vaistai.lt

Geriausia duona iš visų su etikete „be gliuteno“? (Video) (841/0) 

Geriausia duona iš visų su etikete „be gliuteno“? Vieniems tai bus atradimas, kitiems - pasipiktinimo šaltinis (Video)Žmonės, kurie privalo vengti gliuteno, greitai galės turėti savo duoną (ir pyragą) ir juos valgyti. Sukurta kviečių linija, negaminanti gliutenų, galinčių sukelti pavojingą imuninę reakciją 1 iš 100 žmonių.

Tačiau kadangi naujoje veislėje kitų rūšių gliutenas lieka, iš kviečių galima kepti duoną. „Ji įvertinta kaip gan gera ir jau tikrai geresnė už bet ką, ką randame lentynose su etikete „be gliuteno“,“ sako Jan Chojecki iš PBL-Ventures UK, bendradarbiaujantis su investuotojais Š. Amerikoje, pateikdamas iš šių kviečių pagamintus produktus rinkai.

Bet kai kuriežmonės serga lėtina autoimunine liga celiakija. Jų imuninė sistema klaidingai reaguoja į gliuteną, taip pažeisdama žarnyno sieneles, kas gali sukelti diarėją, vėmimą, nepakankamą maitinimąsi, smegenų pažeidimus ir netgi žarnyno vėžius.

Tačiau tokį atsaką sukelia ne visi gliuteno baltymai: pagrindinė priežastis yra gliadinų grupė. Tad, Francisco Barro komanda iš Tvaraus žemės ūkio instituto Kordoboje, Ispanijoje, nusprendė jų atsikratyti.

PRIIMTINA DUONA

Genetiniu modifikavimu jie iš kviečių pašalino 90 procentų gliadinų. Jie tai atliko, pridėdami genus, sukeliančius vadinamą RNR interferencijos procesą, kuris sustabdo konkrečių baltymų gamybą. Bet kadangi patys gliadino gamybą koduojantys genai lieka nepakeičiami, teoriškai lieka grėsmė, kad kviečiai gali vėl pradėti gaminti šiuos baltymus.

Todėl Barro komanda pabandė CRISPR genų redagavimo technika šių genų visai atsikratyti. Tai labai nelengva užduotis, nes yra bent 45 kopijos pagrindinio problemas keliančio baltymo geno kopijos. Kaip bebūtų, Barro komanda praneša, kad jiems jau pavyko pašalinti 35 iš 45 genų.

Prieš pradedant CRISPR linijos bandymus, dar reikės pašalinti likusius genus, bet pastangos turėtų atsipirkti: komanda jau pademonstravo, kad iš genetiškai modifikuotų kviečių galima kepti neblogą duoną. Didelių kepalų raikymui iškepti nepavyks, bet bagetėms ir riestainiams tinka, sako Chojecki.

„Kai kuriuos žmones tai labai nudžiugins,“ sako Sarah Sleet, pacientų grupės Coeliac UK vadovė, nes begliutenės dietos laikytis sudėtinga.

Tačiau kiti gali nenorėti valgyti genetiškai modifikuoto maisto, ar rizikuoti galbūt kviečiuose likusia nedidele imuniteto atsaką sukelti galinčių komponentų dalimi, sako Sleet.

Meksikoje ir Ispanijoje jau dabar vyksta nedideli GM kviečių bandymai, kuriuose dalyvauja 10 ir 20 celiakija sergančių žmonių. „Tegaliu pasakyti, kad rezultatai labai padrąsinantys,“ sako Chojecki.

Žurnalo nuoroda: Plant Biotechnology Journal, DOI: 10.1111/pbi.12837

Skaitykte plačiau: Ar turėtumėte valgyti kviečius? Didieji gliuteno debatai

{youtube_video //www.youtube.com/embed/yvqqPG8witQ?feature=player_detailpage youtube_video}

Michael Le Page
newscientist.com

Parengta pagal:
Genetically-modified wheat used to make coeliac-friendly bread

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos