cukraus, druskos, klevų sirupo ir kt. Naminį pieną galima šaldytuve laikyti iki 5 dienų. Jis taip pat gaminamas pramoniniu būdu: migdolai paskrudinami, sumalami su vandeniu, perkošiami ir pasaldinami.

Ryžių

Ryžių pienas, palyginti su kitomis augalinio pieno rūšimis, turi mažiausiai riebalų – puodelyje jų tėra vos vienas gramas. Maža to, jis visiškai nealergizuoja, todėl yra idealus pasirinkimas tiems, kurie dėl alergijos negali vartoti sojų ar bet kokių riešutų pieno. Ryžių piene gausu vitamino B, reikalingo sparčiai medžiagų apykaitai, kraujo cirkuliacijai ir nervų sistemai. Jis turi daug magnio, kontroliuojančio kraujospūdį, geležies ir vario, skatinančių raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Ryžių gėrime mangano ir seleno yra daugiau nei bet kurioje kitoje pieno rūšyje. Šie elementai – itin stiprūs antioksidantai.

Dažniausiai šis pienas gaminamas iš natūralių ryžių, kartais pasaldinamas cukranendrių cukrumi ar kitomis jo rūšimis.

Kokosų

Vis dažniau mūsų virtuvėse naudojamas kokosų pienas nuo senų laikų labai mėgstamas Rytuose. Ir ne be reikalo, mat šios rūšies piene yra daug žmogui naudingų medžiagų: kalio, mangano, vitamino C, cinko, omega-3,6 ir 9 rūgščių, taip pat baltymų. Jis padeda gydyti virškinimo problemas. Palyginti su karvių pienu, yra lengviau virškinamas, nes organizmui reikia išskirti tris kartus mažiau fermentų. Kokosų pieno maistinė vertė kinta priklausomai nuo to, kiek vandens naudota jam praskiesti, kokiu būdu buvo konservuojamas.

Šios rūšies pienas gaunamas smulkiai sumalus sunokusį riešutų minkštimą (su vandeniu arba be jo) ir nukošus tirščius. Jis naudojamas kaip gėrimas arba įvairių valgių sudėtinė dalis: tinka gardinti sriubas, makaronus, daržoves, desertus.

Avižų

Avižos – sveikų baltymų, angliavandenių ir riebalų šaltinis. Jų riebaluose vyrauja oleino ir linolio (omega-6) riebalų rūgštys. Taip pat jos turi daug skaidulų, mažinančių cholesterolio kiekį, vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo ir kitų mikroelementų.

Iš avižų gaminamas gėrimas yra pigi alternatyva karvių pienui. Ir nors šiuose grūduose yra glitimo, avižos nepriskiriamos prie kultūrų, kurių glitimas sukelia celiakiją (glitimo – grūduose esančio baltymo nutoleravimas).

Kaip avižų pienas gaminamas? Šios kultūros grūdai išbrinkinami, išplakami su vandeniu ir perkošiami. Galiausiai pridedama priedų: saldiklių, vanilės ar kt. Naminį galima ruošti tiek iš išbrinkusių grūdų, tiek iš dribsnių.

Verta žinoti

Pieno pakaitalai parduodami skysti arba milteliais. Juos galima gerti, užpilti sausus pusryčius, balinti arbatą, kakavą, kavą. Iš miltelių galima pasigaminti norimos koncentracijos gėrimą, dėti jų į mėgstamą košę, gardinti desertus ir pan.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos