vaistai.lt

Jūs mokysitės efektyviau, jei mokysitės daugiau nei galite išmokti: kas yra 85 % taisyklė? (473/0) 

Jūs mokysitės efektyviau, jei mokysitės daugiau nei galite išmokti: kas yra 85 % taisyklė?Lengvi mokslai nieko neišmoko. Jei jums nėra sunku, reiškia, mokymasis nėra labai efektyvus. Ir tai supranta visi. Tačiau ar šiai taisyklei įmanoma suteikti matematinę išraišką? Pasirodo, kad taip - susipažinkite su 85 % taisykle.

Jei egzamine daugelis studentų gauna gerus balus, žinokite, kad ne tik egzaminas, bet tikriausiai ir pati programa buvo per lengva. Žmogaus protas turi būti spaudžiamas, kad pasiektų maksimalų efektyvumą. Net jei jums atrodo, kad išmokstate ne viską, tikriausiai išmokstate daugiau nei manote. Kitaip tariant, jei mokotės tiek, kad pajėgiate įsisavinti tik 85 % informacijos, išmokstate daugiau nei tada, kai įsisavinate visą 100 %. Kaip tai veikia?

Žmogus mokosi ne tik informaciją, bet ir jos apdorojimo metodus bei įgūdžius. Tačiau paprastumo dėlei šiame pavyzdyje naudokime knygą. Jums reikia pasirinkti, iš kurios knygos laikysite egzaminą. Viena yra stora ir sudėtinga, kita - šiek tiek lengvesnė. Jei kad ir kaip besistengtumėte išmokstate tik 85 % pirmosios knygos, greičiausiai žinosite daugiau nei lengvai išmokę visą 100 % antrosios. Taip yra todėl, kad kai protas yra spaudžiamas arti savo galimybių ribos, mūsų smegenys optimizuoja informacijos apdorojimo procesus ir mokslas tampa efektyvesnis.

Bet jūs tai jau žinojote. Daugiau išmokote tose pamokose, kurios jums buvo per sunkios, kad gautumėte maksimalius balus. Tačiau tai sudėti į skaičius nebuvo lengva.

Arizonos universiteto profesoriaus Roberto Wilsono suburta komanda nusprendė išsiaiškinti, koks nesėkmės procentas nurodo efektyviausią mokymosi intensyvumą. Galite įsivaizduoti, kad tai - kiek atsakymų egzamine bus neteisingi ar kiek pateiktos informacijos studentas tiesiog negalės išmokti. Tam mokslininkai pasitelkė dirbtinį intelektą. Algoritmui teko atlikti paprastas užduotis (pavyzdžiui, išrūšiuoti ranka parašytus skaičius į lyginius ir nelyginius), tačiau kaip jas atlikti programa turėjo išmokti pati.

Paaiškėjo, kad greičiausiai algoritmas mokėsi tada, kai klysdavo 15 % užduočių. Kitaip tariant, 85 % tikslumas reiškė, kad dirbtinis intelektas išmoksta daugiau nei tada, kai užduotis yra tokia paprasta, kad jis pasiekia 100 % tikslumą.

Tai negi dabar mokiniai turėtų taikytis į 8-9, o ne į 10? Tikrai ne. Šis tyrimas buvo atliktas turint omenyje, kad žmogus (ar DI) dės visas pastangas ir bus susitelkęs. Ta 85 % taisyklė yra ne apie pastangas, o apie mokymosi apimtį. Jei išmokstate viską, ko imatės, tiesiog mokotės nepakankamai. Tai turėtų žinoti tie, kurie kuria mokymosi programas.

Kita vertus, tai taip pat labai svarbu ir dirbtinio intelekto kūrėjams. Kai jie leidžia savo algoritmams mokytis, jie turėtų žinoti, kad 85 % tikslumas reiškia, jog DI mokosi greičiausiai.

Parengta pagal:
The Eighty Five Percent Rule for optimal learning

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos