vaistai.lt

Į ekologines problemas pirštu bedantys KTU studentai skelbia vienkartinių puodelių šlovės pabaigą (776/0) 

Į ekologines problemas pirštu bedantys KTU studentai skelbia vienkartinių puodelių šlovės pabaigąĮ jūras ir vandenynus išmestų plastiko šiukšlių kiekis vis didėja. Pasak Europos Komisijos pateikiamos statistikos, jos sudaro apie 70 proc. visų jūrose randamų šiukšlių. Siekiant spręsti šią problemą, Europos Parlamentas pritarė direktyvai dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo.

Minėta ES direktyva numato mažinti vienkartinių plastikinių gaminių naudojimą, o nuo 2021 m. vidurio turėtų įsigalioti draudimas tiekti rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles. Taip pat bus draudžiami iš plastiko pagaminti vienkartiniai gaminiai ir maisto tara, gėrimų indeliai bei jų dangteliai.

Lietuva prisideda prie Europos Sąjungos tikslų mažinant vienkartinio plastiko naudojimą. Palaikydama šią idėją, Aplinkos ministerija paskelbė konkursą „Vienkartinių puodelių šlovės pabaiga“ ir pakvietė šalies jaunimą kurti vaizdo klipus-socialines reklamas, skatinančias atsisakyti vienkartinių puodelių naudojimo.

Šį iššūkį priėmė Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto (SHMMF) Komunikacijos ir informacijos valdymo technologijų pirmo kurso studentai Aistė Kazokaitė, Evelina Jurelevičiūtė, Karolina Jasaitė, Laura Mockutė, Lukas Tilkevičius ir Tomas Milišauskas.

Studentai sako, kad apie konkursą sužinojo studijų metu vykdydami produkto vystymo projektą (PVP). PVP yra į KTU studijas diegiama naujovė, kai bendradarbiaudami su verslo įmonėmis ar socialiniais partneriais studentai vysto inovatyvius projektus nuo pačios idėjos iki produkto realizavimo rinkoje, taip įgydami šiandien kone visoms profesijoms taip reikalingų „minkštųjų“ – komunikacijos, vadybos, verslumo – įgūdžių.

„Dėstytojos pasiūlė penkis iššūkius, su kuriais turėtume dirbti viso semestro metu. Vienas jų buvo dalyvavimas konkurse „Vienkartinių puodelių šlovės pabaiga“. Šis projektas išsiskyrė tuo, kad jo produkto kūrimui buvo skirtas trumpiausias laikas, o vienkartinių puodelių naudojimas yra labai opi problema. Kadangi mūsų komandą sudaro motyvuoti ir iššūkius mėgstantys studentai, pagalvojome – kodėl nepabandžius?“, – pasakoja KTU studentai.

Jie atskleidžia, kad dalis komandos norėjo prisidėti prie vienkartinių puodelių mažinimo, kiti mėgsta vizualiai pateikti įvairias idėjas, tad pasirinko su darnumu susijusį iššūkį, norėdami išbandyti savo jėgas kuriant reklamą ir bent maža dalimi prisidėti prie aplinkosauginių idėjų sklaidos.

KTU studentai vienkartinių puodelių naudojimą palygino su žmonių tarpusavio santykiais ir savo sukurtą vaizdo klipą pavadino „O koks tavo požiūris į vienkartinius santykius?“.

Pasak kūrėjų, jaunimas ir vyresnio amžiaus žmonės geria karštuosius gėrimus iš vienkartinių puodelių, net nesusimąstydami apie gamtai daromą žalą. Reklamos idėja – parodyti, jog vienkartiniai puodeliai nesuteikia jokios pridėtinės vertės, kaip ir vienkartiniai santykiai, kai bendraujant kiekvienas yra tarsi atsiribojęs, sutelkęs dėmesį ne į santykių kūrimą, puoselėjimą, o į trumpalaikį neįpareigojantį bendravimą.

Daugkartinių puodelių naudojimą studentai prilygino artimam, šiltam bendravimui, kuriančiam ilgalaikį santykį ir turinčiam pridėtinę vertę. Retorinis klausimas reklamos pabaigoje „O koks tavo požiūris į vienkartinius santykius?“ turėtų, viliasi studentai, kiekvieną priversti susimąstyti.

KTU studentų dalyvavimas konkurse – puikus pavyzdys, kad paskaitų metu galima ne tik mokytis teorinių dalykų, bet ir gautas žinias įgyvendinti praktiškai. Vaizdo klipą jie kūrė Komunikacijos produkto vystymo projekto paskaitai, kurią kuruoja prof. Audronė Telešienė bei prof. Vilmantė Liubinienė. Projektas apėmė visą produkto komunikacijos procesą – nuo vaizdo klipą sukūrimo iki jo pristatymo ir viešinimo.

„Kurdami ir filmuodami klipą, viso proceso metu rengėme ataskaitas, pristatinėjome savo idėjas dėstytojoms ir kolegoms studentams, tobulinome savo idėją. Pasibaigus konkursui, toliau viešinsime savo darbą, kad reklama pasiektų kuo daugiau žmonių ir priverstų susimąstyti apie vienkartinių puodelių naudojimo žalą“, – akcentavo SHMMF studentai.

Studentų teigimu, ši užduotis reikalavo gero komandinio darbo. Trumpas laikotarpis, skirtas reklamos kūrimui, privertė susikoncentruoti, griežtai planuoti kiekvieną žingsnį, todėl šios užduoties atlikimas pagerino studentų laiko planavimo ir efektyvaus darbo grupėje įgūdžius.

„Kurdami vaizdo klipą, aptarėme nemažai idėjų, išlaisvinome savo vaizduotę, drąsiai reiškėme mintis – tapome labiau pasitikintys savimi, kūrybingesni“, – teigia studentai, kurių sukurtą klipą galima pamatyti čia:

  

Informacija iš:

Kauno Technologijos Universitetas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos