vaistai.lt

Europoje sergamumas gripu didėja (627/0) 

Europoje sergamumas gripu didėjaUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis naujausiu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimu informuoja, kad  52 savaitę (2019 m. gruodžio 23-29 d.) 25 Europos regiono šalys pranešė apie didėjantį sergamumą gripu. Daugelis Europos regiono šalių sergamumo gripu intensyvumą  nurodė slenkstinį arba žemą. Vidutinį sergamumo intensyvumą nurodė Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Izraelis (žr. 1 pav.).

1 pav. Gripo intensyvumas ES/EEE, 2019 m. 52 savaitė.
Gripo intensyvumas ES/EEE, 2019 m. 52 savaitė.

52 savaitę atliekant klinikinę virusologinę diagnostiką, teigiami gripo viruso rezultatai sudarė 44,6 proc. (Lietuvoje 50,0 proc.). Daugelyje Europos regiono šalių nustatyti A tipo gripo virusas. A tipo virusas dominuoja Norvegijoje, Danijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje, Italijoje, Slovėnijoje, Serbijoje, Kosove, Liuksemburge, Azerbaidžane. B tipo virusas Latvijoje, Portugalijoje, Sakartvele, o tiek A, tiek B virusai – Prancūzijoje (žr. 2 pav.).

2 pav. Gripo virusų cirkuliacija ES/EEE, 2019 m. 52 savaitė
Gripo virusų cirkuliacija ES/EEE, 2019 m. 52 savaitė

Šaltinis: 2019 m. 52 savaitė (2019 m. gruodžio 23-29 d.),Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. https://flunewseurope.org/
 
Gripo virusai priklauso Orthomyxoviridae šeimai ir klasifikuojami į 4 Influenzavirus tipus – A, B, C ir D. Gripo virusui būdinga dažna genetinė kaita.

Gripo A virusai turi gebėjimą periodiškai keisti jų apvalkalo glikoproteinų antigenine savybes. Gripo A tipo virusai pagal hemagliutinino antigenines savybes skirstomi į 17 potipių (H11-H18), o pagal neuraminidazę – į 11 antigeninių tipų (N1-N11). Žmonių populiacijoje cirkuliuoja 2 gripo A viruso potipiai – H1N1 ir H3N2 bei B tipo virusai.

Gripo B virusai turi mažesnį antigeninių pokyčių polinkį. Šiuo metu cirkuliuojantys B virusai priklauso vienai iš dviejų linijų – Jamagatos arba Viktorijos.

Gripo C virusas sukelia tik pavienes, dažniausiai, lengvos formos respiracines ligas. Paprastai vienas jų vyrauja kasmet ir sukelia didesnius ar mažesnius ligų protrūkius ar epidemijas. Praeitą gripo sezoną Europoje dominavo A tipo gripo virusas.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, skiepai yra veiksmingiausia gripo specifinė profilaktikos priemonė, kuri apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripo virusas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Dažniausios gripo komplikacijos: plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), gali išsivystyti inkstų uždegimas ar sutrikti smegenų funkcijos. Vyresniems žmonės gali paūmėti lėtinės ligos.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos