vaistai.lt

Gerklės skausmas: tik peršalimas ar rimta liga? (7800/0) 

Gerklės skausmas: tik peršalimas ar rimta liga?Tai svarbu išsiaiškinti, kai staiga užklumpa gerklės skausmas. Kai liga diagnozuojama laiku, gydymas būna veiksmingesnis. Gleivėtame gerklų paviršiuje yra daugybė nervų galūnėlių, todėl bet koks uždegimas yra lydimas skausmo, perštėjimo ar nemalonaus išsausėjimo...

► Tonzilitas

Gerklę gali skaudėti ne tik dėl peršalimo, bet ir patekus infekcijai (dažniausiai lašeliniu būdu per orą) į organizmą. Pavyzdžiui, klastingąją ligą tonzilitą (anginą) nesunkiai galima pasigauti viešajame transporte, įstaigose, kuriose susirenka daug žmonių ir pan. Pakanka tik atsidurti šalia kosėjančio ir čiaudinčio žmogaus. Vienas dažniausių tonzilito sukėlėjų – streptokokų bakterijos, kurios pirmiausia atakuoja tonziles. Iš pradžių šios smarkiai padidėja. Tačiau šioje ligos stadijoje žmogus dar gali nežinoti, kad jau yra užsikrėtęs. Greitai liga paaštrėja: pakyla temperatūra, atsiranda stiprus skausmas ryjant, tonzilės padengiamos pūlingais dariniais, neretai padidėja po žandikauliu esantys limfmazgiai. Jei streptokokų sukeltas tonzilitas negydomas, gali būti tam tikrų komplikacijų (pvz., reumatas, pažeidžiantis širdies vožtuvus). Todėl šiuo atveju svarbu laiku kreiptis į gydytoją, nesigydyti patiems.

Gydymas.  Antibiotikų skiriama tik tada, jei tonzilitas yra sukeltas ne virusų, o bakterijų. Visais kitais atvejais patariama gerklę dažnai skalauti jūros druskos tirpalu, gerti daug skysčių. Beje, ir maistas, ir gėrimai turėtų būti kūno temperatūros, netinka nei šalti, nei karšti.

Verta žinoti. Tonzilitą gali sukelti ir dantų ėduonis, mat tonzilės tarsi filtras sulaiko pavojingas bakterijas, kad šios nepatektų į plaučius. Taigi, jei dažnai kamuoja angina, susirūpinkite dantų priežiūra.

► Faringitas

Kai kurios gerklės ligos gali būti ir neinfekcinės kilmės. Pavyzdžiui, faringitas, arba ryklės gleivinės uždegimas. Juo galima susirgti peršlapus ar sušalus kojas ir pan. Neretai faringitas būna alerginių ligų palydovas. Infekcinės kilmės faringitą sukelia rinovirusai, bakterijos ypač aktyvios tampa žmogui peršalus, nusilpus jo imuninei sistemai.  Oru ar maistu patekusios į organizmą, pirmiausia jos pažeidžia galinę gerklės sienelę.

Gydymas. Turėtų būti imamas pasėlis bakterijų tipui nustatyti, daromas kraujo tyrimas ir tik tada taikomas gydymas. Kartais užtenka tik temperatūrą ir skausmą malšinančių vaistų, o kartais tenka vartoti antibiotikų. Ko tiksliai reikia, gali nurodyti tik specialistas, atlikęs tyrimus. Tačiau pajutusi faringito požymius (gerklės ir galvos skausmą, slogą, kosulį, karščiavimą), nepakenksite sau, jei gersite daug skysčių.

Verta žinoti. Faringitas gali tapti ir lėtine liga. Pavyzdžiui, jei nuolat apsunkintas kvėpavimas pro nosį arba jei daug rūkote, turite bėdų dėl skrandžio veiklos (ypač jei kamuoja rėmuo), endokrininės sistemos, esate linkę į alergiją. Lėtinio faringito simptomai labai įvairūs: vienus vargina sausas ir dažnas kosulys, kitus – gerklės perštėjimas, graužimas.

► Laringitas

Arba balso stygų uždegimas. Pirmasis požymis – stipriai užkimstama arba išvis tampa neįmanoma garsiai kalbėti. Laringitą dažniausiai sukelia virusai, tačiau balso stygas lengva peršaldyti per burną kvėpuojant šaltu oru ar kvėpuojant dulkėmis, cigarečių dūmais. Šią ligą lydi daug nemalonių pojūčių: gerklės sausumas, perštėjimas, iš pradžių sausas, o ligos pabaigoje šlapias kosulys.

Gydymas. Pirmiausia stenkitės nevarginti balso stygų, t. y. nekalbėti garsiai, nedainuoti, nerūkyti. Labai padeda įvairios garų inhaliacijos, gerklės skalavimas šilta ramunėlių arbata. Jei nustatoma, kad laringitas bakterinis, paprastai skiriama antibiotikų. Jei ne – pakanka atsikosėjimą lengvinančių ir gerklės skausmą mažinančių vaistų.

Verta žinoti. Jei esate natūralių gydymosi būdų šalininkai, galite išbandyti gydomąją arbatą. Lygiomis dalimis užpilkite džiovintų šermukšnių uogų, liepžiedžių ir aviečių lapų (2 valg. š.  mišinio – 2 stikl. verdančio vandens) ir palaikykite 45 minutes. Perkoškite ir išgerkite per tris kartus – ryte, per pietus ir vakare.

Tai svarbu!

Ne visada gerklės skausmas būna susijęs su peršalimu ar virusinėmis ligomis. Gerklę gali skaudėti ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, jei žmogų vargina bėdos dėl stuburo viršutinės dalies, skydliaukės, gastroezofaginio refliukso. Gerklės skausmas gali lydėti ir stomatitą, kai kurias onkologines ligas.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos