vaistai.lt

Europos ateitis – sveika mityba vaikams (1170/0) 

Europos ateitis – sveika mityba vaikamsŠią savaitę Sofijoje (Bulgarija) vyko tarptautinė aukšto lygio ekspertų konferencija ,,Sveikos Europos ateitis: sveika mityba vaikams“, kurioje dalyvavo specialistai iš Europos Sąjungos (ES) atsakingų institucijų, ekspertai iš pasaulinių organizacijų bei mokslo įstaigų. Svarstyta idėja - skatinti visuomenės nepakantumą sveikatai nepalankiems produktams, kurie itin aktyviai reklamuojami ir labai lengvai preinami vaikams.

Konferencijos dalyvius pasveikino Bulgarijos sveikatos apsaugos ir Žemės ūkio, maisto ir miškų ministerijų viceministrai bei Europos Komisijos atstovas. Pranešimus skaitė Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos neužkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro, Europos Komisijos Žemės ūkio direktorato specialistai, Toronto (Kanada), Liverpulio (Anglija), Navaros (Ispanija) universitetų mokslininkai. Patirtimi dalijosi Italijos, Kroatijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos atstovai.

Ekspertai aptarė mitybos svarbą motinos ir vaisiaus sveikatai per pirmąjį tūkstantį kūdikio vystymosi dienų, taip pat maitinimo įtaką kūdikių raidai. Buvo nagrinėti kovos su nutukimu klausimai, maisto poveikis širdies ir kraujagyslių, kitoms metabolinėms ligoms bei antro tipo diabetui atsirasti. Apsvarstyti maisto priedų (pvz. dažiklių saldainiuose, gaiviuosiuose gėrimuose ir pan.) suvienodinimo ES, makro ir mikroelementų naudojimo, pakankamo vandens gėrimo, kalorijų ribojimo, dietų, maisto priedų ir kiti vaikų mitybos klausimai.

Susirinkusieji diskutavo apie reformuliuotą maistą, pritarė iniciatyvai pasirašyti bendradarbiavimo sutartis su gamintojais dėl įsipareigojimų gaminti mitybos požiūriu palankesnius (reformuliuotus) produktus – mažinti cukraus, druskos, riebalų kiekius, ypač transriebalų ir pan. Lietuvoje tokie įsipareigojimai jau pasirašyti.

„Tokio lygmens diskusijos naudingos vaikų mitybos specialistams ir ekspertams. Vaikai – labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis, todėl jų apsauga yra labai svarbus uždavinys. Reikėtų skatinti visuomenės nepakantumą sveikatai nepalankiems produktams ir mažinti jų prieinamumą  vaikams. Būtina ugdyti gamintojų ir vartotojų sąmoningumą, rekomenduoti rinktis kuo mažiau riebalų ir cukraus turinį maistą. Vienas iš pagrindinių mitybos ekspertų veiklos prioritetų – mažinti nutukimą bei dėl jo išsivystančias lėtines vaikų ligas“, – komentavo konferencijoje dalyvavusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Pasak J.Bakasėnienės, aktyviai šioje srityje dirba Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), kuri rengia rekomendacijas vaikų mitybos, maisto saugos, alergenų, teiginių naudojimo maisto produktų ženklinime ir kitais klausimais.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos