vaistai.lt

Informacija keliautojams (675/0) 

Informacija keliautojamsSveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai sulaukia daug klausimų dėl tymų ir šios ligos grėsmių vykstant į kitas šalis. Remdamiesi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro gairėmis,  SAM specialistai rekomenduoja prieš kelionę įvertinti ir prisiminti savo skiepijimo ar persirgtų ligų būklę ir, jei reikalinga, skiepytis. Reikėtų vertinti ne tik tymų, bet ir kitų užkrečiamųjų ligų riziką.

2018 metais Europos Sąjungos šalyse užregistruoti 12 352 tymų atvejai, iš jų 35 – mirties atvejai. Didžiausias sergamumas registruotas Graikijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje. 2019 metais tymų protrūkiai jau registruoti Italijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Austrijoje.

Ką reikia žinoti prieš kelionę:

  • Nežinant, ar esate atsparus tymams, pirmiausia rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.
  • Nesirgusiems tymais ir neskiepytiems žmonėms rekomenduojama prieš keliaujant į šias šalis pasiskiepyti nuo tymų.
  • Tymais gali susirgti suaugusieji ir vaikai, neturintys imuniteto šiai infekcijai – neskiepyti MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina ir nesirgę tymais – ir turėję kontaktą su užkrečiamu asmeniu.
  • Vienas iš būdų sužinoti, ar esate atsparus tymams – serologinis kraujo tyrimas. Tai galima padaryti Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, taip pat ir kitose laboratorijose. Šeimos gydytojas padės įvertinti antikūnų tyrimo rezultatus pagal konkretaus žmogaus sveikatos būklę, situaciją.

Kaip atpažinti tymus:

  • Tymų inkubacinis laikotarpis trunka apie 10 dienų (7–21 d.). Žmogus gali platinti infekciją vidutiniškai 4 dienas iki bėrimo atsiradimo ir 4 dienas po bėrimo pasirodymo.
  • Tymų klinikiniai požymiai: karščiavimas (38–39 laipsniai), dėmelių atsiradimas skruostų gleivinėje, bendras silpnumas, sumažėjęs apetitas, sloga, konjuktyvitas, kosulys, bėrimas (tamsiai rausvos, netaisyklingos formos, susiliejantis):
    • Bėrimas dažniausiai atsiranda 3-4 ligos dieną;
    • Pirmieji bėrimo elementai atsiranda ausų, veido, kaklo srityje;
    • Vėliau išberia liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas ir pėdas;
    • Buvusio bėrimo vietoje būdinga odos hiperpigmentacija, kuri po savaitės išnyksta.
  • Dažniausios tymų komplikacijos: vidurinės ausies uždegimas, plaučių uždegimas, laringitas, viduriavimas, encefalitas (smegenų uždegimas).

 

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos