vaistai.lt

Ką jūsų kojos praneša apie sveikatą? (6047/0) 

Ką jūsų kojos praneša apie sveikatą?Po ilgo pasivaikščiojimo ar intensyvesnio fizinio krūvio įprasta jausti kojų raumenų skausmą ir nestiprų patinimą, tačiau kartais kojas ima skaudėti ir be rimtos priežasties. Pasak sveikatos specialistų, tai gali būti signalas, kad organizmas nefunkcionuoja normaliai ir šį negalavimą jaučiate visai ne dėl nuovargio ar didesnio krūvio.

„Paprastai žmonės nėra linkę sureikšminti kojų skausmo ar patinimo. Dėl šio negalavimo vieni kaltina gausų skysčių vartojimą, ypač prieš miegą, kiti – netinkamą mitybą, kai valgoma daug sūraus ir aštraus maisto. Dar kiti tai sieja su dideliu fiziniu krūviu ar viršsvoriu“, – teigia „Eurovaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė.

Tačiau, pasak farmacijos specialistės, kojų skausmas gali būti įvairių ligų, pavyzdžiui, širdies nepakankamumo, kepenų veiklos sutrikimo ar inkstų pakitimų, ženklas. Jei jaučiate skausmą ties kulkšnimis, vertėtų sunerimti dėl mazginio venų išsiplėtimo, padidėjusio kraujospūdžio ar inkstų nepakankamumo.

Venų ligų rizika

L. Vanagaitė sako, kad gana dažnai kojų skausmą, nuovargį ir tempimą sukelia venų ligos. Dažniausiai pasitaikanti – paviršinių kojų venų varikozė arba lėtinis venų nepakankamumas, kuris atsiranda dėl paviršinių venų vožtuvų nesandarumo.

„Ši liga turi tiek išorinių, tiek vidinių požymių. Išorėje dažniausia yra matomos išsiplėtusios paviršutinės kojų venos blauzdų srityje, o vidiniai simptomai pasireiškia kojų sunkumu, tempimu tose dalyse, kur yra patinimas, taip pat skausmu ir dažnai pasikartojančiu mėšlungiu“, – aiškina „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Pasak jos, ligos pradžioje tinimas būna nežymus, dažniausia juntamas vakare, atsigulus į lovą, kai kojos yra vertikalioje padėtyje. Ryte toks tinimais atslūgta. Tačiau negydant šių simptomų su laiku iš venų susiformuoja mazgai, kurie yra ne tik apčiuopiami, bet ir matomi plika akimi.

Nuo vaistų iki pirštų mankštos

Farmacininkės teigimu, kojų skausmą ir tinimą galima gydyti ir vaistais, ir liaudiškomis priemonės. Gydimo būdas dažniausiai priklauso nuo ligos sunkumo.

„Medikamentiniam gydymui neretai skiriami tepalai su heparinu, šaldantį poveikį suteikiantys geliai, bioflavonoidai su diosminu bei vazoprotektoriai, kurie malšina patinimą, skausmą, naktinį mėšlungį ir sunkumą kojose“, – sako vaistininkė.

Jei venų liga yra lengvos formos, galite išmėginti ir keletą liaudiškų būdų. Rekomenduojama kuo dažniau daryti kojų pirštų mankštą ir masažą: laikykite pėdą prispaustą prie žemės ir nepakeliant kulnų kuo aukščiau kelkite kojų pirštus.

„Padeda ir šalto vandens dušas. Pilkite šaltą vandenį aukštyn ir žemyn nuo pėdos iki kelio. Tai padės sureguliuoti kraujotaką. Dėkite vėsius kompresus su pipirmėtėmis, eukaliptais ar ramunėlėmis. Taip pat rekomenduočiau vartoti ir šlapimo išsiskyrimą skatinančias arbatas“, – pataria L. Vanagaitė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos