vaistai.lt

Idiopatinė plaučių fibrozė: ankstyvos diagnostikos ir gydymo svarba (2862/0) 

Idiopatinė plaučių fibrozė: ankstyvos diagnostikos ir gydymo svarbaIdiopatinė plaučių fibrozė (IPF) – reta, alinanti ir mirtina plaučių liga, nuo kurios kenčia apytikriai 3 milijonai pasaulio žmonių, todėl ypač svarbu kalbėti apie ankstyvos ir tikslios diagnostikos naudą.

IPF diagnozuoti gali būti sunku, nes reikia specialių diagnostinių tyrimų. Sunku patikėti, bet nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo iki diagnozės nustatymo vidutiniškai praeina nuo vienerių iki dvejų metų. Pradinė diagnozė taip pat labai dažnai būna klaidinga, nes IPF simptomai panašūs į kitų kvėpavimą veikiančių ligų, tokių kaip lėtinė obstrukcinė plaučių liga, astma ir sąstovinis širdies nepakankamumas.

Be to, didelį susirūpinimą kelia tai, kad daugelis pacientų, kuriems diagnozuojama ši liga, lieka negydomi. 2016 m. 290 kvėpavimo takų ligų gydytojų iš penkių Europos šalių dalyvavo internetinėje apklausoje apie jų prižiūrimų sergančiųjų IPF gaunamą gydymą. Apklausos rezultatai parodė, kad 40% pacientų su patvirtinta diagnoze nėra gydomi, o gydymo registruotais antifibroziniais vaistais negauna net 54% sergančiųjų IPF. Dar visai neseniai IPF gydymo galimybės buvo ribotos, bet dabar Jungtinėse Valstijose, Europos Sąjungoje, Japonijoje ir kitose šalyse yra registruoti du antifibroziniai vaistiniai preparatai.

Ankstyva ir tiksli IPF diagnostika yra svarbi, nes turimų ligos kontroliavimo priemonių, tokių kaip gydymas antifibroziniais vaistais, papildomas gydymas deguonimi, kosulio valdymas ir pulmoninė reabilitacija, įskaitant specialius pratimus ar kvėpavimo metodikas, taikymas gali padėti valdyti pacientų būklę. Blogėjanti plaučių funkcija blogai veikia ir pacientų kasdienį gyvenimą.

„Plaučių funkcijos blogėjimas gali turėti reikšmingą psichologinį poveikį sergantiesiems IPF“, - sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, gydytojas pulmonologas Kęstutis Malakauskas. - Jie jaučiasi nusivylę, nes kasryt reikia vis daugiau laiko susiruošti, jie švaisto psichinę energiją, nerimaudami dėl paprastų užduočių atlikimo, jie kaltina save, kad serga šia liga, be to, dažnai jaučiasi atskirti ir sugniuždyti.“

Nors kol kas nėra rasta IPF išgydančių vaistų, IPF galima valdyti, parinkus tinkamą gydymą, galintį teigiamai paveikti paciento gyvenimo kokybę. Sergantieji IPF turėtų aktyviai domėtis savo ligos valdymo galimybėmis, stengtis kuo daugiau apie ją sužinoti, savo gydytojo paklausti, koks gydymas galėtų sulėtinti ligos progresavimą ir padėti pasiekti geriausios įmanomos gyvenimo kokybės.

Šaltiniai

  1. Ley B., et al. Clinical Course and Prediction of Survival in Idiopathic Pulmonary Fibrosis. AJRCCM. 2011;183:431–40.
  2. Nalysnyk L., et al. Incidence and Prevalence of Idiopathic Pulmonary Fibrosis: Review of the Literature. Eur Respir Rev. 2012;21(126):355-361.
  3. Data on file. Boehringer Ingelheim. DOF OFEV.RES.IPF/08/11January2016. Worldwide Prevalence 2016.
  4. Toby M. et al. Unmet needs in the treatment of idiopathic pulmonary fibrosis-insights from patient chart review in five European countries. BMC Pulm Med. 2017; 17: 124. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5602932/. Last accessed February 2018

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos