vaistai.lt

Fukušimos branduolinės katastrofos pėdsakai Kalifornijos vyne (850/0) 

Fukušimos branduolinės katastrofos pėdsakai Kalifornijos vyneŽalias vynas – ne vanduo…

Po 2011 metais Fukušimos atominėje elektrinėje įvykusios katastrofos į aplinką pasklidusios radioaktyvios atliekos užteršė vandenį ir maistą. Po septynerių metų katastrofos pėdsakai aptikti kitoje pasaulio pusėje — Kalifornijos vyne.

Grupė Prancūzijos branduolinės fizikos specialistų patikrino 18 Kalifornijos rosé ir cabernet sauvignon vynų, pagamintų 2009 metais ir vėliau ir išsiaiškino, kad juose yra didesnis dirbtinių radioaktyvių elementų lygis. Pavyzdžiui, cabernet sauvignon, jų lygis – dvigubai didesnis.

Savo tyrimo rezultatus jie paskelbė Arxiv.

Tyrėjai dviem metodais ieškojo radioaktyvaus cezio-137 izotopo pėdsakų. Pirmasis metodas buvo sukurtas maždaug prieš 20 metų ir juo galima aptikti daleles per butelio stiklą, nesunaikinant ir neatidarant talpos. Kadangi iki 1952 metų cezio-137 izotopo būti negali (tai yra dirbtinis izotopas, pirmą kartą aplinkoje atsidūręs po XX amžiaus viduryje atliktų branduolinių bandymų), tai – gan efektyvus būdas nustatyti senų „vintažinių“ vynų klastotes, teigiama studijoje.

Siekdami gauti tikslesnius duomenis, tyrėjai vynus sunaikino, kaitindami juos „iki pelenų“. Tada jie tyrė cezio-137 kiekį pelenuose.

Nors jie rado didesnį radioaktyvių atliekų kiekį, ekspertų teigimu, nerimauti neverta, rašo The New York Times. Kalifornijos visuomenės sveikatos departamento teigimu, „Kalifornijos gyventojų sveikatai ir saugumui grėsmės nėra“, rašo Times.

Radioaktyvių toksinų, aptinkamų maiste ir gėrimuose už Japonijos ribų, lygis pernelyg mažas, kad keltų pavojų, teigia Pasaulio Sveikatos Organizacija.

Netgi Japonijoje, kur įvyko avarija, nebuvo mirčių ar susirgimų spinduline liga, nors daugiau nei 100 000 žmonių buvo evakuoti iš savo namų, teigia Pasaulio branduolinės energijos asociacija. Negana to, daugumoje vyno, pagaminto po 1952 metų, butelių yra šiek tiek branduolinio poskonio.

Yasemin Saplakoglu
www.livescience.com

Parengta pagal:
Radioactive Traces from the Fukushima Nuclear Disaster Found in California Wine

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos