vaistai.lt

Jaunųjų gydytojų asociacijos pozicija dėl LR Vyriausybės svarstomų alkoholio kontrolės priemonių (1156/0) 

Jaunųjų gydytojų asociacijos pozicija dėl LR Vyriausybės svarstomų alkoholio kontrolės priemoniųLietuvoje ypač plačiai paplitęs nesaikingas alkoholinių gėrimų vartojimas – viena pagrindinių priešlaikinių mirčių, ligų ir traumų priežasčių, kasmet Lietuvai kainuojanti daugiau nei 200 mln. eurų.

Vertinant įvairių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių veiksmingumą ir jų įgyvendinimo kaštus visuomenei, mokslinėje literatūroje išskiriamos trys pagrindinės priemonių grupės, kurios turi būti kompleksiškai stiprinamos, jei valstybė susiduria su neigiamomis alkoholio vartojimo pasekmėmis:

  1. Alkoholinių gėrimų kainos didinimas (akcizai).
  2. Alkoholinių gėrimų reklamos draudimas.
  3. Alkoholinių gėrimų prieinamumo mažinimas.

Apibendrinti mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad alkoholinių gėrimų suvartojimas mažėja, jei kainos yra didesnės, jo įsigyti yra sunkiau, yra pašalinta alkoholinių gėrimų reklama. Šios alkoholio vartojimo prevencijos priemonės paveikia bendrąją populiaciją, įskaitant jaunimą ir žalingai alkoholinius gėrimus vartojančius asmenis.

Jaunųjų gydytojų asociacija palaiko ekonomiškai veiksmingiausių ir greičiausiai atsiperkančių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių prioritetizavimą. Kompleksiškai jas įgyvendinus ir tokiu būdu sumažinus alkoholio vartojimo sukeliamą ekonominę naštą visuomenei, atsirastų finansinės galimybės investuoti papildomas biudžeto lėšas į priklausomų asmenų gydymą bei įrodymais grįstas visuomenės informavimo ir prevencijos tikslinėse grupėse veiklas.

Todėl palaikome siūlymus ženkliai riboti alkoholio reklamą, riboti alkoholio pardavimo laiką bei amžių, nuo kurio jis parduodamas ir kitus mokslo įrodymais pagrįstus pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus mažėtų alkoholio vartojimas.

Visa pozicija: https://goo.gl/jHW6XN

Šiame straipsnyje pateikta subjektyvi autoriaus nuomonė, todėl VLMEDICINA.LT už turinį neatsako.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos