vaistai.lt

Gelis, padedantis dantims pasitaisyti, gali užbaigti plombavimo erą (1548/0) 

Gelis, padedantis dantims pasitaisyti, gali užbaigti plombavimo erąViso gero, skylutės! Artėja naujas dantų ėduonies gydymo būdas.

Dabar specialiu geliu galima priversti dantų emalį pasitaisyti patį. Šis produktas gali padėti žmonėms išvengti karieso, kurį reikia plombuoti.

Emalis yra dantų išorinis kietas apsauginis sluoksnis. Dėl burnoje esančių rūgščių ir kramtymo, jis gali nudilti, o taip atsiranda ertmės, kurias reikia užpildyti plombomis, kad dantis neirtų toliau.

Kadangi plombos daromos iš pašalinių medžiagų – metalo, porceliano, dervų, – jos prie danties paviršiaus taip tvirtai neprisitvirtina ir dažnai atsipalaiduoja.

Siekdami išspręsti šiąm problemą, Ruikang Tang iš Zhejiang universiteto Kinijoje su kolegomis sukūrė gelį, kuriame yra kalcio fosfato jonų – tikro emalio statybinių blokų, kuriuo bandė paskatinti dantis pasitaisyti pačius.

Jie išbandė gelį, padengę juo pašalintą ir rūgštimi pažestą žmogaus dantį. Tada jie dantį 48 valandoms paliko konteineryje, kuriame buvo palaikoma burnos ertmės sąlygas atitinkanti terpė.

NAUJI KRISTALAI

Per tą laiką gelis stimuliavo naujo emalio augimą, o ištyrus mikroskopu, paaiškėjo, kad jame kalcio fosfato kristalai išsidėstę taip pat tvarkingai, kaip ir įprastame emalyje.

Taip tikriausai vyksta todėl, kad dantims vystantis įprastai, atsirandantis emalis padengiamas netvarkingu kalcio fosfato jonų sluoksniu – kaip ir gelyje, – skatiančiu jo augimą, sako Tangas.

Naujasis emalis tebuvo 3 mikrometrų storio, tai yra maždaug 400 kartų plonesnis už nepažeistą emalį. Bet Tangas sako, kad gelis gali būti naudojamas pakartotinai, taip atkuriant sugadintą sluoksnį.

Kelios kitos grupės jau bandė pataisyti dantų emalį kalcio fosato mišiniais, bet juose dalelės buvo stambesnės, ir prie dantų paviršiaus tinkamai neprilipdavo, sako Tangas. Taip apsunkindavo emalio kristalų atsistatymą, pažymi jis.

Dabar komanda gelį išbando su pelėmis ir tikisi vėliau išbandyti su žmmonėmis. Jie turės užtikrinti, kad gelyje naudojamos cheminės medžiagos yra saugios ir kad naujasis emalis gali formuotis ir tikroviškoje burnos aplinkoje, netgi kai žmonės valgo ir geria, sako Tangas.

Žurnalo nuoroda: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aaw9569

Alice Klein
www.newscientist.com

Parengta pagal:
A novel way to repair tooth enamel
Gel that makes teeth repair themselves could spell the end of fillings

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos