vaistai.lt

Europos Komisija stojo prieš palmių aliejų degaluose (657/0) 

Europos Komisija stojo prieš palmių aliejų degaluosePalmių aliejaus naudojimas degaluose yra „netvarus“, nes lemia didelio masto tropinių miškų naikinimą.

Tai pripažinusi Europos Komisija pradėjo teisinę procedūrą, kurios tikslas - ilgainiui sumažinti palmių aliejaus naudojimą degaluose.

Europos Komisija (EK) pripažino, kad biodyzelino, kurio sudėtyje yra palmių aliejus, naudojimas neatitinka numatytų ES tikslų didinti „žaliųjų degalų“ dalį rinkoje. Dauguma paskutiniųjų mokslinių studijų rezultatai parodė, kad palmių aliejaus ir šalutinių palmių produktų naudojimas degaluose yra ypač žalingas dėl netiesioginio žemės paskirties keitimo (indirect land use change, ILUC).

Augant biodegalų paklausai, vis daugiau žemės naudojama energetinėms reikmėms – kertami tropiniai miškai, o jų vietoje sodinamos alyvpalmės. Pietryčių Azijos šalyse (Indonezija, Malaizija, Tailandas) tropiniai miškai naikinami ypač sparčiai, žūsta laukinė augmenija bei nyksta gyvūnų rūšys.

EK užsakytos „Globiom“ studijos rezultatai parodė, kad biodyzelino su palmių aliejumi poveikis klimatui yra 3 kartus žalingesnis nei įprasto dyzelino be jokių biopriedų.

Dar pernai Europos Parlamentas ir ES šalių vyriausybės sutarė mažinti netvarių (su didele ILUC rizika) biodegalų naudojimą. Palmių aliejaus turinčių biodegalų dalis mažėtų nuo 2023 metų ir 2030 metais pasiektų 0 proc. Tačiau kai kurios šalys imasi ryžtingesnių veiksnių. Pavyzdžiui, nuo 2020 m. palmių aliejų degaluose uždraus Norvegija, panašias priemones svarsto ir Prancūzija.

Maisto ir kosmetikos pramonėje palmių aliejaus sunaudojama vis mažiau, tačiau palmių aliejaus degalams naudojama daugiau.  Kasmet Europoje sunaudojama apie 4 mln. tonų grynojo palmių aliejaus, o didžiausią dalį palmių aliejaus suvartoja dyzelinu varomų automobilių vairuotojai.  ES yra antra didžiausių palmių aliejaus vartojimo rinkų, o didžioji dalis importuojamo į ES palmių aliejaus yra subsidijuojama „žaliųjų degalų“ gamybai.

Tarptautinės naftos bendrovės importuoja palmių aliejų arba jo šalutinius produktus ir maišo su mineraliniu kuru. 9 Europos šalyse atlikta apklausa parodė, kad 82 proc. europiečių net nežinojo, kad į dyzeliną yra įmaišomas palmių aliejus, o 69 proc. pasisakytų už subsidijų palmių aliejaus turinčiam biodyzelinui panaikinimą.

2017 m. „žaliosiomis dykumomis“ vadinamos alyvpalmių plantacijos pasaulyje užėmė Naujosios Zelandijos plotui prilygstančią teritoriją (27 mln. hektarų).

Tai yra pranešimas spaudai - pateiktos informacijos redakcija neredaguoja, o už pranešimo turinį atsako jį paskelbę autoriai.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos