vaistai.lt

Geriau jau gerkit kavą, bet ne energetinį gėrimą... (1985/0) 

Geriau jau gerkit kavą, bet ne energetinį gėrimą: silpnesnei širdžiai net viena skardinė gali būti mirtinaFaktas, kad energiniai gėrimai mums yra labai žalingi jau nieko nestebina. Jau seniai girdime patarimus jais mėgautis atsakingai, saikingai, apsaugoti vaikus. Bet ar žinojote, kad ir vienas energinis gėrimas gali būti mirtinas? Tai parodė mokslininkų atlikti eksperimentai.

Energiniai gėrimai, kaip teigia jų gamintojai, suteikia energijos, kai tampame mieguisti. Tai labai vilioja, nes mūsų gyvenimo tempas šiais laikais yra labai intensyvus. Kofeinas mums jau seniai nėra naujiena, todėl energiniai gėrimai greitai tapo labai populiarūs. Tuo pačiu, ir pradėjo kelti didžiules sveikatos bėdas.

Iš tikrųjų, energiniai gėrimai (greičiau jau visiškai neatsakingas jų vartojimas) jau yra nusinešę ir ne vieną gyvybę. Jie ypač pavojingi, kuomet jais piktnaudžiauja paaugliai - dėl to ne vienoje šalyje energiniai gėrimai parduodami tik pilnamečiams. Bet juk geriant saikingai nieko blogo negali nutikti?

JAV buvo atliktas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, ar būtent kofeinas yra sveikatos bėdų sukėlėjas. Eksperimentai parodė, kad išgėrus vieną parduotuvėje pirkto energinio gėrimo skardinę širdyje prasideda daug didesni neigiami pokyčiai ir kraujo spaudimas pakyla daug labiau nei išgėrus kontrolinio gėrimo su tuo pačiu kofeino kiekiu. Mokslininkai išmatavo vadinamosios širdies elektros sistemos pokyčius ir padarė išvadą, kad net viena skardinė gali būti mirtina. Didžiausią nerimą kelia nervinių impulsų perdavimo sutrikimai.

Dažniausiai cituojamos normos teigia, kad 400 mg kofeino per dieną neturėtų pakenkti. Įprastoje energinio gėrimo skardinėje yra apie 320 mg kofeino, todėl dienos norma po vieno gėrimo jau yra beveik pasiekta. Greičiausiai manote, kad kenkia didžiulis cukraus kiekis, tačiau ir kontroliniame gėrime buvo nemažai cukrau - net 140 ml vyšnių sirupo.

Mokslininkai teigia, kad rinkoje nuolat pasirodo vis naujų energinių gėrimų, kurie sudėtimi skiriasi labai menkai. Tačiau proporcijos, skonio stiprikliai, kitos pridėtinės medžiagos sustiprina kofeino poveikį ir širdžiai gali būti rimai pakenkta. Žinoma, jei žmogus yra visiškai sveikas, jam viena energinio gėrimo skardinė problemų sukelti neturėtų. Tačiau ligoninėse kartais pasirodo žmonės, kurie apie savo širdies problemas prieš energinių gėrimų vartojimą nežinojo.

Energinių gėrimų mėgėjai juos dažnai lygina su kava. Tačiau mokslininkai teigia, kad toks palyginimas nėra teisingas. Nors kavos mėgėjai taip pat išgeria daug kofeino (100 gramų kavos turi 40 mg kofeino), jų gėrimai dažniausiai neturi kitų pavojingų medžiagų, juose mažiau cukraus. Naujų kavos produktų rinkoje pasirodo rečiau, todėl juos lengviau kontroliuoti, o ir skonis taip nevilioja vaikų. 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos