vaistai.lt

Genetikos revoliucija: genetinės ligos gali tapti išgydomos (1792/0) 

Genetikos revoliucija: genetinės ligos gali tapti išgydomosKinijos mokslininkai atliko pirmąją itin precizišką „cheminę“ operaciją žmogaus embrionui, siekdami pašalinti genetinę ligą, – rašo bbc.com

Komanda iš Sun Yat-sen universiteto naudojo techniką, vadinamą bazių redagavimu, kad ištaisytų klaidą, įvykusią genetiniame kode. Jie pakoregavo laboratorijoje sukurto embriono (kuris nebuvo implantuotas į gimdą) genus, siekdami išgydyti beta talasemiją.

Beta talasemija yra autosominiu recesyviniu būdu paveldima kraujo liga, kuriai būdinga sutrikusi hemoglobino beta grandinės sintezė. Dėl to susiformuoja nenormalios hemoglobino formos. Sergant kartais šiek tiek padidėja blužnis, juntamas silpnumas, nuovargis ir kiti silpnesni ar ryškesni anemijos simptomai. Esant lengvos formos talasemijai, jos prognozė gera, tačiau sunkios formos atveju be kaulų čiulpų transplantacijos ar genų terapijos mirštama per pirmą gyvenimo dešimtmetį.

Mokslininkai siekia sukurti būdą, kurį taikant ateityje būtų įmanoma išgydyti paveldimas ligas. Bazių redagavimas remiasi genetikos principais. Informacija apie ląstelėje sintetinamus baltymus yra užkoduota DNR paveldimosios informacijos vienetais – genais. DNR polimeras sudarytas iš 4 rūšių skirtingų nukleotidų: adenino (A), guanino (G), timino (T) ir citozino (C). Jie padeda užkoduoti 20 aminorūgščių, kurios sudaro baltymų molekules. Beta talasemija yra sukelta vos vieno nukleotido pasikeitimo kitu – taškinės mutacijos. Mokslininkai ištyrė sergančiųjų talasemija DNR, ieškodami įvykusios klaidos, ir ją ištaisė guaniną pakeitę adeninu.

„Mes esame pirmieji, pademonstravę genetinių ligų išgydymo galimumą, koreguojant embriono genus. Šis eksperimentas atvers duris tolesniems tyrimams ir galimybėms ateityje išvengti beta talasemijos, o galbūt ir kitų genetinių ligų“, – sakė mokslininkai.

Studija buvo publikuota žurnale „Protein and Cell“ ir yra naujausias genetinių manipuliacijų pavyzdys. Tai visame pasaulyje provokuoja diskusijas etiniais ir socialiniais klausimais (pavyzdžiui, koks yra embriono statusas). Tad norint, kad šie metodai būtų pradėti taikyti terapiniais ar profilaktikos tikslais, visų pirma reikės išspręsti šiuos klausimus.

Parengė Justina Karpavičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos